Matolcsy: Új harmincéves háború zajlik

2012. augusztus 16. 10:47

A legújabb Heti Válaszban megjelent írásában ezúttal Európa újraiparosításának szükségességéről értekezik a nemzetgazdasági miniszter. Matolcsy György szerint erre most jó alkalom van, hiszen „új harmincéves háború” zajlik, az újraiparosítással pedig mérsékelni lehetne a „háborús veszteségeket”.

2012. augusztus 16. 10:47

Matolcsy György szerint Amerika a háborúk alatt, mindkét partvidékének újraiparosítása által emelkedett fel. A nemzetgazdasági miniszter ezúttal Bruce Cumings történész az USA világhatalmi pozíciójának okait fejtegető könyve kapcsán fejtette ki gondolatait a Heti Válaszban. Matolcsy szerint Európának az USA-hoz hasonlóan háború alatt kellene iparát fejlesztenie. A tárcavezető szerint erre most van lehetőség, mivel úgy látja, jelenleg „új harmincéves háború” zajlik, amelynek központja Európa, az EU és az eurózóna, legerősebb szakasza pedig 2015 után jöhet.

A miniszter szerint jelen helyzetben az EU-nak központilag kellene irányítania a technológiai áttöréseket és az újraiparosítást. Matolcsy úgy véli, hogy az USA partvidékének iparosításához hasonlóan az EU-nak a közép- és kelet-európai országok újraiparosításával kellene mérsékelnie a „háborús veszteségeket”. Ezen kívül a déli államokat is iparosítani kellene szerinte, amivel létrejöhetne Európában egy ipari háromszög. Matolcsy szerint szükséges az európai és orosz ipari potenciál összekötése és egy EU-kínai pénzügyi híd is. A tárcavezető úgy véli azonban, hogy az unió elitje hibásan gondolkozik ezekről a kérdésekről.

Matolcsy szerint nem használják fel az újraiparosításhoz az új tagállamok motivált, képzett és rugalmas munkaerejét, hanem csak extraprofitot akarnak kivonni a monopolterületekről. Pedig a miniszter szerint Kelet-Európa földrajzi, fejlettségi és kulturális okokból könnyebben tudna kapcsolatok kiépíteni Kínával. Ezekhez a tervekhez Matolcsy szerint azonban „nem birodalmi szigorra” van szükség, hanem nemzetállami együttműködésre és mély uniós munkabeosztásra – írja a hvg.hu a Heti Válasz alapján.

Összesen 97 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Viktus
2012. augusztus 16. 23:00
Az EU-ról győzködi a magyarokat a kormány Az európai uniós tagság pozitív hatásait kiemelő kampányt indít a kormány. :D Erről tud Gyuri? :P
Krupp Skya
2012. augusztus 16. 16:56
Kedves smoggi sajnálom hogy kiraktak téged mint macskát kaksizni Hiányzol, te voltál az aki egy személyben jellemezted az MSZMP/MSZP/SZDSZ/ alkoholista mentalitást amivel sikerült ezt a 22.000 milliárdos hiányt összehozni.
láma szeme
2012. augusztus 16. 15:45
-Nem nyitok vitát! Szereti maga a mi nagy, bölcs vezérünket? -Igen! -Jól van, akkor nem lehet semmi baj.
Soma
2012. augusztus 16. 15:37
Mindennek sora van. Az első és elengedhetetlen lépés a tisztesség honosítása. Fentről lefelé.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!