A kormány a férfiak házimunkája mellett

2011. május 04. 17:29

Tudatformáló médiakampányt indít májusban a kormány. Így szeretnék átalakítani a családon belüli férfi és női szerepekről való gondolkodást. Soltész Miklós, szociális, család és ifjúságügyekért felelős államtitkár szerint enélkül nem javulhatnak az ország katasztrofális demográfiai mutatói.

2011. május 04. 17:29

Nem kötelező beletörődni az igazságtalan munkamegosztásba. Egyenlő teljesítményért egyenlő bér, előmenetel és megbecsülés jár. A hagyományos női szerepekből adódó családi feladatok újragondolása szükséges annak érdekében, hogy ezek ne jelentsenek hátrányt a munka világában - többek között erre szeretné felhívni a figyelmet a kormány májusban induló „tudatformáló médiakampányával”. A 110 millió forintos kampány, melynek 80 százalékát az uniós forrásból fedezik, reklámfilmekkel, újsághirdetésekkel, plakátokkal alakítaná át a férfi és női szerepekről való gondolkodást.

Soltész Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium szociális, család és ifjúságügyekért felelős államtitkára elmondta: a férfiakban az a hagyományos kép van, ha megkeresik a pénzt, akkor ezzel mindent megtettek a családért. Pedig, ahol a férfi is részt vesz a gyereknevelésben, családi életben, ott mindenki kiegyensúlyozottabb. De a kampánnyal üzenni akarnak azoknak a nőknek is, akik úgy érzik, hogy szülés után már nem olyan megbecsült munkaerők, mint korábban, és üzennek a munkáltatóknak, hogy ne tartsanak a gyereket nevelő nők alkalmazásától. „Tisztában vagyunk azzal, hogy egy kampány nem fog mélyen gyökerező előítéleteket megváltoztatni, de legalább elindulhat a közös gondolkozás a családon belüli szerepek változásáról” - mondta az államtitkár. Soltész szerint enélkül nem javulhatnak az ország katasztrofális demográfiai mutatói.

Kopp Mária, a Semmelweis Egyetem Magatartás-tudományi Intézetének igazgatóhelyettese emlékeztetett: ma egy magyar nő 78, egy férfi 70 életévre számíthat, Európában csak az oroszoknál és az ukránoknál van ekkora különbség a nemek várható élettartama között. A tradicionális szereposztás ugyanis a férfiaknak sem tesz jót: ha rájuk hárul a család eltartásának minden terhe, hamarabb megy tönkre az egészségük.

