MSZP: a numerus clausust idézi a Székhelyi-ügy

2012. május 10. 14:15

Steiner Pál szerint a numerus clausust idézi, hogy Székhelyi József származása miatt nem léphetett fel Egerben.

2012. május 10. 14:15

A felsőoktatási számarányokat származási alapon korlátozó 1920-as törvény, a numerus clausus szellemiségét idézi az MSZP-s Steiner Pál szerint, hogy Székhelyi József színész nem léphetett fel Egerben. A szocialista politikus Madách Színház előtt tartott sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: a színművészt Egerben származása miatt nemkívánatos személynek minősítették, nem léphetett fel. Véleménye szerint ezzel az országban újra megjelent a numerus clausus, a fajvédő törvények gondolatisága.

Steiner Pál a sajtótájékoztatón arra is kitért, hogy kedd este a parlamentben a jobbikos Lenhardt Balázs ismét felidézte a tiszaeszlári vérvádat, a magyarországi antiszemitizmus leggyakoribb rágalmát, amikor azt állította: bizonyítékok utalnak arra, hogy Solymosi Eszter meggyilkolásáért „Scharf rabbi és barátai” a felelősek. Az MSZP-s képviselő elismeréssel adózott a fideszes Lezsák Sándor levezető elnöknek, amiért megvonta a szót Lenhardt Balázstól. Steiner szerint az eset újabb bizonyítéka annak, hogy állandó etikai bizottság létrehozására van szükség a parlamentben.

Felidézte, hogy a Ház egy hónappal ezelőtt – Orbán Viktor támogató szavait követően – vette tárgysorozatba azt az MSZP-s határozati javaslatot, amely az említett testületre bízná a képviselők által tanúsított rasszista, antiszemita, idegenellenes és iszlamofób magatartások megállapítását és szankcionálását. Felhívta ugyanakkor a figyelmet, hogy Berényi László fideszes képviselő kedden benyújtott módosító javaslatában – a mentelmi jog közelmúltbeli szűkítésére hivatkozva – okafogyottnak minősítette a bizottság felállítását. Az MSZP-s politikus ezért újólag a kormányfő közbenjárását kérte az ügyben: tegye lehetővé, hogy a testület megalakuljon, és az Országgyűlés büntetni tudja a képviselőkhöz méltatlan, idegenellenes és fajgyűlölő megnyilatkozásokat.

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Morrison
2012. május 10. 15:14
Ezt már komolyan nem kellene :o) Aki mellett steiner kiáll, mindenki kikéri magának! Emlékszem "Jozefina" (valami riporter volt)esetére, a pofánvágása kapcsán steiner felállt a parlementben és egy hasonló felszólalást tett, illetve nyilatkozott az ujságoknak kiegészítve azzal, hogy jozefina nemcsak zsidó, hanem "meleg" is, így halmozottan hátrányos helyzetű. Ebből aztán levezette a rettegést rendesen. Másnap jozefina nyilatkozott, hogy steinert nem hatalmazta fel, hogy ilyeneket mondjon :o) Nem tudom, hogy Székhelyi felhatalmazta-e erre, gondolom nem. Mivel Székhelyi is úgy nyilatkozott, hogy semmiféle pert nem fontolgat... :o) Ez a steiner mindíg túllő a célon :o)
freehckr
2012. május 10. 14:58
Móricka, bazmeg... mindenről „az” jut eszébe. :) „tegye lehetővé, hogy a testület megalakuljon, és az Országgyűlés büntetni tudja a képviselőkhöz méltatlan, idegenellenes és fajgyűlölő megnyilatkozásokat” A gyűlöletkampányokon kívül mást nem is tudtok felmutatni, elvtársak...
imres
2012. május 10. 14:58
... és akkor numerus clausuról beszélsz, miközben annyi történt, hogy egy magyargyűlölő aljadékot nem szívesen látnak az egyik magyar városban. Steiner elvtárs! Ne csinálj magadból még nagyobb bohócot!
imres
2012. május 10. 14:55
Steiner elvtárs! Tévedni tetszik. Ez nem a numerus clausust idézi, hanem a deportálásokat. Akkor volt ilyen mélyponton a magyarok erkölcse. De aztán jöttek a szovjet elvtársak és helyretették a magyarokat. Igaz, hogy a zsidógyűlölet egyes kommunista elvtársakban is meggyökerezett, de aztán Sztálin elvtárs halála után azok az elvtársak önkritikát gyakoroltak... vagy nem. Onnantól jó kommunista szokás szerint csak sunnyogva lehetett zsidózni és Steiner elvtárs szellemi elődei ezt meg is tették. Tudod, Steiner elvtárs, nehéz idők voltak azok. Sosem lehetett tudni, hogy most érted jöttek-e, mert a szomszédod, aki párttag volt és gyűlölte a zsidókat, éppen bemószerolt valutaspekuláció ürügyén.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!