Aggódik a TASZ az egyházak miatt

2011. július 11. 17:08

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) nevű szervezet szerint a hétfőn megszavazandó új egyházi törvény ellentétes a világnézeti sokszínűség és egyenlőség elvével.

2011. július 11. 17:08

A TASZ hétfői közleményében azt írta: egyháziak és világiak, tudósok és emberi jogi aktivisták, kül- és belföldről egyaránt arra kérik a magyar Országgyűlést, hogy ne fogadja el a lelkiismeret és vallásszabadság jogáról, valamint az egyházak, vallásfelekezetek és vallási közösségek jogállásáról szóló törvényjavaslatot.

Az aláírók arra figyelmeztetnek, hogy „a törvényjavaslat privilegizál néhány nagy és diszkriminál számos kisebb egyházat”. Míg az előbbiek a törvény erejénél fogva megőriznék kivételes jogi státuszukat, addig az utóbbiak, jellemzően kis és új egyházak, az eddiginél jóval szigorúbb feltételek mellett kényszerülnének magukat újból regisztrálni.

A lelkiismereti- és vallásszabadság jogáról, valamint az egyházak, vallásfelekezetek és vallási közösségek jogállásáról szóló törvényjavaslatot négy KDNP-s képviselő, Lukács Tamás, Vejkey Imre, Varga László és Harrach Péter nyújtotta be az Országgyűlésnek. Az indítvány mellékletében az 1895-ös törvény alapján bevett, illetve elismert felekezeteket sorol fel, a jelenleg használt történelmi egyház kifejezés pedig nem szerepel a dokumentumban. A törvényjavaslat szerint azok a közösségek lehetnek egyházak, amelyeknek legalább ezer tagja van, és legalább 20 éve működnek. Az ezeknek a kritériumoknak nem megfelelő egyházak a későbbiekben vallási egyesületként működhetnek tovább, és rájuk a civil törvény lesz érvényes.

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Öreg
2011. július 11. 20:00
Hogy el ne felejtsem: a TASZ pedig legjobban tenné, ha a sok elfogult állásfoglalása után elmenne a fenébe! Ha az emberi jogoket védi, miért nem az átverősdin gazdagodó bankok ellen támad ?
Öreg
2011. július 11. 19:57
Django ! Nyilván nemigen jártál történelmi egyház házatáján, mert nem adót, hanem egyházfentartói hozzájárulást gyűjtenek /természetesen önkéntes alapon a gyülekezeti tagoktól/ Az egyházi adó- az olyan, mint ami a németeknél van- a kommunizmus évei alatt elfelejtődött. Pedig a gyülekezetek -ismét a történelmi egyházakról beszélek- ezekből a befizetett hozzájárulásokból fizetik a lelkészeket, tartják fenn a templomot, támogatják az egyházi intézményeket /az állami normativa kiegészitésére./ Ilyen intézmények:ovodák, iskolák, eü. intézmények, szociális intézmények, nyári gyereküdültetés, stb. Persze, a szegénység az egyházak velejárója, mert a Rákosiék által elvett- az emberek által öszeadott- vagyonnak csak kis részét kárpótolták.
Aromó
2011. július 11. 18:55
Akkor nem nagyon hallottam a TASZ hangját, amikor szépen adminisztratív és pénzügyi eszközökkel ott szívatta az oktatási, gyógyászati, és szociális rendszereket, intézményeket fenntartó történelmi egyházakat a balliberális kormány, ahol érte. Nyilván piszokul sérti a P-DOX Semmiben Sem Hívők, vagy a Magyar Boszorkányszövetség érdekeit az új törvény, de majd ha fent tartanak a fent nevezett rendszerekből legalább egyet, vagy végeznek bármiféle értelmes, nota bene humanitárius tevékenységet, akkor lehet ugatni.
picur3ka
2011. július 11. 17:38
Ezer? Mer nem ketto? Hulyek ezek. Ezeket a szarkavaro, adoszedo szektakat mind egyszeruen be kene tiltani, mint
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!