Regisztráció | Elfelejtett jelszó | Felhasználó törlése

Róma
2017. január 13. 16:00

A hajléktalanok éjszakai szállásként használhatnak mostantól egy római templomot.

Éjszakai szállásként használhatják a hajléktalanok a Vatikán tulajdonában levő egyik templomot az olasz főváros központjában – jelentette pénteken a l'Osservatore Romano szentszéki napilap.

A belvárosi Trastevere-negyedben levő San Calisto templomról van szó. A 17. századi templom arra a kútra épült,amelyben a legenda szerint I. Kallixtusz pápa 222-ben mártírhalált halt.

A templomot a hajléktalanok este nyolctól reggel nyolcig használhatják: éjszakánként harminc tábori ágyat állítanak fel benne, takarókkal és párnákkal a hajléktalanok ideiglenes szállásolására. Nőket és férfiakat, olaszokat és külföldieket is várnak. A Szent Egyed katolikus közösség tagjai nyújtanak segítséget, ők éjszakára a templomban maradnak. 

Ez az első alkalom, hogy Olaszországban templomot használnak éjszakai szálláshelyként. A templom a Vatikán tulajdona, tehát területe a Szentszékhez tartozik. A San Calisto-templom mellett van a Caritas Internationalis székhelye, és a szomszédban található a Szent Egyed közösség temploma és székháza is. 

Ferenc pápa a rendkívüli hideg kezdete óta a római utcákra küldte a pápai főalamizsna hivatal járműveit, hogy az utcán éjszakázó hajléktalanok ezekben találjanak menedékre, mínusz húsz fokig meleget adó hálózsákokat osztott szét, valamint napközben is megnyittatta a Vatikán által működtetett egyházi éjszakai szálláshelyeket.

(MTI) 

A bejegyzés trackback címe: http://kereszteny.mandiner.hu/trackback/27770


Összesen 90 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerintAkkor valami haszna is lesz az épületnek végre. Követendő példa.

Válaszok:
térdfigyelő kamera | 2017. január 13. 19:51

"Testvéreim, mit használ, ha valaki azt állítja, hogy van hite, tettei azonban nincsenek? Üdvözítheti a hite? Ha valamelyik testvérnek nincs ruhája és nincs meg a mindennapi tápláléka, és egyiketek így szólna hozzá: „Menj békében, melegedj, és lakjál jól!”, de nem adnátok meg neki, amire testének szüksége van, mit használna? Ugyanígy a hit is, ha tettei nincsenek, magában holt dolog. Azt is mondhatja valaki: „Neked hited van, nekem meg tetteim.” Ha tettek nélkül megmutatod nekem a hitedet, tetteim alapján én is bebizonyítom neked a hitemet. Hiszed, hogy csak egy Isten van, s jól is teszed. Ám ezt a gonosz lelkek is hiszik, mégis remegnek. Akarod-e tudni, balga ember, hogy a hit tettek nélkül mennyire meddő? Ábrahám, a mi atyánk, nem a tettei alapján igazult meg, amikor odatette fiát, Izsákot, áldozatul az oltárra? Láthatod, hogy hite működött tetteiben és tettei tették teljessé a hitét. Így teljesült az Írás szava: „Ábrahám hitt Istennek, ez megigazulására vált” és: „Isten barátjának” nevezték. Látjátok tehát, hogy az embert a tettek teszik igazzá, nem a hit egymagában. Ugyanígy a parázna Rácháb is nem a tettek által igazult-e meg, amikor menedéket adott a hírszerzőknek, s aztán más úton engedte őket tovább? Mert ahogy lélek nélkül halott a test, a hit is halott tettek nélkül." [Jak 2,14-26]

A hit, amely lehet élő és halott

Válaszok:
hhonor | 2017. január 13. 20:41

Nyugszik a beteg és beveszi a gyógyszerét és békén hagyja a doktor bácsi számítógépét is!!


Ma +13 fok volt Rómában.

Válaszok:
kipafay | 2017. január 13. 19:25
kipafay | 2017. január 13. 19:26

Már megmondta Jézus.
"Meg van írva, - mondta, hogy az én házamat az imádság házának fogják nevezni, ti pedig rablók barlangjává teszitek" Mt 21,12


A filmben nem egy felszentelt templom volt.


Rendben, de ebben az esetben szükségesnek tartottam a félreértések elkerülése végett kitenni a + jelet.

Válaszok:
kipafay | 2017. január 13. 19:49

Ha nem lennének túlzásba víve az "emberi jogok", szerintem sok ember befogadna hajléktalanokat.
De: Addig, amíg meg sem védhetem magamat,sőt, ha nem hagyom magam agyoncsapni, akkor még én leszek meghurcolva, nem lelkesedem.
A legjobb megoldás az lenne, ha akinek módjában áll, segítsen a másik emberen.
De ez egy fordított világ.
Ma, a befogadott embert kizsákmányolják és a befogadott akár meg is ölheti azt, aki jó hozzá.
A templomokba be kellene engedni őket éjszakára, de valakinek fenn kellene tartania a rendet.


