Hazánkba látogat az orosz ortodox egyház feje

2010. augusztus 22. 15:35

Meghívta a kormány Magyarországra Kirill pátriárkát, az orosz ortodox egyház vezetőjét. Mint Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes elmondta, ezzel a legmagasabb szintű látogatás valósul meg Magyarország és az orosz ortodox egyház tekintetében.

2010. augusztus 22. 15:35

Semjén Zsolt a Szergij voronyezsi metropolita vezette delegációval tárgyalt. A miniszterelnök-helyettes beszámolt arról is, hogy Kirill, „Moszkva és minden oroszok pátriárkája” meghívta őt Moszkvába. Semjén közölte: kezdeményezték, hogy állítsanak fel pravoszláv kereszteket a magyarországi korábbi szovjet katonai temetőkben, és a pravoszláv egyház szertartása szerint szenteljék meg ezeket. Egyúttal köszönetét fejezte ki Szergij metropolitának, hogy az oroszországi magyar katonasírokat nagyon szépen gondozzák.

A miniszterelnök-helyettes utalt arra: Szergij metropolitával megegyeztek abban, hogy emberjogi alapon kell állni a kisebbségvédelemhez, „tehát minden kisebbséget megillet az anyanyelvhez, az anyanyelvi oktatáshoz és az identitás megőrzéséhez való jog”. Ennek jegyében mindkét ország híve a kettős állampolgárság biztosításának.

Szergij metropolita rámutatott: a tárgyalások során egyetértettek abban: „Európa biztonságát, jövőjét az garantálja, ha a keresztény erkölcsi értékrendet megőrizzük”. Egyúttal köszönetét fejezte ki, hogy a magyar kormány hozzájárul a magyarországi ortodoxia fennmaradásához.

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!