MSZP: Ne vonjanak ki több pénzt a szociális ellátórendszerből!

2012. október 03. 13:03

A segélyplafon bevezetését bírálta és a szociális ellátórendszerből való pénzkivonás ellen emelt szót a szocialisták szakpolitikusa szerdai sajtótájékoztatóján.

2012. október 03. 13:03
Ma sem lehet több pénzre szert tenni segélyből, mint munkából, a segélyplafon bevezetésével a kormány a leginkább rászorulók juttatásait akarja csökkenteni – mondta Korózs Lajos, felszólítva a kabinetet, hogy ne vonjon ki pénzt a szociális ellátórendszerből. Az MSZP elnökségi tagja sajtótájékoztatóján kijelentette: az önkormányzatok által fizetett szociális juttatásokat nem csökkenteni, hanem növelni kellene. Szerinte Magyarország nem a szegények támogatására költ európai összehasonlításban sokat, hanem a gazdagoknak járó indokolatlan kedvezményekre.
 
Korózs Lajos azt mondta: a kormány a rendszeres szociális segélyből, a foglalkoztatást helyettesítő támogatásokból, az átmeneti segélyből, az ápolási díjból és a lakásfenntartási támogatásból összeálló ellátásokat akarja csökkenteni. A kabinetnek az elvonás helyett a támogatások pontosabb célzására kellene törekednie, hogy azok valóban a leginkább rászorulókhoz jussanak el – közölte. 
 
A szocialista politikus arról is beszélt, tévképzet, hogy segélyből jobban meg lehet élni, mint munkából. Rendszeres szociális segélyből legfeljebb 42.326 forintot lehet kapni, de ennek az a feltétele, hogy a családban senkire ne jusson 25.650 forintnál több jövedelem – részletezte, megjegyezve: ezt az ellátást azok kapják, akiknek még közmunkát sem tud adni az önkormányzat. További feltétel, hogy az ellátott egészségkárosodott legyen, öt évvel a nyugdíj előtt álljon vagy 14 éven aluli gyermeket neveljen. Korózs Lajos ugyanakkor hozzátette, hogy még az említett feltételeknek megfelelők is csak 20-22 ezer forint segélyt kapnak jellemzően, az ellátás pedig csak egy embernek jár családonként. 
 
Kitért arra is, hogy a tartósan beteg vagy fogyatékos gyermeket nevelők ápolási díja mindössze 38.350 forint. A közgyógyellátás összege hatezer, a lakásfenntartási támogatás településtől függően három-négyezer forint. „Vagyis egy tartósan beteg gyermeket nevelő család, ha megfeszül sem tud 48 ezer forintnál több támogatást összeszedni. Ebből akar elvenni a kormány?” – tette fel a kérdést Korózs.

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ballada
2012. október 03. 14:42
Miről ugat az mszp ,kezdjük ott hogy az mszp vonta ki az egészségügyből 360 milliárdot 700 milliárdok ,önkormányzatoktól elvonta pénzt , nyugdijasoktól 19000ft 13 havi nyugdijt,és most az mszp ossza az észt mit csináljon a Fidesz .
miloka
2012. október 03. 14:12
magyarán. Elkezdődött a választási kampányuk. Ennek most az az üzenet: még több segílykít az esetleges szavazóinknak. Aztán 1 év múlva azt harsogjuk. Látjátok mi a több segíjkít akartunk edni, de a fidesz leszavazta. Csak egyszer hallanám már ennek a kórónak a szájából, hogy azt is megmondja honnan vegyenek el még pénzt a szociális kiadásokra. vagy azt hogy hogyan lehetne megreformálni ezt a aszociális ellátó rendszert, úgy hogy a rászorulók arányos mértékben juthassanak hozzá ezekhez a támogatásokhoz. Az adózók pénzéből kell ezeket a juttatásokat kifizetni! Nehogy már valaki kevesebbet kapjon a munkájáért, mint egy segélyre berendezkedett család. ( és most nem a valóban rászorulókról beszélek!)
kjkj945
2012. október 03. 13:41
És a különbözetet fizesse a maszop. Tagdíj, képviselői hon orárium, a vagyonuk terhére is amit encsembencsem stb.
bigyomail
2012. október 03. 13:32
Többet? Alig vontak ki valamit. Pont az lenne a lényeg, hogy a szociális ellátórendszert kellene leépíteni újabb adók és adóemelések helyett. Ez a vicces, amikor két baloldali párt azon vitatkozik, hogy mennyi pénzt vegyenek el a dolgozóktól és osszanak el újra. És még keveslik is, bármennyit is rabol le az állam a gazdaság szereplőitől. Nem a segélyt kell emelni, hanem engedni azt a rendszert, ami a kommunista hatalomátvétel előtt volt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!