Megszűnik a vakok rehabilitációja

2011. február 28. 17:13

Az állami támogatás megvonása miatt megszűnik a látássérültek rehabilitációját végző országos hálózat.

2011. február 28. 17:13

Évente hatezren veszítik el a látásukat - aki közülük dolgozni akar, elemi rehabilitációra van szüksége. Éves szinten 1200 főnek biztosan hiányozni fog a szolgáltatás. Az európai uniós anyagi forrás február 28-ig tartott - írja az FN.hu.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium egyelőre nem adott konkrét indoklást az állami támogatás megszüntetésével kapcsolatban. Mintegy 300 millió forint biztosíthatná a központok működését az őszi uniós pályázati lehetőségek igénybevételéig.

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
rianás
2012. február 29. 17:05
Azért nem annyira tragikus a dolog, mint hirdetve vagyon. Nem a látássérültek rehabilitációja szűnik meg, hanem az egész Magyarországot - papíron, azaz térképen - lefedő hálózat. A régióhatárok szerint utazni amúgy is reménytelen Magyarországon (megyehatáron belül még csak-csak lehet). Visszaáll az uniós pénzek elszórása előtti állapot: a budapesti Vakok Intézetében továbbra is kínálnak rehabilitációs lehetőséget. Az elszórás pedig úgy történt, mint más területeken is, hogy nem az ellátandók érdekeit, hanem a pénzosztó gyakorlattól gyakran elrugaszkodott szempontjait figyelembe véve kiépítettek egy hálózatot, egy valóban szükséges szolgáltatásra. Kissé elméretezték, elszabták: hosszú lett a szára, de szűk, sliccre varrták a zsebet, fenekére a sliccet. A gomb például a helyén volt. Pályázatokkal, rosszul kiválasztott sikerkritériumokkal egymásnak ugrasztott szervezetek végezték az ellátást. Hát most csak egy maradt, de az az egy megmaradt. Az az egy, amelyik mindig is állami pénzből működött: Magyarország Trianon óta egyetlen közlekedési központjában. (Friss vaksággal kísérő nélkül elég komoly tétel utazgatni is. Hunyd be kis szemed, és sétálj el a legközelebbi buszmegállóig...) Tehát nem szűnt meg, csak visszaalakult. Oda, ahol az Uniós pénzekért cserébe tett kötelezettségvállalások - él és virul majd hazánk pénzén is a rendszer - előtt tartott. Továbbra is működhetne: akár a látássérültek helyi szervezeteihez kapcsoltan, a már meglévő tárgyi erőforrásokat megosztva, kevesebb, de nem hónapról-hónapra bizonytalanságban tartott, hanem államilag finanszírozott munkahelyeken dolgozó SZAKemberekkel. Ez nem kerülne sokba, de lehet, hogy ez sem lesz. Na ezért valóban kár. Mert ez testközeli lenne, elérhető: rászoruló egyénnek és lyukas zsebű államnak egyaránt. És még az uniós kötelezettségvállalást is lehetne vele teljesíteni: még inkább megfelelne a szubszidiaritás elvének, a befektetett pénz nem szállna el, az ellátás működne. (Bocs, ha nem szántottam elég mélyen, s ekém alól nem dobott fel köcsögöket az édes anyaföld.)
yulika
2011. március 01. 12:26
Megszüntetik a látássérültek rehabilitációja.Ezután meg jön a többi rokkantnyugdíjas!Hát lesz ember az utcán remélem! Mindig a gyenge embert bántják.
MakkA
2011. február 28. 22:25
Remélem napokon belül találnak 300 milát. Különösen annak fényében, hogy focira találtak, pedig a bochumi ügyészség még nem zárta le az ügyeket - amiben sok magyar focicsapat is érdekelt. Rohadék fogadós-csalóknak milliárdok - rászorulóknak meg coki? ma
phaidros
2011. február 28. 20:56
Az mondjuk tényleg meredek, hogy a focipályára rögtön adtak pénzt, amikor még éppen hatalmas gáz volt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!