Kövér: A regionalizmus szükséges az európai integrációhoz

2013. április 13. 18:33

Közép-Európa a válságból kilépve az egyik legversenyképesebb régió lehet Európában, a regionalizmus az európai integráció építőköve, a Visegrádi Csoport alkalmas és szükséges keret ahhoz, hogy megküzdjünk az energiabiztonságunkat fenyegető kihívásokkal – egyebek között ezeket a gondolatokat fejtette ki Kövér László, az Országgyűlés elnöke a Visegrádi Négyek (V4) országai parlamenti elnökeinek szombaton Varsóban rendezett konferenciáján.

2013. április 13. 18:33

A lengyel szejm épületében rendezett tanácskozáson a résztvevők megvitatták, miként lehetne erősíteni a V4 társadalmai és államai közötti összhangot a gazdaság, az infrastruktúra és a kultúra területén, kezdeményezték a közös biztonság- és védelempolitika terén való együttműködés bővítését. Megvitatták egy interparlamentáris konferencia létrehozásának a lehetőségét a gazdasági és monetáris unióbeli stabilitásról, koordinációról és kormányzásról szóló szerződés 13. pontja alapján.

Kövér László az MTI érdeklődésére telefonon emlékeztetett: tíz év óta rendszeresen összejönnek a visegrádi országok házelnökei, hogy számos olyan kérdést megvitassanak, amelyek a nemzeti parlamentekre is tartoznak. E mostani találkozónak ugyanakkor a korábbiakhoz képes különleges jelentőséget kölcsönzött, hogy a jövő hét végén kezdődik az Európai Unió parlamentjei házelnökeinek találkozója Cipruson. „Néhány olyan kérdést is elővettünk, amelyek azért voltak fontosak, hogy az álláspontokat összehangoljuk a ciprusi fellépés előtt” – mondta a házelnök.

A magyar, a lengyel, a cseh és a szlovák parlament képviseletében jelenlévők egyetértettek abban, hogy költségvetési és pénzügyi kérdésekben az Európai Unió intézményeit és a nemzeti kormányokat ellenőrző, a nemzeti parlamentek és az Európai Parlament képviselőiből álló testület létrehozását támogatják. Erről a közeljövőben Nicosiában tárgyaló uniós házelnökök fognak dönteni.

A mostani konferen”cián szerepelt a tagországok polgárai közötti kapcsolatok erősítése az infrastruktúra és a kulturális eszközökön keresztül – mondta Kövér László. A résztvevők megállapították – tette hozzá –, hogy történelmi okokból mind az energetikai, mind a közlekedési infrastruktúránk, de még a kereskedelmünk is gyakorlatilag kelet-nyugati irányú. Kövér László ennek hátrányos következményei között példaként említette: miközben a lengyel termékek egyre nagyobb helyet kapnak Magyarország piacain, ezek nem közvetlenül jutnak el Lengyelországból Magyarországra, hanem nyugati kereskedő cégeken keresztül. Ez utóbbiak mind a felvásárlási, mind az eladási oldalon leveszik a maguk hasznát – fűzte hozzá. A magyar parlament elnöke a közlekedési hiányosságok példájaként említette, hogy bár Krakkó és Budapest között alig több mint 350 kilométer a távolság, mégis hat órás autóutat jelent, ami nyilvánvalóan lassítja úgy a kulturális, mint a gazdasági kapcsolataink fejlődését.

A varsói konferencia témája volt az Európai Unió közös védelmi politikájából vállalandó rész is. „Megerősítettük együttműködési szándékunkat, azt, hogy ez természetesen nem a NATO-val párhuzamos struktúrák kiépítésére vonatkozik” – mondta a házelnök. Utalt arra, hogy 2016-ban feláll majd a Visegrádi Négyek közös harccsoportja azoknak a NATO-műveleteknek vagy európai uniós műveleteknek a támogatására, amelyekben eddig is volt részünk. Kövér László péntek este a varsói magyar nagykövetségen találkozott a „Ki mit tud Magyarországról” iskolai vetélkedő győztes csapataival.
 

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kjkj945
2013. április 14. 18:34
Már megint egy izmos izmus!
toportyántiszteletes
2013. április 14. 07:16
Egy szédült tinilányt idéz hozzáállásuk számos gazdasági, pénzügyi kérdéshez. A serdülőkorra jellemző az, hogy mindig mindent jobban tudnak, és mindig mindenben irtózatosan türelmetlenek. Játszi könnyedséggel jelentik ki bármiről, hogy az úgy hülyeség, ahogy van. Bármit képesek megfelelő információk hiányában kétségbe vonni vagy az alapszintű ismeretek birtokában - lelkiismeretfurdalás nélkül - vállalnak fel újító gondolatokat, még ha azok a valóságban kivitelezhetetlenek is. Aki ellentmond nekik, az vaskalapos, begyöpösödött, dinoszaurusz. „Ide nekem az oroszlánt is”. A tanulást, a tapasztalatok útján szerzett képességeket több esetben lebecsülik, életszerű gyakorlat nem szükséges. A fellángolások közepette a házijukkal viszont elmaradnak, de ha rákérdezünk akkor:„majdnem kész már, csak…” Aki mindennek ellenére nem mer rájuk bízni akármit, és elvitatja problémamegoldó képességüket, azokkal könnyen és gyorsan konfrontálódnak. Ha egy példa pedig őket igazolja, akkor azt ezerszer hajlandóak felhánytorgatni. „Steve Jobs sem fejezte be az egyetemet!” Ha valaki rájuk bizonyítja, hogy a példa sántít, akkor gyorsan találnak ürügyet arra, hogy miért ők az áldozatok. „Nem akarjátok, hogy sikeresebb legyek nálatok, féltékenyek vagytok rám!” Tévedéseik beismeréséig ritkán jutnak el, a kritikát sokszor személyük elleni támadásnak veszik, és azonnal revansot akarnak venni. Hány meg hány családi ajtócsapkodásnál hangzik el a serdülőktől a gyilkos mondat, hogy „Ti ki akartok csinálni engem, ezért nem akarjátok megérteni!” vagy „Ti ezt nem érthetitek, a világ elszaladt mellettetek!”. Akármilyen témában hajlandóak elmenni a végletekig, nem tanulnak saját hibáikból. Szempillantás alatt képesek teljes átváltozásra, amit tegnap szerettek, azt ma már letagadják, rajongásuk tárgya követhetetlen. És mindig mindennek más az oka, ők sosem felelősek semmiért. A világ pikkel rájuk.
Secnir
2013. április 13. 20:04
miért van fejhallgatója? talán külföldiül beszélnek a többiek?
pierre bayle
2013. április 13. 19:56
Jó ez a kép: MZ/X, jelentkezz!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!