A szentek között is lehettek a saját nemükhöz vonzódók

2017. június 23. 16:06

A katekizmus nyelvezete indokolatlanul sértő, ezért szükség lenne az újrafogalmazásra. Alaptalanul durva az olyan megfogalmazás, amely azt állítja egy emberről, hogy a legmélyebb belső lénye az a része, – amely szeretetet ad és befogad – „lényegében beteg”. Interjú.

2017. június 23. 16:06
James Martin
SzemLélek

A SzemLélek blog interjúja James Martinnal, a Ferenc pápa kommunikációs testületébe beválasztott jezsuitával.

 

„Ön azt állította egy nyilvános megszólalásában, hogy a szentek között is voltak homoszexuális személyek. Miből gondolja?

Ez elég nyilvánvaló számomra. Ha az emberek bizonyos (kis) százaléka homoszexuális, akkor a szentek bizonyos (kis) százaléka is az lehetett. Hogy világos legyek: nem állítom, hogy aktívan megélték a homoszexualitásukat, ám egy kis hányaduk igenis érezhetett vonzalmat az azonos neműek iránt. Hogy melyik szentekről van szó? Nem lehet megmondani. De fontos, hogy lássuk: az életszentség az emberi természetünkben gyökerezik. Márpedig a homoszexualitás is az emberi természethez tartozik. Isten senki elől nem zárkózik el.

Talán a leghelyesebb keresztényi megközelítése az lehet ennek a témának, ha a vágyat elválasztjuk a tett véghezvitelétől, magától a bűntől.

Ez így van, de továbbra is azt gondolom, hogy a katekizmus nyelvezete indokolatlanul sértő, ezért szükség lenne az újrafogalmazásra. Alaptalanul durva az olyan megfogalmazás, amely azt állítja egy emberről, hogy a legmélyebb belső lénye – az a része, amely szeretetet ad és befogad – »lényegében beteg«. Szeretném, ha ezt a kifejezésmódot felülvizsgálnánk. Egy olasz teológus nemrégiben azt javasolta, hogy lelkipásztori szempontból a »eltérően működő« kifejezés helyesebb lenne.

Ön nyilván sok homoszexuális személyt ismer. Miként látja őket, a moralitásukat, a jóra való törekvésüket, Isten iránti vágyukat?

Jezsuita papként nagyon sok LGBT férfivel és nővel találkoztam szolgálatom során. Úgy tekintek rájuk, mint bárki másra: »szeretnivaló bűnösként«, akik legjobb képességeik szerint keresik Isten akaratát. És bizony, vannak közöttük, akik igencsak szent életet élnek.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 304 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
I_Isti
2019. szeptember 01. 10:42
Nem érzed irreálisnak ezt az érzékenységet?
Sulammit
2019. szeptember 01. 10:42
Melyik gyereket nevel "szoknyás pap vagy apáca"? Már a szóval is sérted a katolikusokat. Jézust is így nevezed? Szoknyás rabbinnak? A katolikus papokat is "igazi férfiak nevelik, sőt az apácákat is.
Sulammit
2019. szeptember 01. 10:12
Talált süllyed! Ez ő a kis ő! Azt hiszi, - mert azért hisz valamiben - ha átöltözik másik ruhácskába, nem lehet felismerni. Ilyen a vakhit, önhit. Tartozom neki egy válasszal, de akkor nem volt időm, aztán pedig már nem volt aktuális. Talán fölszívódott, nem tudom. Szado-mazo a pasi és te kielégíted ezen félrehajlását. Nem kellene.
Sulammit
2019. szeptember 01. 10:11
Ezt bizonyítani is tudnád? A többi állításodat sem ártana, de hagyjuk. "Ez csak Jánosnál merül föl először, aki mindemellé expressis verbis elismeri, hogy nem ismerte személyesen Jézust."
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik