Megszűnhet a Vakok Szövetsége

2009. október 01. 14:04

Ha elfogadják a jövő évi költségvetést, közel nyolcvan százalékkal csökken a szervezet állami támogatása.

2009. október 01. 14:04
A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének közleménye szerint 2002 óta évi 207 millió forint állami költségvetési támogatásban részesül a szervezet. A reálértékben évről évre csökkenő állami támogatás egyre kevésbé teszi lehetővé a szervezet és tagegyesületeinek működését, szolgáltatásainak biztosítását. A szervezet szerint tevékenységük teljes ellehetetlenülése várható 2010-ben, mivel a kormány csupán 50 millió Ft-tal kívánja támogatni a nagy múltú szervezetet, és a megszorítás okaira nem adtak magyarázatot.

A Szociális és Munkaügyi Minisztérium a jelentős elvonást tartalmazó költségvetés előterjesztését megelőzően az érintett szervezetekkel nem egyeztetett. Az Országos Fogyatékosügyi Tanács (OFT) lett volna hivatott a tervezet véleményezésére, a minisztérium azonban az OFT-t is csupán tájékoztatta a koncepcióról. Így a tanács határozat helyett csak ajánlást fogadhatott el, amelynek figyelembe vétele a kormány számára nem kötelező.

Ha az előterjesztés szerinti költségvetés kerül elfogadásra, a szövetség nem lesz képes eleget tenni feladatainak: többet között nem lesz lehetősége véleményezni a látássérülteket érintő jogszabályokat, megszűnik a jogsegélyszolgálat, működésképtelenné válnak tagegyesületei, elmaradnak a prevenciót szolgáló rendszeres szűrővizsgálatok, fokozódik a látássérültek kiszolgáltatottsága és társadalmi kirekesztődése.

A szolgáltatások többsége is megszűnik: bezár a Vakvezető Kutyakiképző Iskola, nem nyit ki a hangos- és Braille-könyvtár, nem lesz Braille-nyomtatás, nem készülnek pontírású folyóiratok, könyvek, ezenkívül nem tudják majd biztosítani a látássérültek segédeszköz ellátását valamint nem lesz speciális tankönyvellátás a látássérült gyermekek számára. (Mandiner)

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bmucsai
2009. október 02. 14:47
Ilyenek az ember arcú szocialisták! Szegények vakok nem láthatják őket, de érezhetik vastag kérges arcbőrű jóindulatukat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!