Regisztráció | Elfelejtett jelszó | Felhasználó törlése

Múlékonyság és lényeg
2016. december 25. 09:27

A világiasság túszul ejtette a karácsonyt, a vásárlás homályosítja el Isten fényét, az ajándékok után futunk, de érzéketlenek vagyunk a marginalizáltakkal szemben. Hagyni kell a múlékonyt és a lényegre kell törekedni – mondta Ferenc pápa a Szent Péter bazilikában bemutatott éjféli misén.

Hagyjuk el a múlékonyt és a lényegre törekedjünk, az élet apró és kicsi dolgaiban találunk Istenre – mondta Ferenc pápa homíliájában a Szent Péter bazilikában bemutatott éjféli misén szenteste. Az egyházfő kijelentette: hagyjuk, hogy a jászolban született gyermek megszólítson bennünket, de halljuk meg azoknak a gyermekeknek is a szavát, akiket ma nem bölcsőben helyeznek el, nem egy édesanya és édesapa szeretete simogat, hanem nyomorúságban, a bombázások miatt óvóhelyeken, a nagyvárosok járdáin vagy egy emberekkel teli hajó mélyén fekszenek.

Hagyjuk magunkat megszólítani a gyerekektől, akiket nem engednek megszületni, akik sírnak, mert senki sem enyhíti éhségüket, akik a kezükben nem játékot, hanem fegyvert fognak” – mondta Ferenc pápa. A katolikus egyházfő hangsúlyozta, hogy a gyermek Jézus nem királyi palotában, nem látványos pompában, nem hatalomban, hanem egy istálló szegénységében jött világra. Ezért, ha vele akarunk találkozni, „oda kell menni, ahol ő van, meg kell hajolni hozzá, le kell ereszkedni, kicsivé kell válni” – mondta. 

Hozzátette: a gyermek Jézus arra szólít fel, hagyjuk el a múlékonyság keltette illúziókat és a lényegre törekedjünk, mondjunk le kielégíthetetlen követeléseinkről, örökös elégedetlenségünkről, és arról a szomorúságról, amelyet a hiábavaló utáni vágy kelt bennünk. Mint mondta, Mária és József zárt ajtókra talált mikor menedéket kerestek, ezért született istállóban Jézus, akit egyesek elutasítottak, mások közönnyel fogadtak. Ma is hasonló közömbösséggel találkozhatunk, ha a karácsony lakomává válik, velünk a központjában - fogalmazott. „Ez a világiasság túszul ejtette a karácsonyt, a vásárlás homályosítja el Isten fényét, az ajándékok után futunk, de érzéketlenek vagyunk a marginalizáltakkal szemben”.   

A fényárban úszó bazilika teljesen megtelt hívőkkel, akik már órákkal a mise kezdete előtt sorban álltak a Szent Péter térnél. A vigília szertartás elején Ferenc pápa felemelte a főoltár előtt kiállított gyermek Jézus szobrát addig letakaró leplet. A kis Jézus szobrához a földrészek nevében tizenkét gyerek vitt virágot, két-két olasz, lengyel, örmény, mexikói, afrikai és indiai, részben azokat az országokat képviselve, ahol az utóbbi egy évben Ferenc pápa járt. 

A főoltár mellett állították ki a Szűz Máriát és gyermekét ábrázoló szobrot is, amelyet 1964-ben a brazil elnök ajándékozott VI. Pálnak. A szertartáson kínaiul az egyházért imádkoztak, franciául a világot kormányzókért, arabul a bűnben és tévedésben élőkért, az Indiában beszélt malajálam nyelven a gyerekekért, oroszul a szegényekért és magányban élőkért. 

A mise végén Ferenc pápa karjába vette a gyermek Jézus szobrát, a gyerekek kíséretében a bazilikában felállított betlehemhez vitte, és befektette a jászolba.

(MTI)

Fotó: AP/Alessandra Tarantino

A bejegyzés trackback címe: http://kereszteny.mandiner.hu/trackback/27389


Összesen 233 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerintNa dehát, hogy lesz abból gazdasági növekedés, ha nem vásárolunk minél többet? A reklámok könyörögnek, hogy fogyasszunk, akár kölcsönre is. Ez az abszurd, nem az FNA.

Válaszok:
nemezis | 2016. december 25. 09:46
zöldremény | 2016. december 25. 10:49

Nem a világiasság ejtette túszul a karácsonyt, hanem a beteglelkű emberek.
Nem ártana, ha Ferenc pápa önvizsgálatot tartana.

Válaszok:
alkar70 | 2016. december 25. 10:16
trendo | 2016. december 25. 12:09
hhonor | 2016. december 25. 12:21
bro1 | 2016. december 25. 15:42

Nagy fej ez a Ferenc pápa. Teljesen igaza van.

Magyarország egy ateista vezetésű ország. Máshol jótékonykodnak a vezetők, nálunk a miniszterelnök a saját dolgozószobájára utal ki 4 milliárdot.

Karácsonyra.

Kár, hogy nem az övé az a pénz, amiből teszi.

A Jóisten egyszer már tett róla, hogy ne költözzön a Várba, mert nem odavaló.

Biztos vagyok benne, hogy a mostani kísérlet sem fog sikerülni.

Kár a gőzért, meg a sok pénzért.


Ateistaként ezt nyilván nem tudod, bár átlagos műveltségű emberként illene tudnod: igen, meghívót küld.

A kereszténység, más vallásokhoz hasonlóan, térít is, azaz megpróbálja hívei számát folyamatosan gyarapítani.

Ezért szüntelenül hívja magához azokat, akik még nem ismerik Isten igéjét.

Válaszok:
Rebel Son | 2016. december 26. 16:19

„Hagyjuk el a múlékonyt és a lényegre törekedjünk, az élet apró és kicsi dolgaiban találunk Istenre. Hagyjuk, hogy a jászolban született gyermek megszólítson bennünket, de halljuk meg azoknak a gyermekeknek is a szavát, akiket ma nem bölcsőben helyeznek el, nem egy édesanya és édesapa szeretete simogat, hanem nyomorúságban, a bombázások miatt óvóhelyeken, a nagyvárosok járdáin vagy egy emberekkel teli hajó mélyén fekszenek.”

Ferenc pápa meghallja, hogy mit mondanak? Szerintem nem. Ha meghallaná, akkor azokról szólna, akik fegyvereket gyártanak, akik a demokrácia köntösében csomagolva a nyomort, a békétlenséget, a háborút exportálják. Igen! A fegyver gyártókról, a politikai kalandorokról kellene szólnia. Azokról, akik maguknak egyre többet akarnak és mindezt mások kárára.

„Hagyjuk el a múlékonyt és a lényegre törekedjünk…”

„A fényárban úszó bazilika ….”

A fényár lenne a lényeg? Netán ezt el kellene hagyni?
Jut eszembe! Volt perselyezés?

Ferenc pápa megnyilatkozásai kezdenek hasonlítani Lukács és Márk által leírt gazdagokhoz.

És mikor feltekintett, látá, hogy a gazdagok hányják az ő ajándékaikat a perselybe.

Láta pedig egy szegény özvegy asszonyt is, hogy abba két fillért vete.

És monda: Igazán mondom néktek, hogy e szegény özvegy mindenkinél többet vete.
Lk 21,1-3

Mk 12,41
És leülvén a persellyel átellenbe, nézte, hogyan tesz a sokaság pénzt a perselybe; és sok gazdag tett sokat.
Mk 12,42
És jővén egy szegény özvegy is, tett két fillért, azaz egy krajcárt.
Mk 12,43
Erre odahíván tanítványait, azt mondta nekik: Bizony mondom nektek, hogy ez a szegény özvegy többet tett, mint mindazok, akik tettek a perselybe.

Válaszok:
bro1 | 2016. december 25. 16:31

"Az, hogy mennyire válunk fogyasztóvá, rajtunk múlik."
Hát csak részben! Ez több mindenen múlik. Létezik a kisértés, ami a mai szines, káprázatos áruk és reklámok tömegével, csábít. Létezik ugye a szomszéd, aki mögött nem jó lemaradni. Léteznek a nyaggató gyerekek, akik tépik a szülök idegeit. Nomeg mindaz, ami ösztönösen a birtokolás öröme felé hajtja az embereket.
És létezik azután egy vékony réteg, mely alaposan mérlegeli az összefüggéseket és tudatosan mond nemet sok mindenre. És ezt a réteget sajnos nem könnyü szélesíteni...

Válaszok:
nemezis | 2016. december 25. 13:31

Nyitott kaput döngetsz. Sajnos kevesen mérlegelik, hogy melyik uj cuccnak van értelme és melyiknek nincs.(ez persze egyéni helyzettöl függ) Hogy mi az ami valóban energia-takarékos és mi a szemfényvesztés, stb.
Node a fogyasztásnak egy perpetuum mobile-ként kell müködni, különben mi lesz a GDP-vel?..


Itt aztán hemzsegnek az igaz keresztény emberek...

Válaszok:
C.Dömötör | 2016. december 25. 12:02

"Győztes Karácsony - igaz történet a nyóckerből

Befejeződött az éjféli szentmise Teréz anya nővéreinek Tömő utcai kápolnájában. A mennyből alászálló szeretet hatalma -- mint valami túl erős szesz -- szinte fejbe kólintotta az együtt ünneplő népet, a negyven-ötven hajléktalan embert, akik az utolsó ének után sem mozdultak a zsúfolásig megtelt helyiségből. Csak ebből az aranyló álomból ne kellejen felébredni… Nem is kellett. Karácsony szelleme akkor sem illant el, amikor hamarosan kiderült, körülbelül egy tucat hajléktalan nőnek nem jut már hely a szálláson... A megoldás rögtön megérkezett: „Nálam a hittanteremben megalhatnak! Be is van fűtve!” – kiáltott bele a nagy tanácstalanságba a szent ruháitól épp megszabadult atya, kis nyolcadik kerületi plébániánk papja, ez a gyors észjárású, mindig tettre kész késő-negyvenes férfi (hívei szerint igazi szent).

És már indultak is, jókedvűen beszélgetve, gyalog, hiszen nincsen messze, pár háztömb ugyanebben az utcában. A majd két méter magas, termetes Marcsi sántikálva, botra támaszkodva igyekezett lépést tartani velük. Csak néhány hete lett hajléktalan, addig egy budapesti szociális intézmény lakója volt, ahová sokféle krónikus betegsége miatt került be. De hirtelen nem volt tovább, el kellett jönnie. Megtartó családi háttér híján – szintén nehéz sorsú rokonai vidéken éltek itt-ott – nem maradt más hátra, mint a budapesti hajléktalan-lét, a szállóról szállóra vándorlás, nagy csomagokkal… „Hátamon a házam” – szokta mondogatni rekedtes hangján, jellegzetes félmosolyával. Most is féltőn szorította magához kézitáskáját, amiben kevéske pénzét, meg iratait, orvosi papírjait tartotta. Annak hivatalos bizonyítékait, hogy ő még igenis a világon van!
A derékaljak készítése, az ágyazás-vackolódás is jó hangulatban telt, a plébános valahonnan még matracokat is kerített. A karácsonyi hangulat csak nem akart megtörni. Igazi testvéri közösség alakult az egyébként egymás számára is jobbára ismeretlen sorstársakból. Lefekvés előtt az atya még egyszer süteménnyel, szörppel kínálta őket, aztán szépen elcsendesedtek…
Reggel aztán nagy volt a riadalom, amikor felfedezték, hogy éjjel valaki felfeszítette az alkalmi női szállás ajtaját, és elemelték a bejáratnál alvó Marcsi kézitáskáját... „Hogy ilyen létezik! Éppen Karácsony éjjelén! Egy ilyen nyomorult embertől lopni! Az összes papírja benne volt! – sápítoztak végeérhetetlenül az asszonyok. Plébánosunk is letörten állt ott. Ő leginkább azt sajnálta, hogy romba dőlt a lelkekben felépült ünnepi katedrális, amikor – pesties cinizmussal szólva – reggel „bekopogott a valóság…”
Csak Marcsi ült ott csendesen, majd határozott hangon megszólalt. Hangjának ereje és szívéből felszakadó derűje mindenkit megdöbbentett:
„Ugyan hagyjátok már! Milyen jelentéktelen dolog ez ahhoz képest, hogy megszületett a földre az Isten Fia!” Kunszabó Zoltán" [szeretetfoldje.hu]


