Nekem a reformáció

2017. október 31. 10:45

Benne vagyunk valamiben, amiért mások az életüket adták, vitatkoztak, szenvedtek, petícióztak, betűt szedtek és adakoztak: nekünk már csak el kell kapni a buszt, hogy odaérjünk vasárnap tízre. Nem érünk oda.

2017. október 31. 10:45
Ablonczy Balász
Facebook

Nekem a reformáció...

A dombot jelenti az alsószuhai templom körül. A tanári parcellát a sárospataki temetőben. Az irtózatosan hosszú debreceni közlekedési lámpákat.

Egy hajdani balatonszárszói istentiszteletet, aminek végén egy pillanatra valóban megnyílt a templom fedele (előtte kikaptunk fociban az evangélikusoktól). Cs. Szabó Lászlót, Tisza Istvánt, Marosszentimrét és az áldás előtti pillanatnyi csendet. Az öreg kollégiumok zömök, falusias klasszicizmusát. A Református Élet megsárgult rotációs papírját jelenti. Az elveszett pápai Édent sóhajtó mondatokat nagyanyám szájából. 

Ún. esperesi hanglejtést jelent, a szószék irányából, amely rádióhullámhoz hasonlóan hömpölyög, néha falzettbe csap át, de megnyugtatóan és rendíthetetlenül tart a végkifejlet felé, kései bizonyítékaként egy-egy rég elporladt teológiai retorika-tanárnak. 

A csepeli templomot jelenti, amelyet Ybl Miklós unokaöccse tervezett és szegény gyári munkások pénzéből meg Weiss Manfréd adományából épült. 

Ezt a teljesen valószínűtlen nyelvet jelenti, amin beszélünk. Ahogy az abaújvári templom mögül, a kerítésen ágaskodva az ember lenéz a Hernád völgyére, meg Kassára, és hátrafordulva, a hegy mögött ott van Gönc, a furán félbemaradt felvidéki várossá alakulásával, még hátrébb meg ott terül el  Vizsoly, akkor nagyjából összeáll, hogy ez nem történhetett másképp. 

Azt a száznegyvenhárom lépést jelenti a genfi emlékmű előtt. 

A mondatot az úrvacsora után, hogy „így éltek vele a reformátorok, hitvalló őseink”.

És onnantól lehet tudni, hogy minden rendben van: a bűneink nemcsak eltöröltettek, de többet már egyedül sem vagyunk a világban, álljunk akármennyit a Piac és a Szent Anna utca sarkán az esőben. Benne vagyunk valamiben, amiért mások az életüket adták, vitatkoztak, szenvedtek, petícióztak, betűt szedtek és adakoztak: nekünk már csak el kell kapni a buszt, hogy odaérjünk vasárnap tízre. 

Nem érünk oda.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kiscsillag
2023. március 26. 03:43
A Reformáció, Isten kegyelméből megszabadította a korrupt, pénzért üdvösséget áruló egyházat a tévtanításoktól és megalapította az igazi, Szentíráson alapuló protestáns egyházat.
Csomorkany
2023. március 26. 03:43
Az ordas hazugság az, ahogyan ezen a három jezsuitán kívül a protestáns terror többi XVII. századi katolikus áldozatáról teljes hallgatás van, és ahogy egy Thököly Imre nevű hóhér egy budapesti főút névadója lehet.
kgyula
2023. március 26. 03:42
A többszáz protestáns lelkész és rektor vésztörvényszék elé állításának összevetése a Kassára küldött, és a luteránus kassai polgárokat vegzáló királyi hatalom embereként fellépő három jezsuita sorsának összevetése ordas hazugság. Ha a Habsburg királyi hatalom betartotta volna a bécsi békét, és nem kezdi újból üldözni a protestánsokat (pl. jezsuiták és katonaság nyakukra küldésével, templomuk elvételével, stb.), nem kell Bethlennek felszabadítania Kassát, és a bevonuló, finom társaságnak nem tekinthető hajdúk nem "veszik kezelésbe" a jezsuitákat. Márcsak azért sem, mert mondjuk azok oda sem mentek volna a luteránus hiten levő városba, ahol nem sok keresnivalójuk volt úgy egyébként....
tevevanegypupu
2023. március 26. 03:16
Horthyt és Bethlen István kifelejtette.. :)..és ugye Orbán Viktort is. A reformátorok fanatizmusa egyébként ugyan olyan fanatizmus.Nem is beszélve arról, hogy mintha most a XXI. században mintha kisség meg is bolondultak volna az északi államokban..genderség, migránsölelés, homoszexualitás dicsőítése..sőt keresztényüldözés szóban és tettben is..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik