A nagypénteki munkaszünet védelmében

2017. március 10. 17:49

A parlament nem arról hozott döntést, hogy nagypéntek immáron államilag is kötelező böjti nap, nem küldött a templomokba senkit, csupán megnyitotta a lehetőségét annak, hogy akik szeretnék, méltóbb módon élhessék meg ennek a napnak a szakrális tartalmát.

2017. március 10. 17:49
Vágvölgyi Gergely
777

„Annyi történt, hogy a törvényhozó hatalom – mérlegelve a gazdasági és politikai lehetőségeket, a felmerült társadalmi igényeket – egy újabb munkaszüneti nap kijelöléséről döntött, amelyet bölcsen egy kiemelkedő ünnephez kötött. Való igaz: a nagypéntek keresztény ünnep, Jézus kínszenvedésére és kereszthalálára emlékezünk. Keresztény közösségek ilyenkor külön liturgia keretében és keresztútjárással emlékeznek Krisztus utolsó óráira. De a munkaszüneti nap senkit sem kötelez semmire. A parlament ugyanis nem arról hozott döntést, hogy nagypéntek immáron államilag is kötelező böjti nap, nem küldött a templomokba senkit, csupán megnyitotta a lehetőségét annak, hogy akik szeretnék, méltóbb módon élhessék meg ennek a napnak a szakrális tartalmát. Szabadon választható módon. Ahogy szabad ezzel ellentétes döntést is hozni – a világnézeti szabadság a minapi döntéstől teljesen függetlenül továbbra is adott.

Miként az állam a magánéletünkbe sem szólt bele ezzel. Munkajogi aspektusai vannak a döntésnek, de az egyén magánszférája érintetlen maradt. (Illetve amennyiben ez a magánéletbe történő beavatkozás, gondoljuk csak el, mennyivel inkább az a munkavállalók számára kötelezően biztosítandó éves szabadnapok számának állami meghatározása – erre azonban mégsem bilincsként, hanem biztosítékként tekintünk.)”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 101 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2017. június 21. 10:21
Nem kell ide magyarázat évszázadokig ünnep volt és a kommunista életidegen szemlélet kiirtotta. Most visszakaptuk.
balbako_
2017. június 21. 10:21
Szerintem az is lehetne ünnep.
Sulammit
2017. június 09. 19:45
Te is kisbetűvel írtad a Pestet.
Sulammit
2017. június 09. 19:45
Ráadásul tulajdonnevet, egy közismert tulajdonnevet. Keményebb, mint egy vesszőhiba.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik