Több mint tíz százalékkal nőtt az online reklámköltés

2013. február 06. 12:24

A múlt évi online reklámköltésről közölte első adatait a Kantar Media. Ezekből kiderült: a hagyományos display hirdetések piacán továbbra is a három nagy kiadó viszi a prímet, a legnagyobb hirdetők között pedig telekommunikációs cégeket és pénzintézeteket találni.

2013. február 06. 12:24

A múlt évi online reklámköltésről közölte első adatait a Kantar Media. Az adatszolgáltatásban részt vevő kiadók és sales house-ok kiadványain futó kampányok alapján a cég azt írta: a listaáras reklámköltés a múlt évben – szponzorációval együtt – összesen 698,45 milliárd Ft-ot tettek ki, amiből az online 34,14 milliárddal, azaz 4,9 százalékkal részesedett. Az online listaáras reklámköltés a 2011-es 30,83 milliárdról 2012-ben 34,14 milliárdra nőtt, ami 10,7 százalékos, a mindkét évben bevallók bázisán 10,5 százalékos növekedést jelent. Ihász Ingrid ugyanakkor blogján megjegyezte: ezek a számok tényleges növekedést aligha jelentenek.

A kiadók, sales house-ok rangsorán továbbra is az Origo, CEMP SH, Sanoma és Adaptive Media áll az élen, a CEMP SH az Origo szintjére erősödött, az Adaptive viszont a listaáras adatok alapján is gyengült. Az Evo Media szintén jelentős csökkenést volt kénytelen elkönyvelni. Ihász véleménye szerint ez azt is mutatja, hogy komoly kihívások előtt áll a sales house-modell. Az közepes méretű kiadók közül a HVG egészséges, a Ringier és az Axel Springer viszont extrém növekedést vallott.

A hirdetők – fenntartásokkal kezelendő – rangosát tavaly az OTP, a Vodefone és a T-Mobile vezették. A szektorok toplistáján a könyvkiadás, tömegtájékoztatás helyet cserélt a pénzintézet, biztosítótársaság szektorral, azonban előbbinél jelentőst tételt tesz ki a Google tartalmi hálózat, illetve a Sanoma belső hirdetései, ami mesterségesen duzzasztja ezt a szektort.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!