Demonstrálnak a taxisok Budapesten

2012. május 28. 17:10

Taxisok tartanak figyelemfelkeltő demonstrációt munkakörülményeik és jogaik rendezéséért hétfő délután. A tüntetésen részt vevő taxisofőrök a lezárt Andrássy úton rendőri felvezetéssel haladnak a Kodály körönd irányába.

2012. május 28. 17:10

Munkakörülményeik és jogaik rendezéséért figyelemfelhívó demonstrációt tartanak taxisok hétfőn Budapesten. A mintegy 200, különféle személyi fuvarozó cégekhez tartozó sofőr a Hősök terén gyülekezett járműveivel, amelyek többségét otthagyták, majd az Andrássy úton egy fekete koporsót cipelve elindultak a Kodály köröndre, hogy ott jelképesen eltemessék 30 éves múltra visszatekintő hivatásukat. A fekete lepellel letakart koporsót hat, feketébe öltözött taxis vitte a vállán, arcuk elé Komáromi Endrének, a Fővárosi Taxiállomásokat Üzemeltető Szolgáltató Nonprofit Kft. ügyvezetőjének a fotóját tették. Mögöttük tucatnyi autót toltak a megmozdulás résztvevői, így demonstrálva, hogy a legújabb rendelkezések szerint jelenlegi járműveik alkalmatlanná válnak a személyi fuvarozásra. 

 
Farkas Zsolt, a Taxi Gépkocsivezetők Független Szakszervezetének elnöke az MTI-nek azt mondta: a megmozdulást azért szervezték, hogy hatóságilag rögzített árat, vagyis fix tarifát vezessenek be minden taxitársaságnál, szabályozzák a taxisok jelenleg több mint 6 ezres létszámát, és az újonnan bevezetendő technikai és műszaki előírások csak az újonnan taxiként beálló járművekre vonatkozhassanak. 
 
Megjegyezte: egy évvel ezelőtt már megfogalmazták petíciójukban ezeket a követeléseket, de az eltelt idő alatt sem a főváros vezetése, sem a Budapesti Közlekedési Központ nem hozott érdemi döntéseket. Kilátásba helyezték a demonstráció résztvevői azt is, hogy amennyiben ultimátumként megfogalmazott követeléseiket nem teljesítik, az 1990. októberi taxisblokádjához hasonló megmozdulást szerveznek. A tüntetésen részt vevő taxisofőrök a lezárt Andrássy úton rendőri felvezetéssel haladnak a Kodály körönd irányába, a kézzel tolt járműveket fekete lufikkal és transzparensekkel díszítették fel, és a részvevők közül is többen, hivatásukat temető jelképként, fekete luftballonokat tartanak a magasba.

Összesen 81 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
taxi2012
2012. május 29. 14:14
Tisztelt Fórumozók! Taxisként szeretnék egy-két félreértést eloszlatni a jószándékú emberekben. Akik "mindentaxisrablógazemberhiéna" típusú sztereotípiákkal trollkodnak, nem fognak meghatódni ettől, de hátha nem ők a többség. Taxisok nem kormányt buktatni szeretnének, hanem megmaradni saját kormányuknál, amelyet éppen készülnek kezükből kicsavarni. BKK által folyamatosan változtatott követelményrendszer annyira dilettáns, hogy emiatt inkább a tudatos rosszindulat tűnik számunkra valószínűbbnek. Hiheti valaki komolyan, hogy az egyenszínre fóliázott kocsik vagy a 60kW-os motorteljesítmény fogja megakadályozni az utasok esetleges megkárosítását? A helyzet az, hogy többezer embert kényszerítenének kocsicserére és többszázezres további kiadásra, nem kevesett kényszerítve vállalkozásának megszüntetésére. Senkinek ne legyenek kétségei: a követelményrendszer költségeit végső soron az utasnak KELL megfizetni, hiszen egy szolgáltatás költségeinek óhatatlanul meg kell jelenniük a végső árban is. A rosszindulat-változat meg pusztán arról szól, hogy a kieső taxik által jelentett piaci űrt betöltheti egy tőkeerős befektető, aki alkalmazza a magánvállalkozóként ellehetetlenített embereket, nem kevés munkahelyteremtési állami támogatást igénybe véve. BKK folymatos hazugságokkal eteti a sajtót. A tegnapi demonstráció Komáromi Endrét állította a középpontba, bár személyes véleményem szerint a mindenhez (közlekedéshez főleg) hülye levitézlett Dávidka inkább megérdemelte volna.
turultaxi
2012. május 29. 13:54
Nem sül le a képedről a bőr?Ekkora hazugságot,hogy bír el az elméd? Mindenki el lett engedve,akinek sűrgősen menni kellett. Egy szülésnél semmi nem lehetne fontosabb.Remélem az akkor született unokád sem hisz neked. Az meg,hogy nincs pénzed taxira nem a mi bűnünk. Keress más indokot a gyűlöletedre. egy Taxis
cutcopy
2012. május 29. 00:36
"fix tarifát vezessenek be minden taxitársaságnál" És akkor gazdasági helyett munkaverseny lesz elvtársak..?
kulakman
2012. május 28. 21:11
Egyszer már felmentünk a nagyfaluba traktorral ,ha le mernek bármit zárni lehet ,hogy nem a tek hanem mi takarítjuk el őket!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!