Keresztény Közel-Keletet!

Bécsi érsek: Adjunk egy esélyt Trumpnak!

2017. január 4. 17:49

Nem kell hamar ítélni Donald Trumpról, és nem biztos, hogy Hillary Clinton jobb lett volna – szögezte le egy interjúban Christoph Schönborn bíboros. A bécsi érsek, akit a legutóbbi konklávén a papabilék közt tartottak számon, arról is beszélt: jobb lenne, ha a bevándorlók hazamennének, a Közel-Kelet újra kereszténnyé válna, és az európaiak komolyan vennék a kereszténységet.

Nem tudom, hogy Clinton tényleg jobb lett-e volna, és hogy Trump tényleg akkora szerencsétlenség-e – nyilatkozta a bécsi érsek, Christoph Schönborn bíboros a Krone Zeitungnak. Hozzátette: amikor Ronald Reagant megválasztották elnöknek, akkor is sokan úgy kiáltottak fel: „Istenem, egy színész Kaliforniából!” De Reagan – fogalmazott a bíboros – „bizonyosan az egyik legjobb elnöke volt az Egyesült Államoknak. Szóval nem kellene olyan hamar ítélniük.”

Az érsek beszélt a migrációról is: mint mondta, hazája nagylelkűen reagált a krízisre, de mivel rengetegen jönnek, ezért kérdés, Ausztria tudja-e integrálni a menekülteket. Korábban az érseket a bevándorlópártiak közé sorolták, de aztán változott a véleménye, és azt nyilatkozta, hogy annak örülne, ha a menekültek visszatérnének szülőföldjükre.

Most még azt is megjegyezte: ő személy szerint örülne, ha a Közel-Kelet nagy része újra kereszténnyé válna, hiszen, akárcsak Észak-Afrika, a terület egykoron teljesen keresztény volt. Leszögezte: „természetes, hogy ezt szeretném, hiszen a kereszténység nem csak az én személyes  vallásom, hanem jó vallás.” Schönborn arra is felszólította a nyugatiakat, hogy őrizzék meg a kultúrájukat.

Schönborn arról is beszélt: egyénileg egy muszlimot sem vádol azzal, hogy meg akarná változtatni Európát, de mégis egyre több a mecset a kontinensen, a muszlim országokban pedig lerombolják a templomokat. A vallások egyértelműen versenyeznek egymással a főpap szerint. „Már kétszáz iszlám imahely van Bécsben. Vannak katedrálisokba költözött mecsetek Spanyolországban. És van Damaszkuszban a Keresztes Szent János katedrális, ami most mecset.” Leszögezte: „Örülök, hogy a muzulmánok szabadon gyakorolhatják nálunk a vallásukat, de szeretném, ha a szaúd-arábiai keresztények is szabadon gyakorolhatnák a vallásukat – vagy bármely, muszlim-többségű ország keresztény lakosai.”

Schönborn hozzátette: a fő probléma az, hogy Európa elvesztette a keresztény hitét. Ha egy hollandiai templomból szupermarket lesz, és a szupermarketek fontosabbak lesznek nekünk, mint Európa keresztény gyökerei, akkor nem lepődhetünk meg, hogy Európa változik – mutatott rá a bíboros, rámutatva: mindez nem a muszlimok hibája, s ha a muszlimok eljárnak a mecsetbe, de a templomok üresek, akkor nem vádolhatjuk a muszlimokat, hogy iszlamizálni akarják Európát.

Christoph Schönborn bécsi érsek a nagymúltú arisztokrata Schönborn-család sarja, dominikánus szerzetes. Joseph Ratzinger tanítványaként és lelki gyermekeként tartják számon, aki inkább a konzervatívokhoz tartozik, de ugyanakkor mérsékelt reformer, akit kedvelnek minden irányzat hívei, s aki megértő, toleráns személyiség, jelentős diplomáciai tehetséggel. A 2005-ös, Ratzingert megválasztó konklávé egyik királycsinálójaként tartják számon, ugyanakkor papabile volt a legutóbbi, Ferenc pápát megválasztó konklávén.

 

A bejegyzés trackback címe: http://kereszteny.mandiner.hu/trackback/27547