Gasparovic találkozni akar Sólyommal

2009. szeptember 11. 20:09

A szlovák államfő a magyar-szlovák viták ellenére szeretne külön találkozni Sólyom Lászlóval a visegrádi négyek államfőinek lengyelországi csúcstalálkozóján.

2009. szeptember 11. 20:09
Gasparovic erről a kétnapos csúcs pénteki első napján újságírók előtt beszélt. "Ivan Gasparovicnak meggyőződése, hogy szükség van a szlovák-magyar párbeszédre, ezért még egyszer megpróbálja megszólítani a magyar államfőt, hogy még itt, Lengyelországban találkozzanak" - mondta újságíróknak Marek Trubac, az elnök szóvivője. Maga Gasparovic azt mondta: lenne mit megvitatni Sólyommal, hiszen bizonyos kérdésekben kölcsönös megértésre és kompromisszumra van szükség. Szerinte nem lehet a találkozó elől állandóan kitérni, mert "az csak növeli a bizonytalanságot és rontja a helyzetet".

A szlovák elnök kijelentette: a Sólyommal való esetleges találkozón szeretne konszenzust keresni a kisebbségi kérdésekben. "Ez olyan probléma, amely megértést igényel mindkét oldalról. Azt, hogy maradjunk a valóság talaján. Ezt a magyar fél néha nem akarja megérteni, és úgy beszél Schengenről, mint valami abszolút szabad térről" - húzta alá Gasparovic. Hangsúlyozta: a schengeni övezetben bizonyos értelemben eltörölték a politikai határokat, de a földrajzi határokat nem. "Azok megmaradtak, s ezen a téren szükség van a kölcsönös tiszteletre" - húzta alá a szlovák államfő Kokes Jánosnak, az MTI prágai tudósítójának jelentése szerint.

Václav Klaus cseh elnök érti Pozsony álláspontját a mostani szlovák-magyar vitában, és elutasítja a második világháború utáni európai rend bármiféle megváltoztatását. Úgy látja, hogy Magyarország hosszú távon ki akarja terjeszteni területét. "Érzékelem a Szlovákiában keletkezett feszültséget. Érzékelem Magyarország bizonyos, hosszú távú terjeszkedési ambícióit. Ilyen szempontból értem a szlovák álláspontot" - mondta.(MTI)

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!