Jézus élete és feltámadása nem mese

2017. április 16. 15:00

A Biblia állításai történeti tények: Jézus élt, csodákat tulajdonítottak neki, Pontius Pilátus kivégeztette és a követői ezután Istenként tisztelték.

2017. április 16. 15:00
Hodász András
Hodász András
777

„Tacitus (55-117) aki szintén római történetíró írja a következőket: »Hogy tehát Néró véget vessen a sok szóbaeszédnek, a vádat áthárította, és a legkeresettebb büntetésekkel súlytott le azokra, akiket a tömeg istentelen életük miatt gyűlölt és christianusoknak nevezett. Ennek a névnek szerzőjét, Christust Tiberius uralkodása alatt Pontius Pilátus kivégeztette.«

Még sok korabeli forrást lehetne hozni, de már ezekből is látjuk, hogy a Biblia legalapvetőbb állításai történeti tények: Jézus élt, csodákat tulajdonítottak neki, Pontius Pilátus kivégeztette és a követői ezután Istenként tisztelték. Nem kell kereszténynek lennünk, hogy ezek hitelességét elfogadjuk.

Hadd hozzak ide még egy érdekességet! A Biblia egyes leírásairól szeretjük azt gondolni, hogy csak szép metaforák, költői képek. Itt van például a nagypénteki sötétség, ami akkor borult a földre, amikor Jézus haldoklott. (Mt 27,45: »A hatodik órától a kilencedik óráig sötétség borult az egész földre.«) (...) Phlegon (görög író) beszámol arról, hogy a 202. olimpiai játékok negyedik évében (azaz Kr.u. 33-ban) »Soha nem látott napfogyatkozás következett be…a nap hatodik órájában olyan sötétség támadt, hogy még a csillagok is feltűntek az égen. Rengett a föld Bithiniában, és Nikaiában, rengeteg dolog ledőlt vagy felborult.«”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 117 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
annamanna
2023. február 28. 20:45
Ez igaz, de a legnagyobb alapvetést Saulus-Pál végezte, az újszövetség legalább fele is az ő leveleiből áll, ő ment a legtöbb helyre, ő térített meg a legtöbb embert; és bizony neki volt a legalaposabb, legrendszerezettebb teológiai tudása. Azokban a mai kis szektácskák, ahol nem fektetnek hangsúlyt az alapos teológiai tudásra, elég érdekesen elfajulnak, elég ehhez Orbán Gáspárt megnézni, aki - a saját állítása szerint - nem ismeri a Bibliát, és a vudut lazán keveri a kereszténységgel. Persze a tudás önmagában nem elég, de Pál teológiai tudása nélkül nem tudom, most mit neveznénk kereszténységnek.
Tatulus
2021. június 16. 19:11
Azt azért nem gondoltam volna, hogy ennyi mocsok van az itt kommentező ballibsi bandában! Undorító és mocsoktól bűzlik a szátok ahogyan Jézusról beszéltek! A büntetés nem az én dolgom!
acido domingo
2019. augusztus 28. 12:56
1. Kérdés, hogy kit ábrázol a lepel. 2. A Bibliában elég sokszor le van írva, hogy Jézus meghalt. Ezt én tényközlésnek tekintem.
Akitlosz
2019. május 03. 11:20
"Jézus élete és feltámadása nem mese" De. Nem teljesen, de jórészt az. Fogalmuk sincsen Jézus születéséről, nemhogy napról, hónapról, de az évről sem. Az év is csak becslésre alapul, a hónap nap pedig színtiszta kitaláció politikai okokból, mivel az év végén sok "pogány" ünnep volt, így a keresztények is akartak maguknak egyet akkorra. Karácsonykor valójában az volt az ünnep, hogy akkor kezdenek el hosszabbodni a nappalok, a téli napforduló ünnepe. Hasonlóan a húsvéthoz, ami szintén pogány ünnep, tavaszünnep, csak arra is rátelepedtek a keresztények. A "pogányoknak" volt "isten anyja" istennőjük, így hát a keresztényeknek is kellett egy, Szűz Mária figuráját az egyiptomi Ízisz istennőről mintázták, aki Ozirisz anyja. Augusztus 15-e Mária mennybemenetele ünnep pedig Diana / Artemisz istennő ünnepe a Nemoralia keresztény változata. Az ókoriaknak nem véletlenül volt sok istenük, az élet midnen területének volt saját istene. Ezt a csak egy isten van, de mégis legyen sok kis "isten" is, hogy mindenki megtalálhassa a kedvére valót a keresztények a szentek, védőszentek intézményének a bevezetésével oldották meg. Egy az isten. Az atya a fiú meg a szentlélek, Ők egyen. És még hozzájuk sok sok vagonrakománnyi szent meg angyal. Nem mese, persze.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik