Kétes értékű politikusdiplomák és tudományos címek

2012. június 02. 09:52

Több politikus is egy olyan oktatási intézmény diplomáját vagy PhD-fokozatát tünteti fel önéletrajzában, melyről Réthelyi Miklós 2011-ben úgy döntött: nem minősül felsőoktatási intézménynek, képzési programjai pedig alkalmasak a megtévesztésre.

2012. június 02. 09:52

„A Newport International University az U.S.A. Kalifornia Államában törvényesen működő nem akkreditált intézmény. BBA, MBA, PhD és DBA fokozatát State of California által Apostille okirattal ellátott formában adja ki. Ez a nem akkreditált külföldi oklevél és tantárgyi melléklete az elvégzett tanulmányok dokumentálására szolgál. Nem használható a hazai Bologna-i rendszer, pl. tudományos Ph.D., fokozataként” - ez a szöveg áll a fővárosi Evocum Akadémia honlapján, miután Réthelyi Miklós akkori nemzetierőforrás-miniszter engedély nélküli felsőoktatási tevékenység miatt eltiltotta a céget bizonyos kifejezések használatától. Ilyen kifejezés például a „felnőttképzésben PhD-képesítés”. Réthelyi azt is leszögezte: az Evocum nem minősül felsőoktatási intézménynek, képzési programjai pedig megtévesztésre alkalmasak.

Mint azt a HVG kiderítette, több hazai politikus is szerzett Newport-diplomát. Az Áder János helyére az EP-be kiküldött Bánki Erik visszautasította, hogy diplomát hazudott volna magának. Azt mondta, hogy evocumos képzése nem szakdolgozattal, hanem záróvizsgával fejeződött be, a turizmusbankról szóló értekezésének kidolgozottsága pedig PhD-szintű. A HVG információi szerint Newport-hallgató volt még az 1990-1994 közötti MDF-es képviselő, Becker Pál, az SZDSZ volt elnöke, Retkes Attila, a szocialista Tóth József és a fideszes Szabó Zsolt. Utóbbi 2010. májusi parlamenti önéletrajzában ez szerepelt: „2002-ben Ph.D. fokozatot szerzett a Newport University-n.”

A hetilap számításai szerint az országgyűlésben 136 olyan képviselő ül, aki rendelkezik doktori címmel. Ebből 99-en olyanok, akiknek jogász, orvos, gyógyszerész végzettségük miatt automatikusan jár a cím.

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kukagyerek
2012. június 02. 16:11
Bal és jobboldali elvtársak! Ne marakodjatok, mert a nemzeti oldal nem győz röhögni rajtatok. Ál-diplomás vérszívók!
belga
2012. június 02. 15:37
A gyógyszerész diplomával nem jár együtt automatikusan a doktori cím. Jogász, orvos stimmel. Vagyis: ha a 99 képviselő gyógyszerész végzettségű tagjai nem doktoráltak és doktori címet használnak az kínos.
Soma
2012. június 02. 11:31
Egyesek diplomaértéke nem a papíron, hanem a csészében keresendő!
Soma
2012. június 02. 11:26
Ne csináljuk már! Vannak emberek, akik diploma nélkül is értenek valamihez, vannak, akik hat diplomával is tök hülyék! A diploma tulajdonosának el kéne odáig jutnia, hogy tovább lát az orránál! Akinek az "elveszett" diplomamunka is bizonyíték a tudásra, az hová tartozik?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!