NGM: Átmeneti az államadósság növekedése

2013. május 17. 14:10

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) álláspontja szerint átmeneti az államadósság növekedése, és annak alakulásáról csak hosszabb távon és csak GDP arányosan vizsgálva lehet objektív képet kapni – közölte a tárca a Magyar Nemzeti Banknak az államadósság első negyedévi alakulásáról szóló pénteki kimutatásához kapcsolódóan.

2013. május 17. 14:10

Az NGM közleménye szerint az adósságállományt a magas forint állampapír-kibocsátások növelték, mivel az év első hónapjaiban az időarányos tervet meghaladó bruttó forintkibocsátások valósultak meg, ezáltal stabilabbá válik az adósság finanszírozása az év hátralévő részében. A nemzetközi befektetői hangulat esetleges romlása esetén is meg tud felelni az ország a hátralévő törlesztési kötelezettségeinek, ha az év elején egyfajta „puffert”, tartalékot képez az Államadósság Kezelő Központ. Ennek tükrében az átmeneti állománynövekedés kedvező helyzetként és az adósságkezelő előrelátásaként értékelhető.

A NGM szerint nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy az adósság hullámzik, így nem érdemes a havi adatokat nézni, mert azok félrevezetőek lehetnek. A közleményben leszögezik, hogy a jelenlegi kormány hivatalba lépése óta elkötelezett az államadósság tartós csökkentése mellett, és olyan gazdaságpolitikát folytat, ami ezt lehetővé is teszi. A kormány a továbbiakban is ragaszkodik ahhoz, amit az alaptörvényben is rögzített, hogy az Országgyűlés csak olyan központi költségvetésről szóló törvényt fogadhat el, amely az államadósság teljes hazai össztermékhez viszonyított arányának csökkentését tartalmazza.

Az MNB adatai szerint az államháztartás bruttó, maastrichti adóssága a GDP 82,2 százalékán állt, 23 340 milliárd forintot tett ki 2013 első negyedévének végén. Az államháztartás nettó tartozása 17 339 milliárd forint volt, a GDP 61,1 százalékát tette ki. Az MNB közleménye szerint az adósságot 2013 első negyedévében a nettó hitelfelvétel 491 milliárd forinttal, a forint gyengülése 468 milliárd forinttal növelte.

Összesen 59 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Fici7
2013. május 17. 16:50
Tegnap a GDP adatra ami 1 negyedéves azt mondták hogy itt a tartós fellendülés. Az államadósság meg átmeneti. Kettős mérce.
HSL
2013. május 17. 15:53
forradalmi siker, jahahaaaj! :DDD
gubenc
2013. május 17. 15:07
Nem kellene ennyire nekimennetek az MGM-nek. Ebben az esetben megpróbálták józan ésszel elmagyarázni, hogy miért hullámzik az államadósság. Ez sokkal jobb, mint amikor Giró Szász a szemünkbe hazudik, hogy csökkent az adósság, a Semeczi Gabriella mez azzal áll elő, hogy az MNB rosszl számolt. Ebben az esetben nem ézrek manipulációt a közleményben. Varga alapvetően egy logikusabb higgadtabb ember, és nem élvezi annyira az emberek átejtését, mint Matolcsy néha. Az "megvédett" 3000 mrd nyugdíj vagyon annak az ára, hogy kipateroltuk az IMF-et, és nagymenően ordítoztunk, hogy függetlenek vagyunk. Azt, hogy meg érte-e a következő évek döntik el. Szerintem nem, de majd meglátjuk.
kjkj945
2013. május 17. 15:01
http://www.mebal.hu/index.php/tudastar/elmelet/2138-szocializmus-vagy-atmenet-vigh-laszlo-eloadasa-a-rozsnyai-emlekkonferencian átmeneti!!! ""Miért van szükség átmenetre? Azt bizonyára senki sem vonja kétségbe, hogy a kapitalizmus megdöntésével nem hozható létre egy csapásra a szocializmus, mint a kommunizmus alsó foka"" ""Az átmenet jellege A közösségi társadalom felépítését, amely a munkásosztály objektív érdeke, olyan társadalomi feltételek között kell megvalósítani, amelyet hierarchikus társadalmi munkamegosztás és magánemberi elkülönültség és ennek megfelelő érdekviszonyok jellemeznek."" ""Az átmenet két szakasza Rozsnyai Ervin elméleti hozzájárulása az átmenet sajátosságainak a feltárásához az átmenet két szakaszának a megkülönböztetése. Az első szakasz, a NEP, aminek funkciója az volt, hogy a polgári formákat (államkapitalizmus, koncessziók, terményadó) felhasználta a szocializmus építése érdekében, mert nem tehet mást, különösen olyan elmaradott viszonyok között, mint ami a Szovjetuniót jellemezte. A NEP lezárulásával, amikor a szövetkezetesítés befejeződött úgy tűnhetett, hogy végleg sikerült a burzsoáziát legyőzni, azaz a szocializmus megvalósult."" TARTOTT 45 ÉVET -- megbukott!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!