Talán Neked sem ártana egy kis önvizsgálat:) Lelked rajta, ha a Szentatya híveknek szóló üzenetével nem értesz mindenben egyet. De a Te kommented mintegy "felül akarja írni" a katolikus egyházfőét. Mondhatni: pápább akarsz lenni a pápánál. Vegyél vissza egy kicsit arcodból, azt javaslom. Még a Mandiner kommentfala sem a Te privát szemétdombod, ahonnan csak Te kukorékolhatsz, hogy felülbírálhasd egy nálad bölcsebb és hitéleti kérdésben mindenképpen kompetensebb ember véleményét.

Látom, hogy a Te istened már csak Orbán Viktor, akinek szavát bezzeg nem mered kétségbe vonni, sok más hitsorsosoddal együtt. Az Ő tekintélyét lassan már törvénybe szeretnétek iktatni, mint hajdan a pápai csalhatatlanság dogmáját.

Válaszok:
Berecskereki | 2016. december 25. 18:40

A keresztényeknek valóban magukban, magukon kell megkezdeniük a vizsgálódást, levetve a régi ruhákat, felöltve az újat, megtérve, már Jézus követésre törekedve.

Mielőtt a másik szemében a szálkát próbáljuk keresni és felmutatni, esetleg indulatból, esetleg amortizálási szándékkal konkrétumok nélkül megnyilvánulva, érdemesnek tűnik a saját oldalon körbe tekinteni, akár adott szándékokon elgondolkozni, azokat Jézus tanításaival összevetni, kiállják-e azok a próbát vagy sem? Ha ezt tesszük, Krisztus szándékait is könnyebben megérthetjük.

Ha a világ úgy törekedne Krisztus követésre, mint Ferenc pápa, Isten kegyelme nagyobb mértékben áraszthatná el a földet.

Ha adott esetben pedig nagyobb távolságot érzékelünk Ferenc pápa és saját megnyilvánulásaink, gondolataink között, tekintsük meg azt, hogy hol helyezkedünk el magához Jézushoz viszonyítva.

Válaszok:
hhonor | 2016. december 25. 13:36

Tegyünk különbséget aközött, hogy keresztényként szimplán saját megoldásainkat keressük, szimplán saját gondolatainkra, meglátásainkra támaszkodva, szimplán azokra építkezve és aközött, hogy kérjük Jézust, jöjjön be az életünkbe és vezesse megnyilvánulásainkat, gondolatainkat, már arra törekedve, hogy ne magunk, hanem Ő jelölje ki azt, hogy merre haladjunk.

Mi vesztenivalója van a keresztény úton haladónak?

Az örrökkévalóság időtlen, magunk csak egy rövidke, eltörpülő időkeretet kaptunk a végtelen időtengelyen, hogy azzal helyesen sáfárkodjunk. Szabad akarattal rendelkezünk, de vajon magunk urai vagyunk-e, magunkéi vagyunk-e? Földi életünkről nem magunk döntöttünk, életünkben is törékenyek vagyunk, ezen életünk után pediglen emberöltők milliárdja következnek és még lényegében semmit nem fedtünk le ezzel sem a teljes valóságból, amelyben helyünkről szintén nem magunk fogunk döntést hozni.

