Nem lesz BKV-sztrájk

2012. december 06. 08:41

Megállapodtak a BKV-val a szakszervezeti szövetségek a kollektív munkaügyi vita egyes pontjairól, ezzel elhárult a sztrájkveszély a BKV-nál. A közlekedési cég bízik abban, hogy a megállapodás hosszú időre békét teremt.

2012. december 06. 08:41

A BKV Fürst Közlekedési Szakszervezet szerdán az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a munkavállalók bruttó 40 ezer forint egyszeri juttatásban és 6 ezer forint értékű Erzsébet utalványban részesülnek még az ünnepek előtt. Ezzel a felek lezárták a kollektív munkaügyi vitát, így elhárult a sztrájkveszély, de a munkakörülményeket érintő pontokban további egyeztetések lesznek. Gulyás Attila, a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének (VTDSZSZ) elnöke az MTI-nek azt mondta, a dolgozók megkapják az első féléves prémiumot is, valamint ígéretet kaptak arra, hogy a jubileumi elismeréseket (törzsgárdapénzt) február 28-ig kifizeti a BKV. Hozzátette, hogy a kollektív munkaügyi vita során a munkakörülményekről is szó esett, ezekben most nem sikerült megállapodni, ezért az egyeztetéseket folytatják.    

Nemes Gábor, az Egységes Közlekedési Szakszervezet (EKSZ) elnöke azt mondta, az elmaradt pluszpénzek kifizetése volt a legfontosabb eleme a munkaügyi vitának. Közölte ugyanakkor, hogy a buszkiszervezés, a közszolgáltatási szerződés és az elbocsátások miatt továbbra is folytatják az egyeztetéseket. Hangsúlyozta, hogy a szakszervezetek a tárgyalásokon egységesek maradtak. A BKV a megállapodást követően az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, a cég vezetése végig azt tartotta szem előtt, hogy munkáltatónak és munkavállalónak együtt kell tennie azért, hogy az új környezetben továbbra is versenyképes maradjon a BKV. Ugyanakkor azt is szem előtt kellett tartani, hogy a gazdasági változások és a vállalat pénzügyi helyzete nem teszi lehetővé, az elmúlt évtizedek alatt berögzült minden folyamat változatlanul hagyását. A megállapodással az üzleti terv nem kerül veszélybe – írták.    

Nemes Gábor a múlt héten jelentette be, hogy a VTDSZSZ, és a Budapesti Közlekedési Szakszervezetek Szövetsége (BKSZSZ) után az EKSZ szintén sztrájkbizottságot alakít, és legkorábban e hét második felében egységes sztrájk is lehetett volna a BKV-nál. A szakszervezetek a munkahelyek védelme, a tervezett létszámcsökkentések és azok elkerülésének érdekében tervezett intézkedések, a buszkiszervezések munkavállalókra vonatkozó hatása és a járművek műszaki állapota miatt kezdeményeztek munkaügyi vitát a BKV vezetőivel. Sztrájkbizottságot azért hoztak létre, mert úgy látták: nem haladnak megfelelő ütemben a tárgyalások. A lehetséges sztrájk bejelentése után Tarlós István főpolgármester azt mondta, a BKV dolgozói meg fogják kapni a nekik járó béren kívüli juttatások egy részét. „Dolgozóktól, munkásoktól nem engedek pénzt elvonni” – hangsúlyozta, hozzátéve: a kifizetés mértékét a cég vezetése fogja meghatározni.

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
jenggot
2012. december 06. 09:16
Szégyen és gyalázat hogy, már 46000 forint és vége a sztrájk veszélynek. Kis lóvéval mindenkinek belehet fogni a száját Magyarországon.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!