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zsupsz
2011. május 08. 14:50
Szerintem fontos, hogy ez a téma felmerült. Nem tudom, mennyire lesz hatásos egy ilyen kampány, de a probléma nagyon is valós. Engem pl. durva sokkhatás ért, amikor láttam, hogy élnek a barátom szülei. Apu-anyu egyaránt diplomás, jó állással rendelkezik, nincsenek anyagi gondok. Sőt, apunak annyira jól megy, hogy otthonról tudja végezni a munkát, tehát gyakorlatilag egész nap otthon van minden nap, délután ötkor befejezi aznapra, slussz, lehet tévét nézni. Anyu a város másik végére ingázik, reggel fél nyolckor elmegy otthonról, jobb esetben este hatkor hazaér, de inkább hét körül, mert a bevásárlás az ő dolga. Ugyanúgy, ahogy az aznapi vacsora és a másnapi ebéd elkészítése is, minden egyes este. Ez így nekik látszólag oké. Számomra ez teljesen felháborító és elfogadhatatlan, el sem tudom képzelni, hogy egy ilyen helyzetben ne az főzzön pl., aki otthon marad. Sokak számára nem evidens, hogy a házimunkát fele-fele arányban meg kell osztani. A barátom lassan kezd jobb belátásra térni (természetesen őt is sikerült belenevelni abba a kényelmes szemléletbe, hogy mindent megcsinálnak helyette, és a házimunka az a Másvalaki Problémája), de még mindig nem fogta fel teljesen, mi is a lényeg. És azt biztosan mondhatom, hogy én soha, semmiképp sem vállalnék gyermeket egy olyan kapcsolatban, ahol a férfi nem hajlandó az egyenlő teherviselésre. A gyes egy utópiában elérhetne abba a fázisba, hogy egy évig az anya, majd egy évig az apa marad otthon a gyerekkel - nem ez lenne teljesen természetes?? De ez sajnos a magyar valóság...
wartog
2011. május 06. 08:34
Ehhez is fel kell nőni, ahogy mindenhez.Aki kicsit is értelmesebb, az rájön, hogy minden munka csak munka.El kell végezni. Próbáld meg szívesebben csinálni, és nincs is baj.Férfi létemre szeretek főzni meg vasalni.Mosni nem, azt sem tudom hol kell bekapcsolni a gépet.Vízvezeték, asztalos, autó, PC, nyilván az enyém mert nem ért hozzá anya.Szívesen csinálok mindent, és azt kéne megérteni. Más kell a hozzáállás legyen, ilyen egyszerű.
orion
2011. május 05. 12:01
Mindig elcsodálkozom azon, hogy természetes dolgokhoz minek kampány? A gyereknek az első életévben mindenképp anyára van szüksége. Lévén apa még nem tejtermelő! Szóval anya otthon, apa dolgozik. Ettől függetlenül minden mást megtehet a gyerek körül és a háztartásban is. A probléma itt abból adódhat, hogy nagyon könnyű belecsúszni abba a gondolathibába, hogy aki otthon van egy kisgyerekkel, annak minden másra van ideje. Vagyis a pufók baba édesen gőgicsél, a lakás ragyog, ételkreáció az asztalon, mosolygós feleség az ajtóban... Később meg a családtól és persze a lehetőségektől függ, ki marad otthon a gyerekkel és ki keres. A svédek már statisztikát vezetnek arról, hány apa marad otthon, sőt a trendeket is figyelik, kiszámolván hány év kell még az egyensúlyi állapothoz. De ez minket még jó darabig nem érint..Persze, ha testvérek is születnek (kis korkülönbséggel), azért nyilván mindenkinek jobb, ha az anya van otthon. De ez nem jelenti azt, hogy az apa, ha megtér a családi fészekbe, az asztalra csap, hogy asszony, hol a vacsora, ide a söröm, meccs van, hallgattasd el a kölyköket, stb Akinek ilyen a mentalitása, pont le fogja tojni a plakátokat; aki szerint a család egység, ahol egyenrangú felek osztoznak örömben-bánatban, házimunkában, gyereknevelésben, annak meg nincs szüksége rá. Tudja magától is. Nehezebb kérdés az anyák újra munkába állása, ehhez jól működő gyermekellátási rendszerek mellett (mi is van a bölcsődékkel, óvodákkal??) a munkaadók megrendszabályozása szükséges. Ott kell bezárni a kiskapukat, mert hiába védik törvények az anyákat, ha mindennapos gyakorlat az anyává válás megakadályozása! Néha persze belekerül a hírekbe, hogy egy-egy állás elnyeréséhez meg kell esküdni, hogy nincs gyerek, nem is akarsz vagy ha már van, egy egész stáb áll a rendelkezésedre, ha annak a bödös kölöknek bármi baja lenne. A családon belüli munkamegosztás pedig attól is függ, kinek mihez van kedve meg tehetsége. Ha én az új könyvespolcot szerelem össze,(mert szeretem csinálni, és ez pihentet) a zember simán csinál vacsorát és meg is teríti az asztalt (mert szereti csinálni és ez pihenteti), emellett hosszú évek óta ágyba hozza a kávét, én meg szó nélkül hazacipelek két karton ásványvizet, ha épp elfogyott.Én szebben pucolok ablakot, ő szebben takarít udvart (különös tekintettel a kutya nyomaira:) Egyébként meg segítünk egymásnak, ha kell. Mi itt a gond?
gentry
2011. május 05. 11:08
Egy normális házasságban alapvető, hogy fele-fele a munkamegosztás. Nálunk speciel én takarítok, az asszony mosogat, mosás-teregetés felesben, a vasalást meg "szakember" végzi, mint ahogy 30 napból 29-ben a kaját is rendeléssel, készétellel oldjuk meg.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!