Szociális földprogram segítené a mélyszegénységben élőket

2012. október 17. 14:29

A szociális földprogram eszköz ahhoz, hogy a mélyszegénységben élők a saját munkájukkal javítsák helyzetüket - mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a programban résztvevők árubemutatóján tartott sajtótájékoztatón.

2012. október 17. 14:29
A miniszter 1-1,5 millióra becsülte a Magyarországon mélyszegénységben élők számát. Beszámolt arról, hogy helyzetük javítására az állam évi 980 milliárd forint alanyi jogon járó támogatást, és 222 milliárd forint mérlegelési jogkörben adható összeget fordít az adófizetők pénzéből.
 
A kormány eddigi szociális intézkedései közé sorolta a devizahitelesek problémáinak megoldását, és kiemelte, hogy elkezdődött a munkaalapú társadalom építése. Idesorolta a munkahelyvédelmi akciótervet, valamint a közmunka programot is. Ez utóbbi 132 milliárd forintba kerül évente, és 200 ezer embernek ad munkát, közülük 80 ezer cigány származású - mondta el.
 
Langerné Victor Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára kiemelte, hogy a szociális földprogram keretében az idén már a termények feldolgozására, valamint kézműves termékek előállítására is lehet pályázni.
 
A szociális földprogram célja a nyilvántartott álláskeresők, illetve a támogatásban résztvevők munkavállalásának elősegítése. A nyertes pályázók - jellemzően önkormányzatok - az elnyert forrásokból megszervezik, hogy a munkához nem jutó helyiek növényt termeszthessenek, állatot tarthassanak, a termést pedig akár a helyi közétkeztetésben értékesítsék.
 
Juhász Imre, a Szociális Földprogramot Működtető Települési Önkormányzatok Szövetségének elnöke arról számolt be, hogy a szociális földprogramban évente 200-300 önkormányzat vesz részt.
 
A szociális földprogram idei pályázatán 147-en indultak, és 96 nyertest hirdetett ki Sztojka Attila, a tárca főosztályvezető-helyettese. A nyertes pályázatok révén 2.500 család jut lehetőséghez, hogy saját maga termeljen élelmiszert, 170 ezer kisállatot is kiosztanak. A 260 hektár föld művelését, valamint a terményfeldolgozást 1.500 közfoglalkoztatott segíti - ismertette Sztojka Attila.
 
A nyertesek között önkormányzatok, nemzetiségi önkormányzatok, szociális szövetkezetek, nonprofit cégek és alapítványok is voltak. Az átlagos támogatás egymillió forint körüli összeg.
 
A támogatást az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő utalja a nyerteseknek. A szervezet működését Tirts Tamás főigazgató mutatta be a megjelenteknek.

 

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kaktuszvirág
2012. október 17. 18:11
8-10 m2 területű "konyhakertet" nem képesek művelni a kátrányos helyzetűek.Minek nekik a föld?
kukagyerek
2012. október 17. 17:56
"Szociális földprogram segítené a mélyszegénységben élőket" A nyáron láttam néhány "mélyszegény" kertjét. Nyakig ért a gaz.
Robin
2012. október 17. 17:00
"Szociális földprogram segítené a mélyszegénységben élőket" Nevetséges.
liberálzöld.
2012. október 17. 15:51
"A 260 hektár föld művelését, valamint a terményfeldolgozást 1.500 közfoglalkoztatott segíti - ismertette Sztojka Attila." 260 hektár! Az országnak! Ennek a felét simán elvitte egy fociedző! 1500 foglalkoztatott 260 hektárra. Akkor a focieddző 700 embert fog foglalkoztatni? Az szép lesz! Megmondom én, hogy hogyan lehet a mélyszegénységben élőket a földhöz juttatással helyzetbe hozni. Pont úgy, ahogy a csókosokat! Kapnak 120 hektár földet, felveszik rá a terület alapú támogatást, aztán kiadják a földet művelésre ingyért. A terület alapú támogatás harmadát befizetik az államnak bérleti díjként, a másik garmadát a Fideszses pártkasszába, a többit meg jól metartják maguknak. Mert a génjeikben van a föld szeretete.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!