A legbátrabb faluban ünnepelt Schmitt

2010. augusztus 08. 17:02

Nagylelkű, bátor, hűséges és hazaszerető embereknek nevezte Schmitt Pál köztársasági elnök a Vas megyei Kercaszomoron élők szüleit, nagyszüleit. Az államfő az Országgyűlés által 2008-ben a legbátrabb falu címével elismert település ünnepségén vett részt.

2010. augusztus 08. 17:02

Schmitt Pál a református templomban tartott köszöntő beszédében elmondta: úgy jött el az őrségi településre „mint egy 68 éves magánember, aki hasonló értékeket hordoz a lelkében”, elkötelezett a nemzeti érzések, a nemzeti érzelmek, a konzervatív gondolkodás és a polgári értékrend mellett. Kifejtette: az itt élők tanúbizonyságot tettek bátorságuk mellett, még ha átmenetileg fájó vereséget szenvedtek is. „Nagylelkű, bátor, hűséges és elsősorban hazaszerető emberek voltak az önök szülei, nagyszülei” - méltatta a település lakóit Schmitt, aki úgy fogalmazott, hogy nemcsak háborús körülmények között mutatható ki a hazaszeretet. „Van hétköznapi hazaszeretet is”, szerinte ebbe beletartozik a szép magyar szó és az egymás iránt mutatott szeretet is.

Kercaszomoron arról emlékeztek meg, hogy 1919-ben a Szerb-Horvát-Szlovén Királyság csapatai megszállták a települést, egy évvel később a helyiek fegyveres ellenállással próbáltak elűzni a katonákat, de a falut csak 1922-ben csatolták vissza Magyarországhoz. A település templomában emléktáblát is avattak a második világháborúban elhunyt és a kommunista kitelepítések során elhurcolt falubeliek előtt tisztelegve. A templomban Balog Zoltán, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára református lelkészként hirdetett igét. Az ünnepségen Balassagyarmat (Civitas Fortissima) és Sopron (Civitas Fidelissima) vezetői is jelen voltak.

Az események folytatásaként Orbán Viktor miniszterelnök kercaszomoriaknak címzett levelét olvasták fel. A kormányfő üzenetében úgy fogalmazott: kevés keservesebb korszaka volt a magyar történelemnek, mint a huszadik század, a haza széthullásának ideje, de „kevés felemelőbb pillanat ragyogta be ezt a gyászos kort, mint amelyikben feltárult a hazaszeretet”. Kercaszomor polgárai 90 évvel ezelőtt „a legnemesebb erényekből mutattak példát mindannyiunknak”, emlékük kifogyhatatlan erőt és példát ad - írta levelében Orbán Viktor. 

Az Országgyűlés 2008-ban adományozta a településnek a legbátrabb falu, Communitas Fortissima címet.

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gilyanpeter
2010. augusztus 09. 17:17
Schmittből lesz az eddigi legjobb K.elnök. Rengeteg nemzetközi kapcsolata van, amit fel is fog használni az ország érdekében.
MakkA
2010. augusztus 09. 13:16
Látom ez a látogatás erőst kiverte a biztosítékot a bolsiknál. MA
Senior
2010. augusztus 09. 08:17
http://hu.wikipedia.org/wiki/Soproni_n%C3%A9pszavaz%C3%A1s Kisebb nagyobb ellenállás több helyen volt. (lásd: Lajtabánság) Járja végig az összes falut és Sopront Elnök Úr!
El Topo
2010. augusztus 08. 20:38
Fortissima Fingus!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!