Melyik lehet a hatékonyabb út hosszútávon, akkor, ha Pál szerint is magunkban csak homályos látásra vagyunk képesek?

Vajon rá merjen lépni a mély tenger felszínére a keresztény ember, ha hívást érzékel Jézustól vagy meg kell azt tagadnia, mert ellentmond a szimpla saját meglátásoknak?

Válaszok:
hhonor | 2016. december 25. 13:41

"A világiasság túszul ejtette a karácsonyt, a vásárlás homályosítja el Isten fényét, az ajándékok után futunk, de érzéketlenek vagyunk a marginalizáltakkal szemben."

Valóban ez így van, magamon is tapasztalva, tisztelet azok irányába, akik akár keresztények, akár nem, de lépéseket tettek az elesettek irányába is.

Válaszok:
hhonor | 2016. december 25. 13:46

Európa is akkor erősödhet meg igazán, ha az emberek belül válnak mind erősebbé, egyre érzékenyebbé az igazi értékek irányába, törekedve azok védelmére.


Tudod én és mindazok akiknek az élmúlt jópár évtizedben megadatott a fogyasztói társadalmat kiélvezni és akár meg is csömörleni töle, könnyen beszélünk. A nyugati fiatalok értelmesebb része már a 68-as szüleitöl is hallot a Club of Rom-ról és kritikusabban foglalkozik mindezzel.
De mindez nem biztos, hogy elvárható pld a magyaroktól, akiknek még nemigen volt alkalmuk megcsömörleni a fogyasztástól. De Kinában is látszik, hogy milyen mohón vásárolnak, akik tehetik, mégha közben meg is fulladnak a szennyes levegötöl. De lehet, hogy pont ott és ök találják majd meg minderre, a megoldást is.

Válaszok:
C.Dömötör | 2016. december 25. 14:24
Kriptokomcsi Jobbik | 2016. december 25. 14:53

Szóval Jézus egy koszos kis betolakodó rabszolga családban nevelkedett?..


Nem is vagy katolikus, miért zavar ez ennyire?


Köszönöm és viszonzom.
És építse mindenki onnan a lelki erejét, ahonnan az számára a legjobban elérhetö. Ezzel is támogatva környezetét.

Válaszok:
zsoltkom | 2016. december 25. 20:01

A takaró sok cigarettára elég. Csak kérdés, hogy mindegy-e...


Hosszú távon mégis inkább a Club of Rome figyelmeztetései a reálisabbak mint az állandó gazdasági növekedésnek a viziói.


A Vatikánt pedig a pénz ejtette túszul. Sajnos.

Boldog Karácsonyt!

Válaszok:
bro1 | 2016. december 25. 17:05

Hát igen... Mennyivel hitelesebb lenne, ha maga a Szentatya is egy hajléktalan menekült lenne! Bár akkor néhányan biztosan azt mondanák, hogy csak nyavalyog és sajmáltatja magát.


Nem tudok róla, hogy Jézust zavarta volna, hogy anyja zsidó volt és nekem eszembe sincs Jézust imposztornak hívni, hisz eredetileg egy zsidó rabbi volt, ami viszont itt akad meg egyesek torkán...
És, ha már érdekel, hogy én mit kaptam Karácsonyra, akkor elárulom, minek örültem a legjobban. 2 db tübefüzönek. Látszik, hogy akitöl kaptam, megfigyelte, hogy már nem könnyen tudok befüzni (szemüveget nincs kedvem hordani) és ebben akart segíteni. Az odafigyelés a legszebb ajándék.


Én persze! De Jézus megtiltotta nekem, hogy elmeséljem amit nekem mondott. Az egyetlen igazán kiválasztott, ugyanis én vagyok! Nyugodj ebbe bele, bármilyen nehéz is...


Igaz. Manapság inkább az ATTAC kiadványait böngészik...


Ez érdekes. Azt nem tiltja törvény, hogy Orbánt és társait mindenfele rabló bandának becézzék?


Azt keresztény anyukádtól tanúltad, hogy udvarias embereket, otrombán sértegess?


Amikor önvizsgálatot írtam, elsősorban nem Ferenc pápára gondoltam, hanem a Vatikánra, a környezetérre, melynek ő lenne a feje.

Pl. ilyenekre gondoltam:

Az arkangyalok sem védik meg a pénzmosás gyanújától a Vatikánt
http://www.origo.hu/gazdasag/2..

Bordélyok, pénzmosás és korrupció a Vatikánban
http://888.hu/article-bordelyo..

A vatikáni bank és a pénzmosás vádja
http://www.magyarkurir.hu/hire..

Óriásit kaszált a botrányos vatikáni bank
http://index.hu/gazdasag/2015/..

Letiltották pénzmosás miatt az egész Vatikáni Bank bankkártyáját, még a Pápáét is!
http://hir.ma/gazdasag/letilto..

Üzent a pápa: a vatikáni bűncselekmények sem állíthatják meg a reformokat
http://www.vg.hu/kozelet/polit..

Vajon milyen titkos reformok lehettek, lehetnek?

Záróként

Vatikán és a Duce
http://darwinkaprazata.blogspo..

Az Istenem nem a pápa és nem az ország első számú vezetője. Az én Istenemhez nincs szükségem semmilyen közvetítésre, olyanokéra, akik nem mentesek a bűnök alól. Engem a szavak nem érdekelnek, mindenkit a cselekedete alapján értékelem.
Az eddigi életem során mindezt volt lehetőségem megtapasztalni és eredeti tervemet feladva ez vezetett ahhoz, hogy nem mentem el teológiát tanulni, így nem lettem egyházi személy.

Igen. Rendszeresen tartok önvizsgálatot és ha hibázok igyekszem azt jóvá tenni. Vajon akik negatív értelemben szóltak a két bejegyzésemre ők is megteszik ezt? Vajon ők a látszat alapján értékelnek, vagy megfellebbezhetetlen tények alapján? A pejoratív megjegyzések, minősítsek vajon keresztényi szellemre vallanak? Vajon csak az hisz Istenben, aki templomban jár, vagy az is aki cselekedetével a világi életben hitet hitet tesz Isten létezésében?

Válaszok:
Counter | 2016. december 25. 18:57
bro1 | 2016. december 25. 20:04

"Azért kritizáljátok ti fideszesek Ferenc pápát, mert mást mond migránskérdésben, mint Felcsút bölcse."

Nem kell Fideszesnek lenne és elfogultnak sem Orbán Viktor irányában, hogy Ferenc pápa migráns kérdésben történt megnyilatkozásait bírálja valaki.

Szerintem Ferenc pápá befogadás témában az lenne a megfelelő megnyilatkozása, ha azt mondaná; Mindenkinek joga van abban az országban, földrészen élni ahova született. Az ott lévő természeti kincsek őket illetik és nem a kizsákmányoló országokat, akik fegyverrel kormányokat buktatnak, kormányokat buktatnak, mert nem teljesítik az elvárásikat. Mindezt úgy teszik, hogy teljes káoszt hagynak maguk után és kivirágzik a terrorizmus. Ez ellen kellene fellépni Ferenc pápának és nem azzal "házalni", hogy keresztényi kötelesség a migránsokat befogadni. A migráció nem ok, hanem okozat. Ferenc pápa pedig fordítva ül a lovon, ahogy egyes európai vezetők is, élükön Merkel nagyságos kancellár asszonnyal.

Válaszok:
USsange | 2016. december 25. 19:25
bro1 | 2016. december 25. 20:08

LOL

Beteg lelkületű ember vagy te Counter és felejtős is.
1980-as években már házas voltam és két gyermekem is volt. Legfelfejtebb az 1960-as évek eleje jön számításba.

Tőled a komcsizás, fidesz csicska már megszokott, mert olyan egyszerű vagy, mint a korhadt faék. Annyit is érsz.

