Index: Szabálytalanság miatt állhatnak az EU-s pénzek

2011. szeptember 29. 16:46

Elakadtak az augusztusban esedékes, közlekedésfejlesztésre szánt EU-s támogatások, októberben a környezetvédelmi és az energetikai területek támogatásának felvétele is problémás lehet - állítja az Index névtelen forrásokra hivatkozva.

2011. szeptember 29. 16:46

Felfüggesztheti az Európai Bizottság a KÖZOP (Közlekedési Operatív Program) pénzeinek kifizetését, ugyanis „a magyarországi átszervezésekkel valami gond van” - állítja az Index brüsszeli forrásokra hivatkozva. A portál szerint a magyar állam már az augusztusban esedékes, közlekedésfejlesztésre szánt EU-s támogatásokat sem tudja lehívni, így a folyamatban lévő beruházások - elsősorban vasútfejlesztések és útépítések - finanszírozása kérdésessé vált. 

Az Index úgy tudja, októberben a környezetvédelmi és az energetikai területek támogatásának felvétele is problémás lehet. Az Európai Bizottság Regionális Politikai Főigazgatósága ugyanakkor közölte „nincsenek felfüggesztve a KÖZOP-os kifizetések”.

A portál nem hivatalos forrásaira hivatkozva állítja továbbá, hogy a pénzek csúszásának oka lehet, hogy az EB szerint az elmúlt évi pályázatok szabályossága megkérdőjelezhető, mivel azok az összeférhetetlenségi szabállyal ellentétes rendszerben születtek. Ekkor a Magyar Fejlesztési Bank alatt működött a projekteket megrendelő NIF (Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.) és a  pályázatokat lebonyolító KIKSZ (Közlekedésfejlesztési Zrt.). Azóta a KIKSZ a NAV (Nemzeti Adó- és Vámhivatal) fennhatósága alá került. Az EB hivatalos közlése szerint „egy rutinjellegű igazolás” hiányzik a legújabb átszervezéssel kapcsolatban, „egy formális lépés még nem történt meg és ez szükséges ahhoz, hogy minden megfelelően haladjon”.

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Petrov
2011. szeptember 29. 17:26
a nyugatiak helyében egyetlen kibaszott petákot sem adnék az ilyen balkáni kurvaországoknak ... 40 centis kilátókra meg kamu kutyawellnesz-re? hát hülyék ezek?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!