Zsidó Világkongresszus: Szálljon szembe a szélsőjobbal a magyar kormány!

2012. november 30. 11:17

A Zsidó Világkongresszus elnöke szerint „sajnos azt kell megállapítani, hogy a magyar kormány gyakran vonakodva reagál az uszító kijelentésekre, és a legtöbbször megelégszik a szóbeli elmarasztalással”.

2012. november 30. 11:17

A magyar kormánynak szembe kell szállnia a szélsőjobboldallal – sürgette a Zsidó Világkongresszus (WJC) elnöke Gyöngyösi Márton jobbikos országgyűlési képviselő hétfői parlamenti felszólalásával kapcsolatban a Der Tagesspiegel című német lapnak nyilatkozva. Ronald S. Lauder a berlini lap pénteki számában idézett nyilatkozatában elmondta: „sajnos azt kell megállapítani, hogy a magyar kormány gyakran vonakodva reagál az uszító kijelentésekre, és a legtöbbször megelégszik a szóbeli elmarasztalással”. A WJC elnöke kiemelte: „veszélybe kerül a demokrácia, ha nem parancsolnak azonnal minden eszközzel megálljt a barna kísértetnek”. Szomorú, hogy az antiszemitizmus „ismét nyíltan megmutatja csúf pofáját” éppen Magyarországon, ahol a holokauszt idején oly sok szenvedést okoztak a zsidóknak. Még szörnyűbb azonban, hogy a roma kisebbség tagjait bűnözőnek bélyegzik és megfélemlítik a Jobbik környezetéből származó, verőlegényekből álló bandák – tette hozzá.

A Der Tagesspiegel az Antiszemitizmus heti ritmusban című írásában idézte az Európai Bizottság belügyi biztosa, Cecilia Malmström szóvivőjét is, aki hangsúlyozta, hogy a brüsszeli bizottság a legélesebben elítéli az antiszemitizmus, a rasszizmus és az idegenellenesség minden formáját. A lap szerint Gyöngyösi Márton felszólalása az Európai Parlamentben is téma. Alexander Alvaro, a német liberális FDP politikusa, az Európai Parlament alelnöke azzal vádolja a magyar kormányt, hogy az alkotmánynak az igazságszolgáltatás függetlenségét csorbító módosításával „agyafúrt módon támogatja” a Jobbikot – írta a Der Tagesspiegel.

Jan Philipp Albrecht, a német Zöldek európai parlamenti képviselője a lapnak nyilatkozva úgy vélekedett: „a civil társdalomnak és a politikának is reagálnia kell, és nemcsak Magyarországon, hanem egész Európában”. Gyöngyösi Márton hétfőn a parlamenti azonnali kérdésében annak felmérését szorgalmazta, hogy „az itt élő, és különösen a magyar Országgyűlésben és a magyar kormányban hány olyan zsidó származású ember van, aki bizonyos nemzetbiztonsági kockázatot jelent Magyarország számára”. Felszólalását kedden az államfő, a kormány, a házelnök, illetve a Jobbik kivételével valamennyi parlamenti párt, továbbá több civil szervezet is elítélte.

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
1120
2012. november 30. 22:50
Szálljatok szembe ti. Mi lassan mást se csinálunk. Kicsit unalmas már...
varazdin
2012. november 30. 22:22
Tehát erről szól a történet! Tüntessünk együtt Ronald S. Lauderért, a sukorói kaszinóért (és még ki tudja mikért...) - nem mellesleg a gaz nácik és a barna eső ellen! :DDD Szánalmas! :DDD
istvami
2012. november 30. 15:14
Ez a Jobbik körüli hiszti bumerángszerűen csap vissza a komcsi-libsi bagázson...A Jobbik most egy időre hátradőlhet a fotelben...
Fakutya tizedes
2012. november 30. 14:42
1990. szeptember 18: Az akkor még SZDSZ-színekben politizáló Tölgyessy Péter felszólalása alatt elhangzó közbeszólás hosszú utóélete miatt válhatott emlékezetessé. Többen a "hordót a zsidónak" mondatot vélték kihallani belőle. Tényleg nem akarja valaki, hogy a 23. évben másról is szólhasson a magyar közbeszéd? Ki nem unja?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!