Magyarországi pártot jegyezne be az RMDSZ

2012. július 01. 14:30

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség több politikusa is kezdeményezte vasárnap egy Magyarországon bejegyzendő határon túli párt létrehozását, amelyre a magyarországi parlamenti választásokon a magyar állampolgárságot szerzett határon túli magyarok szavazhatnának.

2012. július 01. 14:30
Az RMDSZ kis parlamentjének tekintett Szövetségi Képviselők Tanácsa (SZKT) marosvásárhelyi ülésén Szabó Ödön, a Bihar megyei RMDSZ-szervezet ügyvezető elnöke vetette fel. Szabó először arról beszélt, hogy Kövér László erdélyi kampánykörútja Bihar, Szatmár és Kolozs megyében „rontotta a magyarság választási esélyeit”
 
„Alapítsunk mi is pártot Magyarországon, lássuk mit szólnak hozzá!” — jelentette ki Szabó Ödön. 
 
Ráduly Róbert csíkszeredai polgármester szerint a határon túliak magyarországi pártját a magyar állampolgárságot szerzett felvidéki, délvidéki és kárpátaljai magyarokkal közösen lehetne bejegyezni. Ráduly sérelmezte, hogy a magyar választójogi törvény alapján a határon túli magyarok csak pártlistákra szavazhatnak.  
Markó Béla, az RMDSZ tiszteletbeli elnöke is kitért a pártalapítás javaslatára. „Megfenyegettük a magyarországiakat, hogy létrehozunk ott egy pártot. Ez nem árt, de még mielőtt a 2014-es magyarországi választásokról beszélnénk, nekünk az őszi parlamenti választásokra kell összpontosítanunk” — jelentette ki Markó, aki helytelenítette, hogy magyar részről „nem követték meg” az RMDSZ-t.  
 
Markó Béla azt hangoztatta, hogy Magyarország „megtépázott nemzetközi tekintélyével lassan-lassan elszigeteli magát a Kárpát-medencében”. Hozzátette, az erdélyi magyar közösségnek befolyásos, erős Magyarországra lenne szüksége.

Összesen 95 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vmint...
2012. július 02. 08:17
Azért kell még finomítani ezen a választási törvényen, nehogy a mocsok külföldiek ne a naripártra szavazzanak.Vadász,vadász miért is jársz te ide?
Felebarát
2012. július 02. 07:59
akkro gyorsan törvényt kell módosítani, iylen nem esshet meg :D
Korhely
2012. július 02. 07:54
Adalék: Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke azt mondta, "az RMDSZ gyengítésére irányuló budapesti és bukaresti törekvések ellenére" a szövetség megnyerte a júniusi önkormányzati választásokat. "Kövér László felelőtlen erdélyi portyázása" nagymértékben hozzájárult a magyarellenes hangulat szításához, a magyarellenes román szavazók mozgósításához. "Nem vagyunk harcban a magyar kormánnyal, de meg kell érteni, hogy az RMDSZ-nek 86 százalékos beágyazottsága van. Nem lehet Kárpát-medencei nemzetpolitikát felépíteni az RMDSZ nélkül" - jelentette ki Kelemen Hunor.
szkeptikus
2012. július 02. 07:32
Az tény, hogy az erdélyi magyarok túlnyomó többsége az RMDSZ-re, a szlovákiai magyarok többsége pedig a Híd-Most -ra (mindkettő a Fidesz által kiátkozott, hazaárulók pártja!) szavazott. Azért egy kicsit el kellene gondolkodnia a Fidesznek, hátha mégsem tévedhetetlenek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!