Inkább kevesebb, de jobb barátot akarnak a magyarok

2012. május 07. 09:04

A közösségi média terjedésével átértékelődik a barát fogalom, és sokszor a kapcsolatok milyensége háttérbe szorul azok számához képest. Az Ipsos kutatásából kiderült: a magyarokra még nem jellemző ez a tendencia.

2012. május 07. 09:04

Huszonnégy országban végzett online paneles felmérést az Ipsos a barátok számát elemezve. A Global @dvisor kutatásból kiderült, az összes megkérdezett közül csak minden negyedik véli úgy, hogy annál jobb, minél több barátja van. Ennél az aránynál ugyanakkor sokkal többen vannak (75 százalék), akik szerint fontosabb, hogy csak néhány, de közeli barátja legyen – olvasható az eletforma.hu-n.

Eltérő az egyes országok hozzáállása a kérdéshez. Míg Argentínában a 16-64 évesek 91 százaléka gondolja, hogy fontosabb a szűkebb baráti kör, mint a kiterjedt kapcsolatrendszer, addig Indonéziában csak a válaszolók 31 százaléka tartja jobbnak a kevés közeli barátot. Magyarországon a megkérdezettek a 84 százaléka a minőség, 16 százaléka pedig a mennyiség híve. 

Az eletmod.hu közlése szerint a kutatás megállapítása az is, hogy a vizsgált kérdéssel kapcsolatos vélemények megoszlásában nem mutatkozik jelentős eltérés a különböző gazdasági, geopolitikai országcsoportok között, annak ellenére, hogy az egyes országokban mért eredmények tekintetében elég nagy a mozgás. A kutatók szerint ez arra enged következtetni, hogy a barátság megítélésében az országspecifikus kultúra, a társadalmi szokások meghatározóbb szerepet játszanak, mint a földrajzi hovatartozás.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!