Felszámolná az ellenzék a hallgatói szerződést

2013. február 28. 12:44

Közös nyilatkozatot fogadtak el az MSZP által szervezett ellenzéki egyeztetésen résztvevő pártok, melyben egyebek mellett rögzítették, hogy amint lehetőségük lesz rá, ismét 18 évre emelik a tankötelezettségi korhatárt és megszüntetik a hallgatói szerződést.

2013. február 28. 12:44

Közös nyilatkozat elfogadásával zárult a baloldali ellenzék oktatáspolitikai egyeztetéssorozata csütörtökön. A megállapodást az MSZP, a Demokratikus Koalíció, a Magyarországi Szociáldemokrata Párt és a Szövetségben Együtt Magyarországért Párt képviselői írták alá, rögzítve: amint lehetőségük lesz rá, ismét 18 évre emelik a tankötelezettségi korhatárt és megszüntetik a hallgatói szerződéseket. Kiálltak az iskolai, a pedagógusi és az egyetemi autonómia helyreállítása mellett is. A záródokumentum szerint szükséges megteremteni a jogi és a pénzügyi feltételeket ahhoz, hogy az oktatás ismét helyi közüggyé váljon, biztosítani kell az állami-önkormányzati iskolák világnézeti semlegességét, és azt, hogy ne kaphassanak kevesebb támogatást az egyházi fenntartású oktatási intézményeknél.

A nyilatkozatot ismertető MSZP-s Hiller István elmondta: az önfinanszírozó felsőoktatást színvonalromboló rögeszmének tartják, amelynek következménye drasztikus forráskivonás, oktatók elbocsátása és a fiatalok elvándorlása. A volt oktatási miniszter az MTI kérdésére közölte, egy hónapon belül elkészül az a hatástanulmány, amely a tandíjmentes felsőoktatás lehetőségét vizsgálja. A most elfogadott dokumentum így erről mindössze azt tartalmazza: a hallgatói teljesítmény és a szociális helyzet függvényében bővíteni akarják a felsőfokú tanulmányokhoz való hozzáférés lehetőségét.

A DK-t képviselő Szabó Zoltán ugyanakkor megjegyezte: pártja elkerülhetetlennek tartja a méltányos, szociális ösztöndíjrendszerrel párosuló tandíj bevezetését, nem elsősorban a felsőoktatás finanszírozása érdekében, hanem azért, mert az egyformán ingyenes tanulmányok lehetősége az egyébként is jobb lehetőségekkel rendelkező felső-középosztálybeli családokat támogatja. Kérdésre válaszolva arról is beszélt, jelentősen növelni akarják a felsőoktatás GDP-arányos támogatását, amely jelenleg mindössze 0,3-0,4 százalék.

Hiller István hozzátette: bár most – elsőként az oktatáspolitika területén – formálisan befejeződtek az ellenzéki egyeztetések, nemcsak tandíjügyben, hanem más kérdések megbeszélése érdekében is folytatják majd az eszmecserét. Szerinte ezt az érettségi, felvételi időszak, szeptemberben pedig a tankönyvpiac átalakítása teheti indokolttá.

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kvasztics Fedor
2013. február 28. 18:17
Fantasztikus! 18 éves korig az általánosban. Ekkora barmokat! A cigány meg kaphatja a csládi pótlékot a 18 évesen az általánossal küzdő gyereke után.
pitypang1125
2013. február 28. 17:01
Na éppen ezért nem fogtok nyerni ökrök, mert már most azt tervezitek hogy mindent visszacsináltok, amiért idáig szenvedtek az emberek! Lófaszt nektek! Jönne megint az eladósítás, választások előtt megfejelve egy szuperhitellel, amit jó szokásotokhoz híven, megint a váltópártnak kellene helyettetek visszafizetni! Ezért volt jó a rosszban hogy 2006-ban ti nyertetek szocliberális szemétládák, mert végre nektek kellett megenni a szart amit a Fidesznek előkészítettetek! Jött is egyből az Öszödi fejkaparás, hogy most mi a picsát csináljunk, mert nekünk kell a szart eltakarítani, amit a váltópártnak előkészítettünk! Vége van szarháziak, ezt már többet nem veszik be az emberek!
Soma
2013. február 28. 15:49
Mintha nem lenne mindegy, hogy van-e szerződés, vagy nincs. Ha van, akkor sem az alja megy, ha nincs, akkor sem. Akik most tüntikéznek, nyugodtan mehetnek.
Csigorin
2013. február 28. 13:16
Tandijat azt, barmok... szoval magyarra forditva: ne csak azok fizessenek akik elmennek kulfoldre dolgozni a diplomaval a kezukben, hanem azok is akik otthon helyezkednek el. Fasza. Meg szerencse hogy nem lesz ra lehetosegetek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!