Nagypéntekre emlékezik a kereszténység

2017. április 14. 08:57

Jézus elítélésére, megkínzására, halálára és temetésére emlékeznek a keresztények Nagypénteken. „A húsvét a jó győzelme a rossz felett, a szeretet győzelme a gyűlölet felett, mert ez a végső, a végtelen jóságnak, Istennek a győzelme” – fogalmaz a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia üzenete.

2017. április 14. 08:57

Nagypéntek az egyházi év legcsendesebb napja, amikor Jézus elítélésére, megkínzására, halálára és temetésére emlékeznek a keresztények – olvasható a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) által az MTI-hez eljuttatott közleményben. Ezen a napon a katolikus egyház szigorú böjt megtartását kéri a hívektől, a 18 és 60 év közöttiek háromszor étkezhetnek és egyszer lakhatnak jól, valamint 14 éves kortól a húsételek fogyasztásától is tartózkodniuk kell. A hívek ezzel az önmegtagadással fejezik ki szeretetüket Jézus iránt – írták.

Nagypénteken nem mutatnak be szentmisét. A nap folyamán a templomokban elhangzik a lamentáció (Jeremiás siralmai) és általában délután három órakor keresztútjárást is tartanak. Ezen a napon az oltár üres: nincsen rajta sem kereszt, sem terítő, sem gyertya.

A nagypénteki szertartás három fő részből áll: az igeliturgiából, a kereszt előtti hódolatból, valamint a szentáldozás szertartásából. A szertartás kezdetén a pap piros miseruhában, némán vonul az oltárhoz a ministránsokkal, majd leborulnak az oltár előtt. A pap földre borulása az önmagát kiüresítő, az emberrel, a földdel azonosuló Krisztust jeleníti meg. Az ige liturgiájában felolvassák vagy eléneklik a passiót, Jézus szenvedéstörténetét. A hívek könyörgése után a pap a virágvasárnap letakart feszületről leveszi a leplet, és kezdetét veszi a kereszt előtti hódolat: a hívek csókkal illetik, és térdet hajtanak a feszület előtt– olvasható az MKPK közleményében. A szertartás a miatyánk elimádkozása után az áldozással fejeződik be. Ezután a hívek a szentsír előtt imádkoznak.

„A keresztút segít megérteni a történelem drámáját, de a hívőket biztosítja arról, hogy az utolsó nap nem a nagypéntek, hanem húsvét. A húsvét pedig a jó győzelme a rossz felett, a szeretet győzelme a gyűlölet felett, mert ez a végső, a végtelen jóságnak, Istennek a győzelme” – fogalmaztak.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
SonGoku nagyfaterja
2017. június 20. 03:43
Nagy franc ez a Jézus. Akkor road showzott a sárgolyón amikor még a közösségi média gyerekcipőben járt. Pedig mennyi selfiet lehetett volna lőni. A fazon épp szétválasztja a Vörös-tengert # badasd Jézussal a kereszten #ezegyigazánszarnap Kelj fel és járj #MUKÖDJ kiafaszom az az Uri Geller
SonGoku nagyfaterja
2017. június 20. 03:43
Öreg, nézd már végig az összes topikot, a hobbikeresztények ájtatosságánál nincs visszataszítóbb. Aztán az ilyen cikkeknél meg megy a keresztényi szeretet hozsannázása, holott ők is tudják jól, hogy csak maszlag és másnap már folytatják is.
békalepcse
2017. június 07. 12:23
Hidd el, igen alaposan ismerem a témát. Minden oldalról körűljárva tájékozódtam, szinte minden erről szóló dolgot ismerek.
békalepcse
2017. június 07. 11:36
Helyes az iksz, magam is ezt teszem. Áldott ünnepet mindenkinek! Azonban ideje lenne már helyre tenni ezt a Jézusi mantrát, mert zavaró. A biblia leírásában a szenvedéstörténet sem, a Torinói lepel szerint sem és a fiziológiai ismeretek szerint sem volt Jézuson halálos seb, avagy más halálok. A kereszténység sokkal több mint kizárólag Jézus megkínzatása és végre tovább lehetne lépni a dogmákon. Nagyon fontos lenne megismerni a valódi vallást, tanításokat, nem csak azokat amiket nem gyomlálatka ki belőle, ártalmas kezek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik