Európai szerveknél panaszkodik a DK

2012. március 19. 14:40

A Demokratikus Koalíció levélben kifogásolja, hogy az új országgyűlési törvény tervezete megakadályozná a pártot abban, hogy megalakíthassa frakcióját a féléves moratórium lejárta után.

2012. március 19. 14:40

Az Európai Parlament (EP) elnökének és frakcióvezetőinek, az Európa Tanács főtitkárának, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) vezetőinek, valamint a Budapestre akkreditált nagyköveteknek írt levélben kifogásolja az országgyűlési törvényjavaslatot a Demokratikus Koalíció (DK), amelyet a jogszabály elfogadása megakadályozna abban, hogy parlamenti frakciót alakítson. Molnár Csaba szerint az alkotmánnyal, a jogalkotási törvénnyel és a jogállamiság alapelveivel is ellentétes a fideszes Lázár János és Gulyás Gergely indítványa, amely visszamenőleges hatállyal fosztaná meg a DK-t a frakcióalakítástól, miután a képviselőcsoport áprilisi létrehozását az alkotmányügyi bizottság tavaly novemberi állásfoglalása lehetővé tette.

A politikus szerint a mostani javaslatot a hatalom elvesztésétől félő Orbán Viktor „beteges rettegése” szülte, és azt mutatja, hogy a miniszterelnök változatlanul Gyurcsány Ferencet tekinti fő ellenfelének, "az ellenzék vezéralakjának". A Fidesz a frakcióalakítás meggátolásával sem tudja megakadályozni, hogy a DK „kőkemény” ellenzék legyen, ha azonban a Ház elfogadja az országgyűlési törvényjavaslatot, a Demokratikus Koalíció panaszt nyújt be az Alkotmánybíróságnak – jelezte Molnár Csaba.

Ennek megakadályozása érdekében a Gyurcsány Ferenc vezette ellenzéki párt nemcsak nemzetközi szervezetekhez fordul, hanem a magyarországi demokratikus szervezetek támogatását is várja. Az alelnök emlékeztetett arra, az LMP már tavaly ősszel sem értett egyet azzal, hogy a DK csak féléves moratórium után alakíthasson frakciót. Magatartásának felülvizsgálatára kérte viszont az MSZP-t, amely véleménye szerint akkor „dicstelen koalíciót” kötött a Fidesszel és a Jobbikkal, és hozzájárult ahhoz, hogy a DK ne hozhassa létre képviselőcsoportját.

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Korhely
2012. március 20. 07:13
A fideszes Gulyás: "Ne legyen frakciója olyan pártnak, amely nem érte el az 5 százalékot!" Szerintetek a KDNP-re hány százalék szavazott?
trust
2012. március 20. 06:38
Ki is az a DK, hát az mszp-ből kiváló banda. A választók nem is hallottak ilyenről, hogy DK, tehát nem is szavazhattak rájuk. Tehát egyértelmű, hogy még a parlamentben sincs helyük. Egyébként Gyurcsányt sem válaszotta meg senki először, csak aljas módon megbuktatta az előző miniszterelnököt. Nem azért, mert az különb lett volna, de őt legalább a nép bízta meg!
Vizigót
2012. március 20. 01:32
Hisztizik a levitézlett nárcista klón-szolgahada.
jobbaljobbal
2012. március 19. 23:48
Nem értem az itt kommentelöket. Minek ez a strapa? Csak egyszer kéne leirni, hogy EU? USA? europai értelmiségiek? Merkel? Sarkozy? Krugman? Viviane Reding? Barroso? Antidemokratikus? nyugdijak? manyup? DK? LMP? márc15 térfoglalás? bármi, ami nem kormány vonal (Kádár érában simán csak vonalnak hivták) stb, stb válasz? Qrva anyjuk, fszok, bsszák meg magukat, qrcsany, stb, stb és csak egyszer kellene aláirni (Vonalasok) Butapesti, Nyugalmazott tanár, Várur, Cutcopy, Mystes, Freehacker, stb, stb nem kéne mindennap ugyanazt annyiszor leirni, csak bekopizni, ugyis mindenre ugyanaz a válasz, függetlenül ki mint mond, itt nincsenek érvek, csak káromkodás, anyázás ide jutott a Mandi
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!