Tisztelet irányukba is:

"A 112-es segélyhívóra telefonált csütörtökön este egy 70 éves ceglédi férfi, aki elmondta: nagyon hideg van a lakásában, és nem tudja a tüzelőt feldarabolni, mert beteg. Öt percen belül nála voltak a rendőrök, akik segítettek felaprítani a fát, sőt, az egyik rendőr az édesanyjától meleg teát és süteményt hozott az idős férfinak – derül ki a rendőrség honlapjáról.

Mivel azonban a kémény is rossz volt, hiába gyújtottak be, a lakásban füst keletkezett, ezért a férfit szállóra vitték, ahol meleg ételt kapott. A ceglédi rendőrkapitány reggel felvette a kapcsolatot az illetékesekkel, hogy a férfi további segítséget kapjon az önkormányzattól, a katasztrófavédelem szakemberei pedig vizsgálják meg a ház kéményét."

https://www.youtube.com/watch?..

Válaszok:
hhonor | 2017. január 13. 20:49

Használt meleg ruházatot, kabátokat láthatók az ablakokban, kihelyezve, válfán a városban, tisztelet azért, hogy meglátjuk a másikban az embert.

"Most megmarad a hit, remény, szeretet,
Ez a három,de köztük a legnagyobb a szeretet."

Válaszok:
hhonor | 2017. január 13. 20:53

(jav.: Használt meleg ruházatok, kabátok láthatók az ablakokban ...)

Az emberekben tömegeiben ott a szeretet megnyilvánulása, az egymás iránti szolidaritás szándéka, még akkor is, ha világunkban mindenhova beteszi patáját a rosszindulat, gyűlölet is, a rombolás szándékával.

Válaszok:
hhonor | 2017. január 13. 21:28

Van igazság abban, amit írsz, és érdemes hozzátenni, hogy a mi templomunkban tegnap lett nulla fok, szerintem ma sem lett sokkal melegebb. Szóval optimális menhely volna hajléktalanoknak, tényleg.

Viszont másrészt egész Európa tele van évek óta nem használt templomépületekkel, egy részüket spontán módon is föltörték már hajléktalanok.

A városomban 5 olyan kápolnát számoltam össze, ahol évek óta nincs szentmise, és egyáltalán élet. Nem tűnik valószínűnek, hogy a hírben említett San Calisto ezelőtt aktív plébániatemplom volt.

Szóval ha egy kihasználatlan templomépület továbbhasznosításán gondolkodunk, az "összedőlés/eladás téglaáron/újrahasznosítás diszkóként/újrahasznosítás lakóházként" - alternatívákhoz képest az "átépítés hajléktalanszállónak" egész vonzó.

Válaszok:
ancilla | 2017. január 15. 22:19

Teréz anya nem azt kérte, hogy egy templomból csináljanak hajléktalanszállót. Hanem azt, hogy legyen a hajléktalanoknak egy szálló, amit meg is valósított II. János Pál pápa és ünnepélyesen át is adta.

http://www.magyarkurir.hu/hire..

Ferenc pápa is megnyitott 2015-ben egyet házat és nem templomot.


http://www.magyarkurir.hu/hire..


„Aki fegyvert fog, fegyver által vész el.”
A rossz sohasem szülhet jót és a háborúból sohasem születhet béke...


"...Ferenc pápa a rendkívüli hideg kezdete óta a római utcákra küldte a pápai főalamizsna hivatal járműveit, hogy az utcán éjszakázó hajléktalanok ezekben találjanak menedékre, mínusz húsz fokig meleget adó hálózsákokat osztott szét, valamint napközben is megnyittatta a Vatikán által működtetett egyházi éjszakai szálláshelyeket."

Szóval van személyzet ezt elvégezni.


Nem tudom, hogy mit szedsz de nagyon ütős lehet!!


Tényleg hasznos ám ha el is olvasod azt a cikket amit kommentálsz!!!

"Éjszakai szállásként használhatják a hajléktalanok a Vatikán tulajdonában levő egyik templomot az olasz főváros központjában – jelentette pénteken a l'Osservatore Romano szentszéki napilap."

A templom valóban Rómában van, de Vatikán a tulajdonosa.

Válaszok:
kata56 | 2017. január 15. 15:27

Egy "igazi hajléktalan szálló" építése időbe telik, azonkívül a város központjában erre nyilván nincs telek, míg a templom ott van ahol a hajléktalanok.

Amúgy úgy csinál a pápa "szocialista forradalmat" hogy segít hajléktalanoknak??


Úgy hiszem, ez nem egy "használaton kívüli" templom... Felszentelt templom!
Piarnak sajnos igaza van.

Válaszok:
Csomorkany | 2017. január 16. 14:14

Felszentelt templom, amiben évi egy szentmise van vagy annyi se. Ingatlangazdálkodási kérdés.

