Református Egyház: Késleltetett öngyilkosság a német migrációs terv

2016. szeptember 19. 09:37

Bogárdi Szabó István református püspök a közelgő népszavazással kapcsolatban arra biztatta a híveket, hogy gyakorolják állampolgári jogaikat belátásuk szerint. Hozzátette, hogy Magyarországnak van még mit tanulnia a rendszerváltozás óta is a kérdésekre való szabad válaszadás terén.

2016. szeptember 19. 09:37

Ha néptömegek hagyják el otthonukat, keresztyéni felelősségünk emlékeztetni a döntéshozókat arra, hogy a problémát helyben kell megoldani, és ezért nekünk is meg kell tennünk minden tőlünk telhetőt  mondta a Magyarországi Református Egyház (MRE) zsinatának lelkészi elnöke hétfőn az M1 aktuális csatorna reggeli műsorában.

A migráns más, mint a menekült

Bogárdi Szabó István hangsúlyozta: a legfontosabb feltenni a kérdést, hogy azokban az országokban, ahol van, miért van háború, és az alapvető problémát kellene megoldani, amely miatt embertömegek menekülnek. Hozzátette: a református egyház mindig megkülönböztette a migráns- és a menekültkérdést, és mindig kérte is, hogy ezt a kettőt ne keverjék össze.

A német terv nem reális

A református püspök kitért arra, hogy a közelmúltban többször folytatott megbeszélést a német református egyház képviselőivel, akik elmondták, a németek úgy gondolkodnak, ha ma megszületik egy német gyerek, körülbelül harminc év kell ahhoz, hogy munkába álljon, és adófizető állampolgár legyen, egy migráns estén viszont ehhez elég három év. Ez azonban téves kalkuláció” és késleltetett öngyilkosság"  fogalmazott , hiszen még ha sikerül is három év alatt integrálni egy embert, vele együtt a családja révén 8-12 ember lép be a rendszerbe.

Szavazni állampolgári jog

Az MRE Elnökségi Tanácsa múlt szerdai közleményében arra kérte az egyház gyülekezeteinek tagjait és minden magyar állampolgárt, hogy vegyenek részt az október 2-i népszavazáson, és legjobb meggyőződésük szerint adják le szavazatukat. Bogárdi Szabó István erről elmondta, a református egyház vezetősége a rendszerváltás óta minden országgyűlési, önkormányzati választás, illetve népszavazás előtt arra buzdította egyháza tagjait, illetve minden magyar állampolgárt, hogy gyakorolják állampolgári jogaikat.

Figyelembe kell venni  tette hozzá a református püspök , hogy a rendszerváltás előtt, ha föltettek egy kérdést, arra csak egyféle választ lehetett adni, és úgy érezzük, hogy még egy emberöltő után is tanulnia kell Magyarországnak annak a szép felelősségét, hogy szabadságában áll választani, igennel vagy nemmel felelni.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Öreg
2016. október 09. 12:12
A református Zsinat állásfoglalása, Bogárdi Szabó Püspök Úr nyilatkozata, vagy Köntös László Úr több helyen képviselt álláspontja azt bizonyítja, hogy a református egyház történelmi szerepének megfelelő - a nemzeti kérdésekben - ha kell akár konfrontálódva is képes egyértelmű álláspontot képviselni. /Megjegyzem, Kálvin az Instutióban ezt az egyházi vezetők részére előírta/ Szomorú, hogy a nagy történelmi egyházak közül ezt csak a reformátusok teszik meg. A katolikusok részéről sok vezetőjük magánemberként derekasan szól, de a Püspöki Konferencia ezt a kérdést /betelepítés/ nem tartotta fontosnak arra, hogy foglalkozzon vele. /Lehet, hogy nem akartak szembe menni a Pápával, aki fordítva hajtott fel az autópályára/Az evangélikusok a semmitmondást választva nem tudják szétválasztani a menekült kérdést a népvándorlás jelenségétől és püspökeik magánemberként is kikerülik a választ, vagy inkább a nyugati evangélikus egyházak önsors rontó álláspontját képviselik. Az általam ismert zsidó egyházból érkező vélemények most az izraeli véleményektől részben eltérőek, mert csak Köves Rabbi nyilatkozott az itt élő emberek védelmében, vagyis mondott nemet a betelepítésre./Hangoztatva, hogy az óriási veszélyt jelentene a mindennapokban itt nálunk/ Visszatérve: a Püspök úrral folytatott beszélgetésen egy bölcs keresztény véleményt hallottam! Köszönöm, ideje volt!
Zokni
2016. szeptember 29. 20:47
A cím kiemelése manipulatív. Ugyanis a nyilatkozó egy olyan állításra mondta, hogy "késleltetett öngyilkosság", ami kifejezetten arról szól, hogy mennyi idő alatt lehet egy bevándorlót munkavégző, adóbefizető polgárrá nevelni. Aki ezt állította, az nem az ujjából szopta, hanem egy számot (!) is ("három év") rendelt mellé. Márpedig, pusztán ez a tény feltételezi, hogy emögött tapasztalatra épülő számítás van. Tehát aki cáfolni akarja ezt, az szintén számítással tegye meg, vagy az eredeti számítást bírálja - érdemben. A püspök indoklása viszont, hogy "...még ha sikerül is három év alatt integrálni egy embert, vele együtt a családja révén 8-12 ember „lép be a rendszerbe...” teljes mértékben félrevezető. Ugyanis, ha az állítás szerint egy bevándorlóra átlagosan három év jut, akkor ez MINDEN egyes bevándorlóra érvényes. Ez az un. számtani átlag érdekes sajátossága (általános 5-6. osztály - még az egyházi iskolákban is!).
Öreg
2016. szeptember 27. 15:21
Dühöng a kettős mérce: /Ha az egyház véleményt nyílvánit-akkor szolgálatba szegődik, aszerint, kinek kedvező a véleménye/ De: - az nem baj, hogy a szakszervezetek pártot támogatnak -az nem baj, hogy a pedagógus tüntetők pártot támogatnak?/ mitől független értelmiségiek/ -az nem baj, hogy bizonyos jogvédő szervezetek /CIVILEK/ véleménye egyirányú Uram! Az ön szösszenetei olyan őrült gondolattok, amelyekből a rendszer hiányzik!
áfonya
2016. szeptember 20. 11:15
Lomnici: Nagyon durva két hét áll előttünk. Brüsszel vélhetően azért taktikázik a kvótareferendum ügyében, mert ha a népszavazás érvényes és eredményes lesz, akkor „egyfajta újabb pofont kap”. Ekkor el kell ismernie, hogy hibás volt a betelepítési politikája, ahogy a Brexitnél meg kellett tennie ezt az integráció tekintetében jelentette ki ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász az M1 Ma reggel című műsorában. http://www.hirado.hu/2016/09/18/lomnici-nagyon-durva-ket-het-all-elottunk/
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik