Hongkongi figyelmeztetés: növekszik az öncenzúra

2012. július 16. 09:54

A Hongkongi Újságíró Szövetség felmérése szerint a helyi újságírók 87 százaléka állítja, hogy az információhoz való hozzáférés korlátozott maradt és a hírközlés akadályozása nőtt az elmúlt 5 évben, Donald Tsang főminisztersége alatt.

2012. július 16. 09:54

Kínához való csatlakozásának 15. évfordulóját ünnepelte Hongkong július 1-jén. Ekkor lépett hivatalába a város Végrehajtó Tanácsának új vezetője, Leung Csun-jing kormányzó Donald Tsang utódja, akinek kormányzása alatt a helyi újságírók szerint a sajtószabadság erodálódott és az öncenzúra növekedett. 

A Hongkongi Újságíró Szövetség felmérése szerint a helyi újságírók 87 százaléka állítja, hogy az információhoz való hozzáférés korlátozott maradt és a hírközlés akadályozása nőtt az elmúlt 5 évben, Donald Tsang főminisztersége alatt. Ez a szám 29 százalékkal magasabb, mint a 2007-ben a szövetség által végzett hasonló felmérés eredményei.

A felmérésben napvilágot látott néhány öncenzúra incidens is a körzeti, angol nyelvű újság, a South China Morning Post kapcsán. A helyi újságírók szerint a kormány korlátozta a fontos eseményeken az újságírók részvételét, míg az off-the-record információk száma emelkedett. Ezekre jellemző, hogy  sem a forrásra, sem pedig az elhangzó információkra semmilyen körülmények között nem lehet hivatkozni.

Hongkongban az anyaországétól független politikai, jogi és gazdasági rendszer működik, amely magába foglalja a szólás és sajtószabadságot is. A HKJA felmérése szerint a helyi újságírók azt mondják, hogy nem tudják függetleníteni magukat a Kínai nyomásgyakorlástól. A 663 válaszadó 79 százaléka gondolja úgy, hogy az öncenzúra nőtt 2005 óta és 36 százalékuk beszámolt arról, hogy a szerkesztője vagy ő maga személyesen alkalmazza is, többnyire a központi kormányzat, a hirdetők vagy a cégtulajdonosok számára kellemetlen riportok, cikkek eljelentéktelenítésével.

Mindezek ellenére az évforduló ünnepén hivatalba lépő új kormányzó azt ígérte, minden tőle telhetőt megtesz azért, hogy megvédje az emberi jogokat, illetve hogy a sajtószabadságot és a média függetlenségét tiszteletben tartsák.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!