Regisztráció | Elfelejtett jelszó | Felhasználó törlése

„A békés élethez egészséges nemtörődömség kell”
2017. február 9. 11:06

A Vatikánban jelen van a korrupció, de nem veszítettem el a nyugalmam – jelentette ki Ferenc pápa egy csütörtöki interjújában. Az egyházfő továbbá hozzátette: Nem szed nyugtatót, az olaszok jó tanácsát követi, vagyis hogy a békés élethez egészséges nemtörődömség kell.

„A Vatikánban jelen van a korrupció, de nem veszítettem el a nyugalmam” – nyilatkozott Ferenc pápa a Corriere della Sera című olasz napilapnak adott csütörtöki interjúban. A szexuális visszaélések elkövetését ugyanitt betegségnek nevezte. Ferenc pápa azt követően adott interjút, hogy Róma utcáin a napokban több száz – ismeretlen szerzőjű – plakát jelent meg, amelyek bírálták egyházvezetői szerepét. 

Ferenc pápa: A békés élethez egészséges nemtörődömség kell

„Nem szedek nyugtatót, az olaszok jó tanácsát követem, vagyis hogy a békés élethez egészséges nemtörődömség kell”  jelentette ki, hangsúlyozva, hogy Buenos Aires érsekeként több feszültség és szorongás volt benne, mint pápává választása óta. Hozzátette: ha problémája van, leírja, és a papírt a szobájában álló Szent József-szobor talpa alá helyezi, és már egész matrac halmozódott fel a papírokból. 

Elmondta, hogy 2013 márciusában, a pápaválasztást megelőző bíborosi tanácskozásokon a Vatikán problémáiról és reformjairól volt szó. „Az egyház szerkezetébe behatol a világi és fejedelmi légkör, és az egyháziak tenni tudnak ezért, hogy ennek baljós hatásait lerombolják. És nem kell bíborosnak lenni ahhoz, hogy fejedelemnek érezzük magunkat, elég papnak lenni. Ez a legrosszabb, ami az egyház szervezetében létezik” –mondta Ferenc pápa. Kijelentette, az Úr nagyon azt szeretné, hogy az egyháziak szegények legyenek, és „amikor nem azok, az Úr küld egy pénzügyest, aki csődbe viszi a rendet”. Az egyházfő valószínű az egyik olaszországi ferences rendre utalt, amelyet éppen feltételezett pénzügyi visszaélések miatt pápai felügyelet alá helyezett, és ezért bírálatok érték. 

„Az egyházi személyek szexuális visszaélései tönkreteszik Jézus tetteit”

Ferenc pápa a szexuális visszaélésekről kijelentette, hogy amikor egyházi személy követ el ilyet, „az teszi tönkre Jézus tetteit, akinek Jézust kellene hirdetni”. Azt mondta, „ez betegség, és ha nem vagyunk meggyőződve arról, hogy ez betegség, akkor nem lehet jól megoldani a problémát”. Hangsúlyozta, hogy a papok szexuális visszaéléseivel szembeni fellépésben kiemelt figyelmet kell fordítani a papok képzésére és kísérésére, nem szabad papjelölteket elfogadni érzelmi érettségük felmérése nélkül. 

Egyházának feladataként Ferenc pápa ismételten az „egzisztenciális” és „társadalmi” szegények segítését jelölte meg, akikhez az egyháznak ki kell lépnie a világba. Gondolni kell a migrációhoz és a menekültekhez fűződő szegénységre, „a nemzetközi megállapodásoknál fontosabb azoknak az embereknek az élete” – mondta Ferenc pápa. 

A pápaellenes plakátok szövege szerint az egyházfő kongregációkat helyezett felügyelet alá, bíborosokat tolt félre és „lefejezte” a Szuverén Máltai Lovagrendet. Ennek élére Ferenc pápa február elején nevezett ki pápai delegátust, amíg megválasztják a rend lemondott nagymesterének utódját.