Válaszok:
ancilla | 2017. január 16. 21:57

NEM!

Válaszok:
Csomorkany | 2017. január 17. 07:49

Ezt beszéld meg a pápával. Szerinte Igen. Van egy csomó összedőlés előtt álló templomélülete az egyháznak Európában, aminek vagy funkciót találunk, vagy tényleg összedől. Persze az is egy ingatlangazdálkodási döntés eredménye.

A hajléktalanszálló igenis egy méltó funkció lehet, ha egy nem túl nagy belmagasságú épületet gazdaságosan át lehet építeni.

Egy működő plébániatemplomot "megnyitni a hajléktalanoknak" természetesen provokatív demagógia, de Rómában sem ez történt.

Válaszok:
ancilla | 2017. január 17. 23:02

Ne mondd már, hogy a pápa, mint Róma püspöke nem találhatott volna más helyet, mint egy templomot!
Mese.
Megint egy pr akció,és ezekből kicsit kezd elegem lenni.

Válaszok:
Csomorkany | 2017. január 18. 09:36
Sulammit | 2017. január 18. 10:30
Sulammit | 2017. január 18. 12:33

Kétlem, hogy lett volna olcsóbb megoldás egy saját tulajdonú, funkciótlan ingatlannál. Azért Róma belvárosában combosak lehetnek ám a telekárak.

Válaszok:
ancilla | 2017. január 20. 20:06

Ezt én is így látom.
Meg lehet nézni Róma időjárását. 12,13 fok. Még éjszaka sem megy fagypont alá. 6-7 fokot mérnek.
Nem veszi észre a pápa, hogy nem a nyomorgó Argentínában van. Pedig, csak végig kellene néznie a jól öltözött olasz embereken.
Templomot megnyitni annyit tesz, mint olajat önteni a tűzre. A katolikusokra engedni a templomokat, - na véletlenül sem a zsinagógákat - megnyitni követelő libsiket.

Sulammit 2017. január 14. 17:30
4
@Fahrenheit 451
Teréz anya nem azt kérte, hogy egy templomból csináljanak hajléktalanszállót. Hanem azt, hogy legyen a hajléktalanoknak egy szálló, amit meg is valósított II. János Pál pápa és ünnepélyesen át is adta.

http://www.magyarkurir.hu/hire..?utm_source=mandiner&utm_medium=link&utm_campaign=mandiner_kereszteny_201702" target="_blank">http://www.magyarkurir.hu/hire..

Ferenc pápa is megnyitott 2015-ben egyet házat és nem templomot.


http://www.magyarkurir.hu/hire..?utm_source=mandiner&utm_medium=link&utm_campaign=mandiner_kereszteny_201702" target="_blank">http://www.magyarkurir.hu/hire..


2015-ben nyitotta meg ezt az új, tehát van régi is, hajléktalan szállót a pápa.

http://www.magyarkurir.hu/hire..

2008-ban pedig II. János Pál pápa adta át Teréz anyának ezt a hajléktalan szállót.

http://orokvaros.network.hu/bl..

Válaszok:
ancilla | 2017. január 20. 20:06

izé... én nem jönnék a Vatikán kincseskamrájával, de azért... na.

Válaszok:
Csomorkany | 2017. január 21. 13:14

Nem csak erről van szó. Miért nyújtana szomorúbb látványt egy hajléktalanszállóvá alakított templom, mint egy évek óta használatlan, ahol esély sincs arra, hogy valaha rendszeres misézés kezdődjön benne? Valahol a Szentírásban: "Jajj a háznak, amiben nem lakik senki, jajj az útnak, amin nem jár senki...".

Ja: a "senki"-hez: nyilván Oltáriszentség sincs ott már évek óta.

A városomban lévő öt kápolna, ahol évi egy mise van, szintén elég szomorú látvány.

Szóval diszkónak ne, lakóháznak ne, szállodának ne, gördeszka-pályának ne, de a hajléktalanszálló-funkció számomra belefér a tisztes fölhasználásba.

Amúgy ha belegondolsz, valami hasonló történt anno a Sixtusi káolnával, ami egy nagy ronda hodály volt a Vatikán közepén. Gyula pápa szólt a Michelangelonak, hogy glancolja ki egy kicsit, és most ott választják a pápákat.

Válaszok:
ancilla | 2017. január 21. 17:38

ld. a következő hozzászólót.


OK, nyertél, bocs. Viszont akkor meg nem a pápa engedte be őket, hanem a templomot használó közösség. Én nem tennék ilyet abban a templomban, ahová járok, és ebből indultam ki.

Ha meg tudják oldani az együttélést, a misézés is megmarad, a hívek sem szivárognak el, a hajléktalanok is kibírják a templom átlaghőmérsékletét, felőlem...Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés

Felhasználónév:

Jelszó:


Regisztráció | Elfelejtett jelszó