Orbánt felháborította a „tiszaeszlározás”

2012. április 13. 10:04

A miniszterelnök szerdán fogadta hivatalában Köves Slomót, az EMIH vezető rabbiját, ahol ismét határozottan elítélte Baráth Zsolt jobbikos képviselő előző héten tett szélsőséges kijelentését, majd világossá tette, a kormány minden kisebbségnek garantálja, hogy biztonságban élhet.

2012. április 13. 10:04

Felháborította Orbán Viktor miniszterelnököt Baráth Zsolt jobbikos képviselő múlt heti, a tiszaeszlári vérvádat felidéző parlamenti felszólalása. A kormányfő pénteken az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában azt mondta: egy rendkívül érzékeny kérdésről szól. A magyar alkotmány az emberi méltóságot sérthetetlennek minősíti, ebből pedig az következik, hogy az államnak kötelessége minden közösséget megvédeni, amellyel szemben uszítanak, vagy amellyel szemben „méltatlan bánásmódot helyeznek kilátásba”. „Meg is fogjuk védeni, ideértve a zsidó közösséget is a többiek mellé” — erősítette meg.

Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbijával való találkozójára utalva ugyanakkor kifejtette azt is: hiába van egy ilyen alkotmányos szabály, ezek a közösségek igényt tartanak arra — „dacára annak, hogy egyébként biztonságban vannak”, ám a történelmi tapasztalatok is rendkívül fájdalmasak —, hogy amikor valamilyen atrocitás éri őket, a kormányzat adjon jelzéseket, hogy ezt nem fogadja el. Közölte, ő és kormánya ezt mindig meg is teszi. Orbán Viktor szerdán fogadta hivatalában Köves Slomót, az EMIH vezető rabbiját, ahol a miniszterelnök ismét határozottan elítélte Baráth Zsolt jobbikos képviselő előző héten, az Országgyűlésben tett szélsőséges kijelentését, majd világossá tette, a kormány minden kisebbségnek garantálja, hogy biztonságban élhet — közölte Szijjártó Péter, a kormányfő szóvivője akkor az MTI-vel. A megbeszélésről a hitközség is közleményben számolt be, amelyben kifejtették: Köves Slomó az „egyértelmű határvonalak meghúzására” figyelmeztetett, továbbá arra is, hogy a szimbolikus értékű szavakat tetteknek kell követniük.

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Feyszáll
2012. április 15. 23:10
A nap kérdése 1043 napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.
Obulus
2012. április 15. 22:14
"Felháborította Orbán Viktor miniszterelnököt Baráth Zsolt jobbikos képviselő múlt heti, a tiszaeszlári vérvádat felidéző parlamenti felszólalása" Akkor felszólalhatott volna, ott mindjárt a parlamentben. Vagy közbeszólhatott volna.
magnamater
2012. április 15. 21:48
"az államnak kötelessége minden közösséget megvédeni, amely ellen uszítanak, vagy méltatlan bánásmódot helyeznek kilátásba" Kolompár kilátásba helyezte a magyarok kiirtását, még pedig gyomirtóval - Orbán ezt nem tartotta méltatlannak? Orbán nem tartja kötelességének a magyarok megvédését? Baráth nem fenyegetett senkit, a vérvádat se említette - csak nem őt akarnák megbüntetni egy gyilkosságért, melynek elkövetőit jogtalanul felmentették? A nép nem felejtette el,és ha Orbánnak ez nem tetszik, vizsgáltassa ki a bűntényt, - még megvan a hulla, mely a jegyzőkönyvek szerint a leányka ruhájába volt öltöztetve, de sem az anyja, sem az orvosok szerint egy jóval idősebb nőé volt.
Felebarát
2012. április 14. 17:08
http://hvg.hu/hvgfriss/2012.15/201215_ketarcu_agrarpolitika_foldhoz_ragadtak
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!