Válaszok:
Counter | 2016. december 25. 19:32
ÁrPi | 2016. december 27. 13:23

LOL

A PISA teszten biztos megbuknál. Egy balliberálistól ez nem meglepő.


LOL

A logika úgy látszik nem az erősséged.
Amit írtam az nem szubjektív, mert ott van mellette az érvelés.
Ennek semmi köze az eretnekséghez. Én nem Istenről,m Jézusról írtam,, hanem a tévelygő földi emberről.

Válaszok:
bro1 | 2016. december 25. 20:51

Nem mondtam, hogy mit kell tenni. Azt írtam, mit tartok megfelelőnek.

Ami pedig a bíborosokat illeti, nem mindegyik ért egyet Ferenc pápával.

Ahhoz pedig nincs közöd, hogy mit tanulok, vagy nem tanulok.

Válaszok:
bro1 | 2016. december 25. 20:47

Engem kritizálsz?

Hol olvastál be respondentnek?

Ö járatja le a keresztényeket, viselkedésével,
nem én.

Jómagam elégszer tartom oda a másik arcomat, az arcátlan viselkedésüeknek. Senkit még ki nem ixeltem.

Válaszok:
C.Dömötör | 2016. december 26. 12:29

Szép, hogy így drukkolsz a muszlimoknak. Vagy csak belegabalyodtál a gyülölködésed céljaiba...


Mégegy kedves karácsonyi ajándék nekem!


Elnézést, ha valamit félreértettem.

Akkor kinek a "sértö megjegyzéséröl" volt is szó?

Válaszok:
C.Dömötör | 2016. december 26. 16:43

Én ugy emlékeztem, hogy nekem szólt az ami 18:35-kor jött.
De mégegyszer sajnálom, ha tévedtem és respondent lett helyre téve, megérdemelten.


húha :-D

"Beteg lelkületű ember vagy te Counter és felejtős is."

Túlzás ezt állítanod, de azért kétségtelenül furcsán makacs counter- azaz Ellenkező- lelkületttel bír :-D

"Tőled a komcsizás, fidesz csicska már megszokott,"

Berecskerekei, counter fideszcsicskasága abszolute fals föltevésed. Meg eme nick (counter) ecccerűségét állítanod...


"Na, de beszéljünk végre komolyan.
Csajod terhes lesz, pedig sose basztad. Aszondja, nem csalt meg, és még szűz. Erre kopogtat három nigger, hogy hoztak ajikat a kicsinek.
Te mire gondolnál, mit lépnél?"

Ha nem kapok valami megnyugtató álmot (ugyebár kijelentést az Istentől),

,akkor szemita szokásainkat (az arab-szemiták mindmáig köveznek ilyen okkal asszonyokat az IÁ-ban) illetve zsidóvallásunk törvényeit követve megkövezését indítványoznám a rabbinál,

te echte ateista provokátor fidibusz nick.

József viszont Igaz ember volt.

(Milyen prekoncepciód van már előre fidibusz arra hogy így eljárva József milyen elmebeteg volt??)


a_vilagiassag_tuszul_ejtette_a_karacsonyt.

Válaszok:
bro1 | 2016. december 27. 14:24

(Ha látsz még ,érzékenylelkü kishölgy ...) Jelezni szeretném hogy diszlájkot én nem nyomok eme értetlenkedésedre.

Én kétlem , bro1, hogy reakcióm egy "fidelitas" nevü echte ateista provokátorra mindenképpen téged kellene fájdalmasan érintsen.

Egy korabeli átlag zsidó férj/jegyes minimum elbocsátotta volna a Nőjét/Asszonyát.

József Igaz embernek bizonyult ugyanis azzal is ,
hogy hallgatva Istennek az üzenetére NEM ""bocsátotta el"" Máriát (megvetésBE, megkövezésRE !!) , hanem bizony
elfogadta a Mária méhében fogant szent Gyermeket .Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés

Felhasználónév:

Jelszó:


Regisztráció | Elfelejtett jelszó