Ebben különösen is jelen van Isten gondviselése

2017. június 20. 10:31

A Szombathelyi Egyházmegye nagyon vallásos vidéke Magyarországnak. Sokakat ismertem meg, akik nagyon elhivatottak, buzgón gyakorolják a hitüket és sokat tesznek az egyházért. Ezért örömmel vettem a kinevezésem hírét. Interjú.

2017. június 20. 10:31
Székely János
777

„Vasárnap adhattunk hírt arról, hogy Ferenc pápa Önt nevezte ki a Szombathelyi Egyházmegye új megyéspüspökévé. Hogy fogadta kinevezésének hírét?

Nagyon különleges és élmény volt számomra az utóbbi néhány hét, ugyanis sok olyan találkozásom volt, ami valamilyen értelemben Szombathely felé mutatott, még azelőtt, hogy magam is tudomást szereztem volna a kinevezésemről. Volt olyan gyónó, aki könnyes szemmel mondta el, milyen régóta imádkozik, hogy engem nevezzenek ki püspöküknek. Volt, aki meghívott vendégségbe a családjához, más keresztelőt kért. A kinevezés napján egy régi Árpád-kori templomban voltam imaesten Hévizgyörkön, ami hajdanán Szent Márton tiszteletére volt szentelve. Egy Márton-kép előtt ülve az volt a szívemben, hogy Isten a mai napon bízta rám Szent Márton egyházmegyéjét. Azt éreztem, hogy ebben a fordulópontban különösen Isten gondviselése van benne.

A Szombathelyi Egyházmegye nagyon vallásos vidéke Magyarországnak. Sokakat ismertem meg, akik nagyon elhivatottak, buzgón gyakorolják a hitüket és sokat tesznek az egyházért. Ezért örömmel vettem a kinevezésem hírét.

Lát e már valamit az Önre váró teendőkből, van-e püspöki programja?

Császár István atya egy éven át apostoli kormányzóként kiválóan, áldozatos munkával vezette az egyházmegyét, így annak helyzete rendezett. Az egyik fontos küldetésemnek azt érzem, hogy a paptestvéreket hivatásuk megélésében erősítsem. Szeretnék minél hamarabb mindegyik paptestvéremmel találkozni, meghallgatni helyzetüket, nehézségeiket. Minden püspöknek nagyon fontos küldetése a rábízottak lelki megerősödését munkálni, ehhez fontos, hogy ő maga is a Krisztus-követés útján járjon. A kinevezés óta ezt még erősebben érzem, tudom, hogy még jobban Krisztusban kell élnem és Őt kell közvetítenem. A püspöknek kiemelt küldetése, hogy forduljon a szegények, idősek, elhagyottak, szenvedők felé. Szeretnék tenni a családokért is, hogy hűségben tudjanak élni és minden helyzetben igent mondjanak az életre. A konkrét lépéseket később, a személyes találkozásokat követően fogom látni, ebben szeretnék támaszkodni a helyi atyák és hívek meglátásaira.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik