Hamufelhő és légtérzár Magyarország felett

2010. április 17. 10:36

A ferihegyi várók az elrendelt légtérzár miatt üresek, a MÁV-nál viszont jelentősen megnőtt a nemzetközi vonatok forgalma. A légtérzár egyelőre vasárnap délelőttig érvényes, de az időjárási előrejelzések szerint egyáltalán nem biztos, hogy szombaton javulni fog a helyzet.

2010. április 17. 10:36

A Nemzeti Közlekedési Hatóság Légiközlekedési Igazgatósága pénteken este 7 órakor légtérzárat rendelt el a teljes magyar légtérre, a zárlat előreláthatólag szombaton este 7-ig tart. A ferihegyi repülőtéren üresek a várók mindhárom terminálon - nyilatkozta Hardy Mihály, a Budapest Airport (BA) vállalati és közkapcsolati igazgatója az MTI-nek szombaton reggel. Az utolsó repülőgép, egy Szentpétervárról Németországba tartó Lufthansa járat péntek este 7 óra előtt két perccel landolt Ferihegyen, a mintegy 130 utas egy részét szállodákban helyezték el, más részük, akik megfelelő uniós vízummal rendelkeztek, továbbutaztak szárazföldi járműveken - mondta el az igazgató. Hozzátette, hogy egy moldáviai család várakozik a 2B terminál tranzitvárójában, nekik ugyanis nincs megfelelő vízumuk. A légtérzárlat ideje alatt a mentőhelikopterek és a rendőrség sem repülhet. 

Szabó Anett, a MÁV-START Zrt. szóvivője szombaton reggel az MTI-vel azt közölte, hogy a MÁV nemzetközi járatain érezhetően megnövekedett a forgalom, főleg a németországi és a prágai úti célok felé. A nemzetközi viszonylatokban átlagosan 80-90 százalékos helykihasználtsággal közlekednek jelenleg a vonatok, ahol a kihasználtság eléri a 100 százalékot, ott a MÁV plusz kocsikkal bővíti a szerelvényeket. A budapesti nemzetközi vasúti pénztárak meghosszabbított nyitva tartással várják az utasokat a pályaudvarokon. A központi MÁV-START menetjegyiroda a belvárosban pedig a megszokottól eltérően szombaton is nyitva van, április 17-én 9-18 óráig várja az ügyfeleket.

A legfrissebb jelentések szerint a németországi repülőterek akár vasárnapig is zárva maradhatnak, Nagy-Britanniában és Belgiumban pedig szombat estig meghosszabbították a légtérzárlatot. Visszavonták a Skócia és Észak-Írország légterének nagy részében bevezetett átmeneti könnyítéseket is. A BBC reggeli híradása szerint az időjárási előrejelzések arra engednek következtetni, hogy a helyzet szombaton inkább rosszabbodni fog.

Frissítés: A légtérzár a legújabb információk szerint vasárnap délelőttig tart.

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
slomovicz
2010. április 17. 14:20
Ha zsidó lennék azon törném a fejem, hogy tudnék a felhöböl üzletet csinálni. Erről eszembe jut, az a vicc amikor az izraeli tank üldözi a palesztint, aki a gépisztolyából lövöldözik a tankra. Végül ki fogy, a palesztin lőszere, felteszi a kezét,megadva. Felcsapódik a tank teteje, és kimászik a katona-"Mi van elfogyott a lőszered?" Igen - jön a válasz-. Akarsz venni? Persze- ez csak egy vicc. :-)
Árvíz miatt zárva
2010. április 17. 13:12
Rettegjünk, mert jön a hamu! Mindjárt bevetik és kötelezővé teszik a raktáron maradt H1N1 vakcinát, mert a gyogyólobby rájött, hogy a vulkáni hamu ellen is jó.
drienovác
2010. április 17. 12:48
kár volt felszedni a síneket
Lion
2010. április 17. 11:35
Barna eső járja be egész Európát. Én félek
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!