Orbán szerint Magyarország Európa legversenyképesebb országa

2013. március 18. 17:10

Magyarországot a kormánya az elmúlt három évben jelentősen átalakította, és Európa legversenyképesebb országává tette, ami a következő években meghozza majd az eredményeket – jelentette ki Orbán Viktor Ammánban, a jordániai-magyar üzleti fórumon, mintegy száz jordániai és magyar üzletember előtt.

2013. március 18. 17:10

Az arab világ és benne Jordánia a világgazdaság átalakulásának nyertesei közé fog tartozni – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Ammánban, a jordániai-magyar üzleti fórumon, mintegy száz jordániai és magyar üzletember előtt. A magyar kormányfő kiemelte: míg az arab világ a jövőben fel fog értékelődni, és növekedik a világgazdaságban játszott szerepe, addig Európát az a veszély fenyegeti, hogy csökkenni fog a súlya, ha nem változtat. Magyarországot a kormánya az elmúlt három évben jelentősen átalakította, és Európa legversenyképesebb országává tette, ami a következő években meghozza majd az eredményeket – fejtette ki Orbán Viktor. Hozzáfűzte: ezért itt az idő, hogy a magyar és a jordániai üzletemberek az eddiginél szorosabb kapcsolatokat építsenek ki. Magyarország keresi a jordánok partnerségét a mezőgazdaságban, az energiaszektorban, a vízgazdálkodásban és az orvosi technika területén – sorolta. Tájékoztatott egyúttal arról, hogy hétfői ammáni tárgyalásai során megszületett az a megállapodás, amelynek nyomán létrejöhet a két ország közötti gazdasági vegyes bizottság. Ez a testület a legmagasabb kormányzati szinten fogja majd össze a magyar-jordán együttműködést.

Orbán Viktor beszédében hangsúlyozta azt is: a magyarok nagyra értékelik Jordánia teljesítményét, különös tekintettel a térségben betöltött stabilizáló szerepére. Ezzel összefüggésben a miniszterelnök kitért az arab világban zajló átalakulásokra és kifejtette, a politikai reformok csak akkor lehetnek eredményesek, ha gazdasági sikerekkel párosulnak. Ellenkező esetben az emberek elégedetlenek lesznek, fellázadnak, nem fogadják el az új rendszert és az eredetinél is rosszabb lesz a helyzet. Ezért Európa főként azzal tudja segíteni az arab világ átalakulását, ha mélyíti a régióval a gazdasági együttműködést – magyarázta. Ennek jegyében Orbán Viktor biztosította jordán partnerét: Magyarország támogatja, hogy olyan európai uniós döntések szülessenek, amelyek segítik Jordánia üzleti lehetőségeit a közösségben. Addig is „amíg a többi európai ország nem tér jobb belátásra” Magyarország örömmel fogadja a jordán üzletembereket – mondta a miniszterelnök.

Abdalláh Enszúr jordán miniszterelnök az üzleti fórumon elmondott beszédében a kereskedelmi kapcsolatok fejlesztését sürgette, amihez országa minden segítséget kész megadni, ugyanis ma elmarad a lehetőségektől a gazdasági együttműködés mértéke Magyarország és Jordánia között. Megjegyezte továbbá, hogy az Európai Unióba irányuló jordán export jóval kisebb mértékű az európai importnál, ezért a kormányfő azt kérte magyar kollégájától segítsen abban, hogy a jordán magánszektor megjelenhessen az EU-ban és könnyítsék a jordán áruk bejutását Európába. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke a tanácskozáson felhívta a figyelmet: a magyar gazdaságnak számos olyan adottsága van, amely alkalmassá teszi arra, hogy Jordánia térségébe szállítson. Jelezte, az MKIK kész arra, hogy támogassa a két ország közötti üzleti kapcsolatokat.

Az Orbán Viktor miniszterelnök vezette magyar küldöttséget 40 tagú üzleti delegáció kísérte Jordániába. A Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) segítségével összeállított üzleti küldöttségben jelen voltak az élelmiszeripar, a környezetvédelem, a megújuló energia, a vízgazdálkodás, az elektronika, a gép-, a fém- és az építőipar, az orvostechnika, a járműipar, a nyomdaipar, az idegenforgalom, a pénzügyi és szolgáltatási szektor, a szállítmányozás, valamint az ékszerészet képviselői. A HITA az MTI-t arról tájékoztatta, hogy Jordánia hosszú évek óta fontos exportpiaca Magyarországnak az arab régióban. „Az elmúlt években kivitelünk kevésbé volt intenzív, azonban így is rendre többletet mutatott az országgal szembeni egyenlegünk” – írták közleményükben, hozzátéve, hogy az agráripar mellett az élelmiszer-feldolgozás, a turizmus, a megújuló energia, a környezetvédelem, a vízügy, az építő- és a gépipar lehet a területe a jövőbeni ígéretes együttműködésnek. A jelenlegi magyar külgazdasági stratégiának fontos része a keleti nyitás, amelynek jelentős állomása volt a tavaly novemberi arab-magyar gazdasági fórum Budapesten – emlékeztetett a külgazdasági hivatal.

Összesen 304 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
erekcio_reakcio
2013. március 19. 09:26
pfff. :)
rogananti
2013. március 19. 08:57
http://www.youtube.com/watch?v=Hh30TEKatkk&playnext=1&list=PL0A08D2AE87808624&feature=results_video
Korhely
2013. március 18. 23:56
És hányat elljen az a disznó?
Zozzz
2013. március 18. 23:40
Viktornak igaza van! Ha kivonjuk belőle a szocialista párt (és szavazóik) demotiváló, hazaáruló, kontraszelektált tagjainak minden mozzanatát. Akik az elmúlt 65 évben mást sem tudtak, csak kulákozni, elvenni, beterelni, hazudni, hiteleket felvenni és mindezeket ELHINNI! QRVA jó reggelt Magyarország.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!