Elbontaná a szovjet emlékművet az IKSZ

2012. április 04. 08:19

Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség szerint a hazánkat megszálló szovjet csapatok kivonulása után két évtizeddel az emlékműnek nincsen helye a főváros szívében.

2012. április 04. 08:19

A fővárosi Szabadság téri szovjet emlékmű elbontását szorgalmazza az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ). Stágel Bence, a szervezet elnöke és Gaal Gergely elnökhelyettes állásfoglalásában utalva arra, hogy április 4-e a szovjet megszállás kezdetének dátuma, amelyet a diktatúra évtizedeiben kötelező volt megünnepelni, azt írja: a Szabadság téri emlékmű a magyar nép számára az idegen megszállás és az ezzel fokozatosan kiépülő kommunista terror mementója, ezért a hazánkat megszálló szovjet csapatok kivonulása után két évtizeddel nincsen helye a főváros szívében.

Mint írják, az akkoriban felszabadulásnak csúfolt megszállás emlékei szerencsére mára többségükben a múzeumokban és szoborparkokban találhatók, a legnagyobb szovjet emlékmű azonban még ma is ott éktelenkedik Budapest belvárosában, a Szabadság-téren. Kérik, hogy a főváros vezetése és az illetékes szervek, a kordonnal körbe vett és 24 órás rendőri felügyelettel védelemre szoruló otromba emlékmű eltávolításáról szóló tárgyalásokat kezdjék meg, a kérdést mielőbb rendezzék.

A politikusok elutasítják a szélsőségek, a diktatúrák minden formáját, és üdvözölték a kommunizmus örökségének lebontását szolgáló kormányzati intézkedéseket. Kiemelik: a Rákosi Mátyás, Kádár János és bűntársaik által irányított tömeggyilkos kommunista diktatúra nem jöhetett volna létre, ha a Vörös Hadsereg nem tartózkodik hazánkban évtizedeken át. „A szovjet bolsevik önkény hazánkra erőltette a magyar nép karakterétől teljesen idegen kommunista rémuralmat” – írják.

Összesen 50 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Senye Péter
2012. április 04. 16:42
A Rákóczi szabadságharc ideje osztrák haditanácsa elnökének szép lovasszobra ott van a várban. Valahogy azt is elviseljük.
Felebarát
2012. április 04. 12:19
bár az eredeti közleményből kihagytak egy részt... " A második világháború különböző nemzetiségű katonai áldozatai, így az orosz nép hazánk területén elesett fiai is, természetesen méltó temetkezési helyet érdemelnek." szóval mi a megoldás?...
megyer
2012. április 04. 12:12
Magyarországot nem "felszabadították", hanem megszállták egy elveszített háború után. A "megszálló szovjet városparancsnokság" is így nevezte magát, nem másként. Ha kötelesek vagyunk a megszállóknak ma is hódolni, akkor ezt mondják de akkor nem kell a rizsa, ez tiszta beszéd lenne.
Felebarát
2012. április 04. 12:00
"A Magyar Köztársaság elnöke, 2002. november 28-án válaszolt a levélíróknak, ebben helyeselve szempontjaik megalapozottságát, másrészben viszont utalva a kérdés történetére és a jogi keretekre megállapítja, hogy a 104/1996 (VII. 16) kormányrendelet 3. paragrafusa alapján annak végrehajtásáról a honvédelmi miniszter gondoskodik, közli, hogy a felhatalmazásnak megfelelően Szabó János volt honvédelmi miniszter garanciát vállalt az emlékmű visszaállítására, tekintettel arra is, hogy az orosz fél abban az esetben járult hozzá az emlékmű lebontásához, ha a magyar kormány garanciát vállal annak visszaállítására. Utal a levél arra is, hogy az orosz fél ezt nem találta kielégítőnek, újabb garanciát kért, amit Martonyi János külügyminiszter adott meg. Megállapítja, hogy a garancia a vállalásról szóló levelek a tárcaközi bizottságoknál találhatók. Közli továbbá: „A kormányrendelet végrehajtása érdekében felállított vegyes bizottságnál sem merült fel a szobor más helyre való áttétele.”"
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!