Megújul a Bosnyák tér

2012. október 09. 08:46

A kiemelt állami beruházások megvalósulása mellett számos közterület, köztük a Bosnyák tér is megújul a XIV. kerületben, amely a „Zöld Zugló” elnevezés visszaszerzését tűzte célul.

2012. október 09. 08:46

Papcsák Ferenc (Fidesz-KDNP) polgármester az önkormányzati ciklus félidejét áttekintve arról beszélt, hogy a Városliget, Európa első épített közparkja jövőre ünnepli létrehozásának 200. évfordulóját, amelyet szeretnének méltó módon megünnepelni. Ezzel együtt úgy vélte: a fővárosnak korlátoznia kellene az ottani rendezvényeket, mert nagy terhelés éri az épített környezetet és a növényzetet. Noha a közterület-használati szerződések tartalmazzák a helyreállítási kötelezettséget, a rendvények után ez gyakran elmarad – tette hozzá.

Kitért arra is, hogy a városrészben két kiemelt állami beruházás is megvalósul: a múzeumi negyed kialakítása és a Puskás Ferenc Stadion fejlesztése. A projektekről szólva fontosnak tartotta, hogy az önkormányzatot bevonják a folyamatba, hogy gyorsabbak legyenek a szükséges eljárások. Papcsák Ferenc emellett, holland példákra utalva elmondta: szeretné, ha a beruházás során az 56-osok tere alatti részt is kihasználnák, mert azzal nem nőne a beépítettség, s a felszínen zöldfelületek jöhetnének létre.

A polgármester elmondta, hogy hónapokon belül elkészülhet a Bosnyák tér megújításának első üteme. Zugló legnagyobb csomópontjában felszámolják az „aszfalttengert”, impozáns tér jön létre, és az eredeti, 1940-es évekbeli tervek szerint felépítik az ott állt Páduai Szent Antal Plébániatemplom tornyát. A következő ütemben a Bosnyák téri piacot is rendeznék, ehhez azonban az kell, hogy a fővárosi önkormányzat a kerület „érdekkörébe” adja azt. A közeljövőben megújul a Nagy Lajos király úti posta környéke és a Kövér Lajos tér, továbbá helyreállítják az Ond vezér sétány és környéke lakótelepi részeit.

A polgármester szólt arról is, hogy a cél az előző ciklusban emlegetett, de meg nem valósított „Zöld Zugló” titulus visszaszerzése. Ennek egy lépése az is, hogy ütemesen hajtják végre a burkolatcseréket, és aszfalt helyett terméskővel, térkővel rakják ki a járdákat. Papcsák Ferenc kiemelte, hogy Zuglóban folyamatosan emelkedik a születések száma, így rövidesen egy új, 48 gyermeknek helyet adó bölcsődét nyitnak meg, amely később kétszer annyi gyermeket tud majd fogadni. Korábban két másik intézmény összesen 72 hellyel bővült. A polgármester szükségesnek tartotta az óvodák bővítését, fejlesztését is: 2010 decemberében 50 új helyet alakítottak ki, emellett egy 74 férőhelyes intézményt hoznak létre a Dorozsmai úton, és új emelet épül a Zöld Lurkók Óvodában, 60 gyerek számára.

A polgármester azt mondta, hogy nehéz volt a kezdet, mert a kerületet számos problémával vette át, egyik eleme a pazarló működés volt. Hozzátette: 2011-ben több mint 300 millió forinttal tudták csökkenteni a működési kiadásokat az intézményrendszer átszervezésével. Felülvizsgálták az önkormányzat anyagi érdekeit sértő értékesítéseket is, és ahol lehetett, visszavonták az engedélyező határozatokat. A kerület nagy hangsúlyt fektet az idősek gondjainak megoldására – mondta Papcsák Ferenc, utalva arra: a Zuglói Szociális Gondozó Szolgálat átszervezésével több mint 1100 rászoruló kaphat szociális ellátást, folyamatosan bővül a jelzőrendszeres házi segítségnyújtó rendszert használók száma, és a bűncselekményeknek leginkább kitett korosztályhoz tartozóknak ingyenesen szerelnek fel hevederzárat, hogy biztonságos legyen az otthonuk.

A közbiztonsággal összefüggésben a polgármester arról is beszámolt, hogy a meglévő térfigyelő kamerák mellé idén további 13-at helyeztek el, év végéig pedig újabb 41-gyel bővül a rendszer. Hasonlóan fontosnak nevezte a rendőrség köztéri jelenlétét, mint mondta, a járőrözésben gyakran a kerület vezetése és képviselők is részt vesznek.

Papcsák Ferenc a személyes terveiről szólva elmondta, hogy a következő ciklusban – mivel a posztok egymással összeférhetetlenek lesznek – a zuglóiak országgyűlési képviselője szeretne lenni.

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Basiliscus
2012. október 09. 11:47
"... a következő ciklusban – mivel a posztok egymással összeférhetetlenek lesznek – a zuglóiak országgyűlési képviselője szeretne lenni." Remélem, hogy nem. Papcsák úr jelezze OV-nak, hogy ő már bevezette az ingatlanadót.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!