Economist: Homályban a magyar titkosrendőrség tevékenysége

2012. március 01. 08:31

A brit lap cikkében Ángyán József leveléről, valamint az ügynökakták hozzáféréséről szóló ellenzéki törvényjavaslat leszavazásáról írt.

2012. március 01. 08:31

A The Economist cikkében Ángyán József lemondását, valamint az ügynökaktákról szóló törvény parlamenti leszavazását elemezte. A lap a magyar helyzetet Móricz Zsigmond regényének, a Rokonoknak az ismertetésével vezette fel, a vidéki korrupciót elemző regény kapcsán vetődött fel a cikkben Ángyán József levele, melyben lemondásának okairól írt az egykori államtitkár. Az írás idézte Ángyán levelét, amely szerint az ő vízióját a nagyüzemi gazdaságok és az organikus családi gazdaságok kombinációjaként működő mezőgazdasági szektorról „mohó, zsákmányszerző gazdasági érdekcsoportok, hogy ne mondjam »maffiacsaládok«, spekuláns nagytőkés »oligarchák« és a volt TSz-eket, állami gazdaságokat a többiek elől elprivatizáló nagybirtokos »zöldbárók« koalíciója” hiúsította meg.

Az egykori államtitkár szerint ez egy maffiahálózat volt, amely „mindent vinni akar a földtől, az erőforrásoktól a támogatásokon át a piacokig”. A lap cikke a levél alapján kitért Ángyán lemondásának lelkiismereti okára is. Az Economist hivatkozott az Origo cikkére is, melyben a magyar hírportál állította, hogy az államtitkárt a Fideszen belüli nagyüzemi lobbi állította meg. A brit lap szerzője megemlítette Orbán Viktor két évvel ezelőtti ígéretét, amely szerint a miniszterelnök kisöpri a korrupció kultúráját és szakít a kommunista múlttal. A retorika és a cselekvés közötti űr brutálisan lelepleződött, amikor leszavazták az LMP javaslatát, amely hozzáférést biztosított volna a kommunista korszak titkosrendőrségének irataihoz – idézi az Economist írását a Médianéző.

Kiemeli: az összes ellenzéki párt, köztük az MSZMP örököse, az MSZP is támogatta a törvényt, viszont az 1988-ban antikommunista ifjúsági mozgalomként alapított Fidesz nem, így Magyarország az utolsó ex-kommunista ország, amelyben a titkosrendőrség tevékenysége homályban marad. Az írás szerzője szerint, ha ezeket az információkat szabaddá tennék, akkor nem lehetne többé azokat a politikai folyamatok befolyásolására használni. Végezetül a cikkíró megjegyezte, hogy a levéltárak zárva tartása senkinek az érdekét sem szolgálja jobban, mint a piszkos politikai trükkökben jártas pártdolgozóknak.

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
freehckr
2012. március 01. 09:14
„az összes ellenzéki párt, köztük az MSZMP örököse, az MSZP is támogatta a törvényt” Valószínűleg csak azért, mert tisztában voltak vele, hogy a Fidesz nem fogja megszavazni. :) Egyébként meg szerencsésebb lett volna, ha az Economist ingerküszöbét eléri az is, amikor Gyurcsány a nemzetbiztonsági bizottság javaslata ellenére a volt KGB-s Laborc elvtársat nevezte ki az NBH élére... ha már mindenképp ügynöközni akarnak. :) Mondjuk azt még mindig nem értem, miért pöcsölnek ilyesmivel Orbánék. Ha már „elszámoltatás”, illetve ha ki akarnák végezni az MSZP-DK hálózatot, akkor nem csak az LMP ügynökaktás javaslatát, de a Jobbik lusztrációs törvényjavaslatát is támogathatták volna.
trespass
2012. március 01. 09:14
Ajjaj, már az angolok is dezertálnak? Maradnak a csehek(?) meg tán néhány "...isztán". Ja meg a besúgók. Hiába na, magányos foglalkozás ez a szabadságharc.
Felebarát
2012. március 01. 09:06
lehet szidalmazni...nem úgy mint a WSJ...lol :D egy kis kritika...mocskos ballibsik...bezzeg a wsj...az jó...az a barát... most komolyan? nem ugyan az a tulaj?
celkereszt
2012. március 01. 09:02
Az Economistnak most esett le?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!