Regisztráció | Elfelejtett jelszó | Felhasználó törlése

2017. február 3. 12:01

A népszámlálásból kiolvasható adatok szerint az utóbbi időszakban háromszáz településről fogytak el az evangélikusok. Interjú.

Mik a legfrissebb adatok? 

Sajnos a gyülekezeti adatszolgáltatás – finoman szólva – egyenetlen. A népszámlálásból kiolvasható adatok szerint az utóbbi időszakban háromszáz településről fogytak el az evangélikusok. A lutheránus hívők országosan háromszázezresnek mondott lélekszáma pedig igazából – jó esetben – feleennyi.

Ők a templomba járó »kemény mag?«

 Nem, ők a nyilvántartottak! Egy átlagos vasárnap körülbelül harmincezer evangélikus megy el templomba. Arra a jelenségre szeretném felhívni a figyelmet, hogy míg a rendszerváltás óta intézményeink száma nőtt, a hívek száma egyre csökken.

Arra utal, hogy például az egyházi iskolákban végzett diákok később nem lesznek aktív, de talán passzív tagjai sem az egyháznak?

Igen, pontosan erre gondolok. Az intézményeinket nem azért kaptuk, hogy egyre több homlokzaton virítson a Luther-rózsa, hanem azért, hogy az egyház missziós munkáját segítsék. Az intézményeink látó- és szolgálati körébe kerülő emberek megszólítása valahogy nem megy úgy, ahogyan jó lenne. Ha viszont sikerült őket megszólítani, akkor a mai adatkezelési technikákkal jobban nyomon lehetne követni őket. Például a diákokat. Nem szabadna elengedni a kezüket. Ha az iskola után egy másik településre kerülnek, segíteni kellene új gyülekezetet találni nekik. Ha megvannak az anyakönyvek, akkor meg kellene vizsgálni, hogy a tizenkettedik életévüket betöltőket hogyan lehetne konfirmációra hívni… Vannak, akik így csinálják, a mutatók mégis egyre rosszabbak, mert nagyon sokan viszont nem így dolgoznak. Ez részemről nem a lelkészi munka kárhoztatása, hiszen ez gyülekezeti feladat, amelyben a laikusoknak ugyanúgy részt kellene venniük.”

A bejegyzés trackback címe: http://kereszteny.mandiner.hu/trackback/28254


Összesen 53 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerintÉs hallottál a svédekkel kapcsolatban nyilvános kritikát a magyar evangélikusoktól?

Válaszok:
luisbathhelena | 2017. február 4. 20:00

Amúgy sok igazságod van neked is, Pröhlének is.


Inkább úgy mondanám, hogy van az a pénz. A svéd egyház pl. államegyház, de gyakorlatilag most már a magyar is. Mármint mindegyik történelmi. Ha az állam liberális, akkor liberálisok lesznek az egyházak vezetői, stb.


Na, ezt a dumát ott cseszték el, amikor nyilvános lelkészi tiltakozás ment a lett evangélikusok döntése ellen, hogy beszünetik a nők lelkésszé avatását. Ha azellen lehet tiltakozni, de a svédek autonómok, akkor itt valami nem stikkol.

Bár az a vicc, hogy a tiltakozás amúgy jogos volt. Ha nincs katolikus értelemben vett szolgálati papság, csak a keresztségben kapott királyi papság, és a lelkész az a megkeresztelt királyi pap, aki biblikus műveltsége alapján egyházi avatást kap a prédikálásra (prédikátor), akkor ilyen személy miért ne lehetne nő is?Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés

Felhasználónév:

Jelszó:


Regisztráció | Elfelejtett jelszó