(MTI)

A bejegyzés trackback címe: http://kereszteny.mandiner.hu/trackback/28391


Összesen 62 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint"A békés élethez egészséges nemtörődömség kell"

Ez egy nagyon is életszerű mondás.

Válaszok:
Hirundo | 2017. február 9. 11:41

Szentatyám, szerintem azért a katolikus egyház fejeként az egészséges nemtörődömségnél kicsit több kell olyankor, amikor a kereszténység és a keresztény életforma kerül veszélybe például migrációs folyamatok, a liberális egyházellenesség vagy az értékpusztító globalizmus miatt.

Válaszok:
Döge | 2017. február 9. 11:28
hhonor | 2017. február 9. 11:37
afterall33 | 2017. február 9. 12:09

Laza.
De: A Vatikánban előforduló machinációk vezettek már pápa halálához.
Nem érdemes "ugrálni".


"„Nem szedek nyugtatót, az olaszok jó tanácsát követem, vagyis hogy a békés élethez egészséges nemtörődömség kell” jelentette ki, hangsúlyozva, hogy Buenos Aires érsekeként több feszültség és szorongás volt benne, mint pápává választása óta. Hozzátette: ha problémája van, leírja, és a papírt a szobájában álló Szent József-szobor talpa alá helyezi, és már egész matrac halmozódott fel a papírokból."

Ezen értelmezésben az egészséges nemtörődömség nem azt jelenti, hogy az ember nem foglalkozik a problémákkal, hanem azt, hogy adott emberi vagy egyházi problémáit odahelyezi Isten elé, adott esetben pluszban a reménytelen ügyek, a katolikus egyház egyik védőszentje elé, közbenjárását is kérve, mert az embert Isten segítheti, nem az emberi szorongása adott dolgok felett.

Válaszok:
vendelin | 2017. február 9. 11:46
hhonor | 2017. február 9. 12:08

Értem, és köszönöm a magyarázatot. Remélem, ez az egészséges nemtörődömség például az Uniós vezetőkre is átterjed, amikor a magyarországi fékek és egyensúlyok, vagy a médiahelyzet miatt "aggódnak".

Ugyanezt javaslom a "legsötétebb idők", és a "barna eső" miatt aggódóknak is.

Csakúgy, mint azoknak, akik a "mindent maga alá gyűrő rezsim" miatt rettegnek.


vagyis engedetlenek voltak a pápai hatalommal szemben


Ferenc pápa arra mutat rá, amire Jézus, azt képviseli, amit Krisztus, már a hétköznapokba emelve Őt, ami nélkül nincs hiteles kereszténység, ahogyan a kereszt nélkül sem létezik Krisztus követés. Sokaknak ez nem tetszik, sokan pedig támadják, sőt lejáratására törekszenek, mint anno Jézus esetében, mert emberi gyarlóságaik, az én, ember, a kényelem, megszokottság központóság, az én mondom meg mi a helyes álkeresztényi állapottal kénytelen az ember szembesülni, mert ezen állapot megvilágításba kerül és vannak akiket a sötét oldal használ, sokan akik támadják maguk rántják le önmagukról a leplet, akaratuk ellenére.

Ferenc pápa személyét plakátokkal igyekeztek amortizálni egyesek, névtelenül, nem vállalva a világosságot, a sötétségben ténykedve, egoizmus, rosszindulat mentén, a bűnös megnyilvánulásokat választva. Önmaguk gyümölcsei beszélnek róluk, Jézus tanítása szerint.

Krisztus földi helytartójának személye elleni ezen módszerekkel való ténykedés, az egyház ezen megosztása vajon Jézus akaratából való, vagy ezen bűnös megnyilvánulások a sötétségnek képezhetnek hozadékot?

Nem véletlenül tiltakoztak a Rómaiak, nem véletlenül emlegették fel az "ördög művének, az egy "


Nem véletlenül tiltakoztak a Rómaiak, nem véletlenül emlegették fel az "ördög művének, az egyház ilyetén megosztási kísérletét".

Igen az Egyház szent, de annak tagjai emberekből állnak, világi és felszentelt tagokból, akik nem mindannyian törekszenek elsődlegesen Jézust követni. Az egyházban is jelen van a korrupció, jelen van a bűn is, s vannak olyanok is, akik Jézus egyházának megosztására törekszenek, akiknél nem elsődleges a Krisztus szűrő használata, pedig a megtérést, nem lehet megspórolni kereszténynek, sem világinak, sem felszenteltnek.

Válaszok:
nyelvelő | 2017. február 9. 12:56

"Egészséges" mértékben lehet.


Tanulságos annak a "Krisztus követő apostolnak" a gondolata, aki ha adott ideig nem érték kísértések, ha nem érték támadások a gonosz oldaláról, már fészkelődött, hogy vajon jó irányba halad-e.

A kereszténynek fel kell vennie a keresztjét, nem mondhat le a gondolkodásról sem, de "tekintetét Jézusra kell emelnie", életének origo-ját odahelyezve, átadva saját életét, életének formálását, irányítását, már Jézus kezébe helyezve azokat s kérnie kell Isten vezetését, a Szentlélek vezetését s ha az azt mondja, hogy a háborgó tengerre, a mélység fölé kell lépni, akkor felismerve a hívás forrását oda kell lépni, akkor is ha az ember ismeri a racionalitás ellentmondó érveit, ha ismeri a természettudományok törvényeit, ha ismeri az emberi tapasztalatok iránymutatásait, akkor is, ha a gonosz ezerféle akadállyal, félelemkeltéssel, támadással igyekszik ezt megakadályozni, akkor is ha már ezerszer bukott el, süllyedt le maga az ember, de közben ezeregyszer sikerült felállni, újra felszínre kerülni.

Isten igazi emberei sokszor ott sorakoznak a kis emberek között, a névtelenek között. A szentek illetve ezen szentéletre törekvő emberek (világiak és papok, ...) azok, akik emberként elsődlegesen helyes mintákat mutathatnak a Krisztus követésben mások számára. Ferenc pápa, aki imafolyamok között él, akinek folyamatos az Isten kapcsolatra törekvése, sokszor érzékelhető, hogy Isten eszközeként nyilvánul meg, hogy Isten eszközként használja Őt a világban.

Fontos, hogy a keresztény egyházak tagjai a közös nevezőt Krisztusban lássák, Krisztus tantásainak, szándékainak követésében.

Válaszok:
hhonor | 2017. február 9. 13:25

Itt élünk a világmindenség ezen kis szegletében és magunk emberek, de még azon belül mi magyarok sem tudjuk megtenni sokszor azt, amit ezen két kis állat meg tudott tenni:

http://m.cdn.blog.hu/la/lasscs..

"Egy galamb szeretete mentette meg egy kismajom életét

Noha meglehetősen szokatlan párt alkotnak, egy galamb és egy makákó elválaszthatatlanná vált egy kínai állatmenhelyen. A 12 hetes majmot eldobta magától az anyja, és már közel volt a pusztuláshoz, amikor Kanton tartományban egy állatkórházba vitték.

Itt az állapota javult ugyan, de teljesen közönyös volt minden iránt - amíg barátságot nem kötött egy fehér galambbal. Az állatmenhely munkatársai elmondták: a madárral kialakult barátsága révén a kis makákó újjászületett, visszatért az életkedve.

A két állat között annyira szorossá vált a barátság, hogy sohasem távolodnak el egymástól messzire; nem ők ugyanakkor a menhely egyetlen furcsa párja. Idén egy szoptatós koca örökbe fogadott egy tigriskölyköt, amelyet a saját malacaival együtt nevelt fel, miután az apró ragadozót nem tudta táplálni az anyja."

Válaszok:
hhonor | 2017. február 9. 13:28

A szeretet Isten építőköve, a gonoszság, rosszindulat, a másik személyének lejáratása viszont a romboló, sötét erőket szolgáló eszköz.Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés

Felhasználónév:

Jelszó:


Regisztráció | Elfelejtett jelszó