A lombikbébiprogram minden formája bűn

2017. augusztus 24. 16:44

A mesterséges megtermékenyítés nem elfogadható a Katolikus Egyház számára.

2017. augusztus 24. 16:44
Veres András
Magyar Nemzet

„– Ha a törvényileg szabályoznák a lombikbébiprogramot, ha minden létrehozott embriót beültetnének és egyetlenegyet sem pusztítanának el, elfogadhatónak tartaná a beavatkozást?
– A katolikus egyház egyértelműen az élet védelme mellett teszi le a voksát, ahogy azt a mai orvostudomány tartja, a fogantatás pillanatától a természetes befejeződéséig. A lombikbébiprogrammal az a probléma, hogy nem a férfi és a nő természetes kapcsolatában fogan meg az élet, ráadásul pluszmegfoganások is történnek mesterséges körülmények között. A többi embriót vagy lefagyasztják és félreteszik, vagy elpusztítják. A mesterséges megtermékenyítés nem elfogadható a Katolikus Egyház számára. (...)

– Mit gondol arról a helyzetről, ha egy lelki vezető segít egy mélyen vallásos katolikus családnak, akinek nem lehet gyermeke, de végső elkeseredésükben a lelki vezető segítségével, imádkozással, az életadás szándékával vág bele a programba? Elítélendőnek tartja?
– Egy lelkipásztor ilyet soha nem tanácsolhat, hiszen az Egyház ezzel kapcsolatos véleménye nagyon világos és egyértelmű az élet védelmében. Az, hogy lelkipásztori segítséget ad a házaspárnak az állapotuk elfogadásához, az egy másik kérdés. Magam is tapasztaltam több évtizedes lelkipásztori szolgálatomban, hogy steril házaspárok, miután elfogadták a javaslatomat, hogy fogadjanak örökbe és neveljenek gyermeket, ezután egy-két éven belül megszületett a saját gyermekük. Az emberi szervezet és psziché összetett, az látszik, hogy a gyermek gondozása által felszabadul egy belső gát, amely lehetővé teszi, hogy gyermekük születhessen.

– Mi a véleménye azokról a katolikus párokról, akik részt vettek a programban?
– Sajnálattal gondolok ezekre az esetekre, de sajnos azt is tudom, hogy ebben mi, papok is hibásak vagyunk, mert kevés alkalmunk van, hogy erről beszéljünk. Egy templomi közösség nem alkalmas arra, hogy ezekről a kérdésekről beszéljünk, meg kellene találnunk ezeket a fórumokat, ahol erről szólhatunk. Legtöbben tudatlanságból teszik, amit tesznek.

– Bűnben fogannak a lombikgyermekek?
– A gyermek tehet legkevésbé róla. A szülők pedig nagyrészt tájékozatlanok. Azt el kell mondjam, hogy a lombikbébiprogram nem járható út az élet továbbadására.

– Bűnt követ el az, aki részt vesz a programban?
– Attól függően, hogy mennyire volt tudatos részéről a döntés, ennek mértékében a bűne súlyosabb vagy kevésbé súlyos.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 304 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Öreg
2022. november 19. 23:08
Nem hallottam most sem a magyar katolikus egyház véleményét az erdélyi iskola botrányról, de a kormány most is lépett! Tudnám sorolni az eseteket, amikor - szemben a protestánsokkal- a katolikusok a kormány támogatása /konkrét ügyekben!!! / helyett szembe fordulnak vele. Gondoljunk csak a migrációs ügyekre!
illesl
2022. november 19. 23:08
A Római Katolikus Egyház évszázadok óta a magyarság megsemmisítésén dolgozik. Az olasz papok Moldvába küldésétől, a Muravidék, a Délvidék elszlávosításától, a felvidéki magyar katolikus püspökség megszervezésének elszabotálásáig kibújt a szög a zsákból. Az újabb bajkeverőt Ferencnek és Veres Andrásnak hívják, akiknek sikerült a katolikusokat köznevetség tárgyává tenni, leépülésüket felgyorsítani, a keresztények közül a protestánsokat felértékelni; az egész kérdést augusztus 20-án kirobbantani.... Néhány adat: 1950-ben 1707, 1969 206.817 és 2015 31.000 abortuszt végeztek el, nem sikoltozott Veres András, pedig az abortusz gyilkosság steril körülmények között, Amikor a genetika, molekuláris biológia, informatika házasságából olyan hatalom került a tudósok kezébe, hogy ettől maguk is megrettennek. S hiába várják a teológusok útmutatásait... Egyedül a lombik bébi program szúrt szemet, hisz esetleg gyermekek születnek... Az első neves meddőségi kísérlet Ráchel esete. A mandragóra alkalmazása ezek szerint bűn volt, hisz segítette az addig meddő Ráchel teherbe esését. Ugyanezen logikábal a cukorbetegeket sem kezelhetjük rekombináns inzulinnal, mert nem természetes inzulin segít a transzport folyamatokban.. Visszataszító ennek felemlegetése éppn augusztus 20-án esetleg ez a római katolikus egyház támadása volt a magyar kormán ellen....
Gerebenes Ramon
2022. november 19. 23:08
Veres zakkant és opportunista egyben: a Vatikánnak nyal és besúg.
Szorgos Lajhár
2022. november 19. 23:07
Tollal kenegetnék a májamat, ha megjelenne egy olyan, Veresnek címzett nyílt levél, amelyben a lombikbébi-áldás örömében részesült hívő (katolikus) pár küldené el a győri püspököt szarkasztikus stílusban melegebb éghajlatra.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik