Az ONYF kezelheti a tb-számlákat

2012. december 23. 19:04

Az Emmi közlése szerint januártól az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság kezeli majd a társadalombiztosítási egyéni számlát.

2012. december 23. 19:04

A kormány kijelölte a társadalombiztosítási egyéni számlát vezető szervet - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma vasárnap az MTI-vel. A kormánydöntés értelmében januártól az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóságnál kezelik a társadalombiztosítási egyéni számlát.

A kormány a kötelező magánnyugdíjpénztárból való visszalépés lehetőségével hosszú távon biztosította a nyugdíjrendszer kiszámíthatóságának és fenntarthatóságának lehetőségét többek között azzal, hogy a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerben is lesz egyéni számlájuk” – írták a közleményben.

A kormány az egyéni számla vezetésére az ONYF Központi Nyugdíjnyilvántartó és Informatikai Igazgatóságát jelölte ki. Az egyéni számla működése a funkciójából adódóan nem hasonlítható a bankszámlához – hangsúlyozta az Emmi, hozzátéve, hogy a nyugdíjakat továbbra is a jelenlegi szabályok szerint állapítják meg. Kiemelték továbbá, hogy a kormány döntéseinek eredményeképpen a nyugdíjak megőrizték vásárlóértéküket és így 2013-ban 5,2 százalékkal emelik az ellátás összegét.

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kjkj945
2012. december 24. 15:28
Nem csak 88-tól, amikor 7 éve nyógdijba mentem, a listán még a 61,62-ben az egy hónapos nyári munka is szerepelt. A nyílvántartás személyre szól, de soha nem a tagé!! Nem SAJÁT SZÁMLA!!! Nincs a paciensnek rendelkezési joga felette!!! Már abba lehetne hagyni ezt a mellébeszélést.
gerybá
2012. december 24. 15:17
A félreértések elkerülése végett elmesélem (mint saját tapasztalatot), hogy a Nyugdíjbiztosítási Igazgatóságnál mindenkiről aki járulékot fizet, 1988. január 1-töl, az Szja bevezetésétől, névre szóló precíz nyilvántartás áll rendelkezésre. Ez tartalmazza évenkénti bontásban a bruttó jövedelmet, a levont adót és járulékokat, valamint a nyugdíjszámítás alapjául szolgáló időt ( ez lehet munkanap,járulékfizetéssel biztosított nap, stb.) A nyugdíjat eddig is és ezután is ebből állapítják meg. Valószínűleg lesz mellette nyilvántartva egy összeg, hogy az illető magánnyugdíj-pénztárából mennyit utaltak át az államiba, de a jelenlegi jogszabályok szerint ennek különösebb jelentősége nem lesz.
krisztoforo48
2012. december 24. 08:23
A kis nyű kidugja a fejét a trágyából és ezt kérdezi a mamájától: Anyuci,mi az a csodálatos kék felettünk? Az az ég kisfiam. S mi az a ragyogó sárga az égen? Az a nap kisfiam. És az a pompás zöld körülöttünk? Az a fű kisfiam. Anyuci,ha minden olyan szép kint,akkor mi miért élünk itt a szarban? Ez a hazánk,kisfiam.
lantose70
2012. december 23. 23:09
És ugyebár továbbra sem lesz majd egy konkrét összeg a megtakarításokról, ahogyan ezt a nyilatkozat is kiemeli. Tehát nem lehet majd összevetni a jelen állást a MNYP számlával, amelyen mindig naprakészen lehetett tudni, mennyi az annyi. Vajon miért? Csak nem azért, mert így el lehet tusolni, hogy jóval kevesebb megtakarításunk van, mint a nyugdíjmentési akció előtt? Á, dehogy.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!