MSZP: Áder visszaküldte a Klubrádiót a „siralomházba”

2012. május 31. 13:35

Az ellenzéki párt kifogásolja, hogy az államfő eljárási hibára hivatkozva küldte vissza a parlamentnek a médiatörvény egy héttel ezelőtti módosítását. A szocialisták szerint Ádernek az Alkotmánybírósághoz kellett volna fordulnia.

2012. május 31. 13:35

Kifogásolja az MSZP, hogy Áder János eljárási hibára hivatkozva küldte vissza a parlamentnek a médiatörvény egy héttel ezelőtti módosítását, ahelyett, hogy az Alkotmánybírósághoz fordult volna miatta. A szocialisták – akik korábban arra kérték a köztársasági elnököt, ne írja alá a jogszabályt – úgy ítélik meg: az államfő az Országgyűlésnek adott „rövid illemtanóra” után valójában szentesítette a törvény tartalmát. „A Klubrádiót pár napra visszaküldték a siralomházba, mert az elnök szerint a kivégző osztag nem egészen szabályos alakzatban állt fel” - kommentálta a köztársasági elnök döntését Lendvai Ildikó és Mandur László az MTI-nek csütörtökön küldött közleményben. Véleményük szerint a döntés kiábrándító, mivel az államfő a törvény szövegét alkotmányosnak tartotta és csak egyetlen eljárási hibát fedezett fel.

 
Az MSZP-s politikusok szerint ez azt jelenti, maradhatnak azok a passzusok, amelyek a bírósági ítéletek ellenére „kiskaput nyitnak” a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsnak a Klubrádió elleni „hadjárat” folytatására, és módot adhatnak akár a rádió elhallgattatására is. Szerintük ezt erősíti, hogy a Fidesz új frakcióvezetője, Rogán Antal azt közölte: a parlament változatlan szöveggel fogadja el újra a médiatörvény-módosítást. Lendvai Ildikó és Mandur László úgy véli, Áder János megkülönböztetve magát Schmitt Páltól, ugyan „eljátszhatja a jogbiztonság őrének szerepét”, de a politikai akarat változatlan, „a Klubrádióra adott kilövési engedély marad”. Mint írták, a törvény továbbra is meggátolhatja, hogy az elsőfokú bírósági döntésnek megfelelően a Klubrádió megkapja a neki még az Országos Rádió és Televízió Testület által odaítélt közösségi frekvenciát.
 
A szocialista képviselők szerint ha az államfő valódi jogbiztonságot akar, a törvényt érdemi vizsgálatra az Alkotmánybírósághoz kellett volna küldenie - amint az MSZP korábban kérte is tőle -, ezt követelték volna meg egyrészt a súlyos tartalmi problémák, másrészt a sorozatos házszabálysértések. Az MSZP ezért most a parlamenttől várja, hogy „használja ki a lehetőséget az elfogadhatatlan törvény módosítására” - áll közleményükben. Áder János államfő csütörtökön azért küldte vissza megfontolásra az Országgyűlésnek a médiaszolgáltatásokkal és a sajtótermékekkel összefüggő törvénymódosításokról szóló, május 24-én elfogadott jogszabályt, mert házszabályellenesnek ítélte a fideszes L. Simon László egyik zárószavazás előtti módosító indítványát. Az Országgyűlés sajtófőnökének tájékoztatása szerint a Ház várhatóan már jövő hétfői ülésén foglalkozik a visszaküldött előterjesztéssel. Rogán Antal, a Fidesz új frakcióvezetője úgy nyilatkozott: az Országgyűlés változatlan tartalommal fogadja el a médiatörvény módosítását.

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
megyer
2012. június 02. 16:48
Arató, erre a szövegedre emlékszel még? "Elkezdtem tájékozódni, s kiderült, össze lehet rakni üzleti vállalkozásként is a rádiót, s ma is így működik, üzleti hasznot hozva." Szóval akkor most miért is akarsz ingyen frekit?
Hajdú Sógor
2012. június 02. 16:48
Kiváncsi lennék, forog-e valaha úgy a föld keserű levében, hogy ezek vagy az előzőek bármelyikét valaha is sikerül megbüntetni.
ballada
2012. június 02. 16:48
Princ a Posta bank 145 milliárd elsíbolása,nevetséges büntetés 2 millió forint még börtönt is meguszta Princ ,mindenki emlékszik Princ Bécsbe kiszaladt onnann lopakodott néha haza ,üzengetett haza ,sőt a szocik lopva kijártak Princhez sutyi mutyi módra mindenki meguszta , megérne még egy perujra felvételt ,ujra elő szedni a gazembereket
bonzo
2012. június 02. 16:46
Emlékszik még valaki a Pannon rádióra, azt ki daráltatta le?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!