Katolikus ügynökök?

2010. május 08. 10:31

Ungváry Krisztián szerint a Magyar Katolikus Egyház püspöki karában ügynökügyben érintett főpapok ülnek. Közöttük olyan nevek is megtalálhatóak, akikről eddig hasonló információ nem látott napvilágot.

2010. május 08. 10:31

 Ungváry Krisztián, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának munkatársa elmondta: a katolikusok püspöki karában számos egykori ügynök is van, olyanok is,akikről mindez eddig még nem derült ki.

„Amikor már nem lesznek az élők sorában, akkor az egyház is szembe tud majd nézni múltjával” - világított rá a történész.

Az ötvenes évek hálózati berendezkedésében az egyházi elhárítás központi alosztályának feladata a püspökök tevékenységének felügyelete, míg a helyi papságot a megyei osztályok kontrollálták.

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
slomovicz
2010. május 08. 19:43
"Az ötvenes évek hálózati berendezkedésében az egyházi elhárítás központi alosztályának feladata a püspökök tevékenységének felügyelete, míg a helyi papságot a megyei osztályok kontrollálták." Na hát itt a lényeg leirva. Leszarom hogy ki volt ügynök. Az érdekel hogy ki volt a tartótisztje és mit csinál most -milyen povicióban van, esetleg melyik parcellában van eltemetve , hogy egy kicsit átrendezhessük. Van egy rossz hirem evtársak! Állitólag junius közepére az egész 3/3 as anyag különös tekinettel a tartótisztekre és azok lakcimére, leánykori nevére, fenn lessz a neten- közérdekű adatok címszó alatt. Na akkor tessék majd pofázni. Nem érdekelnek az ügynökök. Azok érdekelnek akik tartották Öket, akik a hálózatot működtették és még ma is működtetik. Lesz itt nemulass! Ne a papokkal szórakozzunk kedvenc liberális kórusom- erre ott van Mohamed próféta. Ja hogy annyira nem vagytok bátrak? Akkor kuss legyen- elég az egyházgyalázásból. Ez vallási közösség elleni izgatás.
WonderCsabo
2010. május 08. 14:19
Hát igen, az egyházt basztatni mindig is jó volt.
zoli 29
2010. május 08. 11:50
Ungváry hányszor lenyilatkozta már, hogy nem az ügynökök személye az érdekes, hanem maga a rendszer, és a rendszer működtetői, meg hogy nem helyes pártpolitikai alapon kiszivárogtatni információkat! Ennek ellenére pont ő az, aki évente egyszer-kétszer előáll egy újabb névvel (most éppen en bloc a katolikus egyházzal), amit aztán a politika rendesen ki is használ. Lehet, hogy nem vagyok elég antikommunista, de én már unom a témát; éppen amiatt, ahogy ezek a történészek és a média kezeli az ügyet.
FiloSzofi
2010. május 08. 11:23
Az egyháznak magának kellene kezdeményezni az átvilágítást. Ha őszintén nekiállnának, megerősödve jöhetnének ki az egészből, mind személy szerint, mind hitelességet tekintve. Ráadásul egy egész közösség segítené őket, ha akarnák...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!