Regisztráció | Elfelejtett jelszó | Felhasználó törlése

Menekültválság
2016. szeptember 18. 09:16

A katolikus egyházfő szerint ebben a történelmi időszakban nagy szükség van olyan emberekre, akik meghallják a szegények kiáltását és arra könyörületességgel és nagylelkűen válaszolnak. Az egyházfő arra bátorította az egykori jezsuita tanítványokat, fogadják be otthonaikba és közösségeikbe a menekülteket.

A mai világban több mint 65 millió ember kényszerült már elhagyni lakhelyét. Ez a precedens nélküli szám minden képzeletet felülmúl – mondta Ferenc pápa a jezsuita rend egykori tanítványainak európai és nemzetközi szövetségét fogadva a Vatikánban szombaton. A katolikus egyházfő a migrációt és a menekültválságot a „legnagyobb humanitárius krízisnek” nevezte a második világháború óta. Hangsúlyozta, hogy a menekültek nem puszta számok, hanem nők, férfiak, fiatalok, akiknek nevük, arcuk, saját történetük van és „elidegeníthetetlen joguk, hogy békében éljenek és gyerekeinek jobb jövőben reménykedjenek”. 

Ferenc pápa emlékeztetett, hogy a világ több részén zajló konfliktusok miatt, – amelyek között Szíriát és Dél-Szudánt említette meg – minden korábbinál több menekülésre kényszerült veszíti életét a „temetővé vált” Földközi-tengeren való átkelésben, vagy éveket töltenek táborokban. A pápa kijelentette, „ebben a történelmi időszakban nagy szükség van olyan emberekre, akik meghallják a szegények kiáltását és arra könyörületességgel és nagylelkűen válaszolnak”. 

Az egyházfő arra bátorította az egykori jezsuita tanítványokat, fogadják be otthonaikba és közösségeikbe a menekülteket, hogy „első tapasztalatuk Európából ne az a trauma legyen, hogy az utcán, hidegben kell aludniuk, hanem meleg és emberi fogadtatásban részesülnek. Emlékezzetek, hogy az igazi vendégszeretetnek mély evangéliumi értéke van, és a szeretetet táplálja, amely a legnagyobb biztonságot nyújtja számunkra a gyűlöletes terrorizmussal szemben”.

(MTI)

A bejegyzés trackback címe: http://kereszteny.mandiner.hu/trackback/24741


Összesen 92 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerintAz Európába érkezők között is ott vannak a rászorulók, életüket mentők, az áldozatok.

Megteheti-e Európa azt a jelenben, hogy akár Görögországban, Olaszországban hirtelen és mindenkit fogadás nélkül visszafordít, más opcióban nem is gondolkozva, a szerencsétlenül járt hajók utasait magukra hagyva, akkor is, ha lehetőség lenne másként is kezelni a problémákat (hangsúlyos: ha lehetőség lenne másként is kezelni a problémákat)? Vajon így kellene-e kezelni a problémákat a jelen körülmények között, pluszban mindenki irányába negatív indulattal fordulva?

Itt részben az embernek a dolgokhoz való hozzáállásáról van szó. Nem arról van szó, hogy a befogadás lenne a problémakör megoldása, nem arról van szó, hogy Európának mindenkit be kellene fogadnia, nem arról van szó, hogy nem lehet (akár párhuzamosan) más eszközöket alkalmazni (ha adott helyzetekben azok az optimális eszközök), hogy nem lehet senkit visszaküldeni, visszavinni lakhelyére vagy menekülttáborba elhelyezni, nem arról van szó, hogy saját lehetőségeinek határai felett kellene bárkinek áldozatot vállalnia, ... hanem elsődlegesen az ember hozzáállásáról, lelkületéről, az ember rászorulók irányába való viszonyáról van szó. A kényszerű migráció a probléma, annak okai és következményei a problémák, nem a rászorulók személye, azok, akik valóban segítségre szorulnak a világban.
Az ember maga, de családtagjai, barátai is ott lehetnének közöttük. Milyen lelkülettel fordulna az ember feléjük, ha tudná, hogy mellettük ott vannak mások is, szerencsevadászok vagy éppen a sötétségben járók? Általánosítva kezelne mindenkit az ember, ugyanúgy tekintve mindenkire, mindenki irányába negatív indulatokkal fordulna?

Képviselni, védeni kell Európa érdekeit, értékeit s ebben ott van az emberi lélek is, amely épülhet és rombolódhat maga is. A saját értékek, érdekek képviselet mellett és egyben a saját és más lélek védelméért is, érzékelni és érzékeltetni kell, az érkezők között is ott az Ember, itt és a világban egyaránt.

Válaszok:
hhonor | 2016. szeptember 18. 10:56

"Krzysztof Zadarko (Koszalin-Kołobrzeg segédpüspöke):
– Szentatya, az egyik legaggasztóbb probléma, amellyel a mai Európának szembe kell néznie, a menekültek kérdése. Hogyan tudjuk segíteni őket, minthogy ilyen nagy számban jönnek? Mit tehetünk, hogy felülemelkedjünk az inváziójuktól vagy agressziójuktól való félelmünkön, amely megbénítja az egész társadalmat?
..
Ferenc pápa:
– Köszönöm! A menekültek problémája… A menekültek nem mindig voltak olyanok, mint most. Bevándorlókról és menekültekről beszélünk, együtt tekintjük őket. Az én édesapám bevándorló. És elmeséltem az elnöknek [Lengyelországénak], hogy a gyárban, ahol édesapám dolgozott, sok lengyel bevándorló volt, a háború után; én kisgyermek voltam, sokukat ismertem. Az én földem bevándorlók földje, mindegyik… És ott nem voltak problémák; más idők voltak, valóban.

Ma miért van ekkora migráció? Nem arról beszélek, amikor valaki saját hazájából külföldre emigrál: ennek a munkahiány az oka. Világos, hogy kívül keresnek munkát. Ez helyi probléma, kicsit benneteket is érint…

Most azokról beszélek, akik hozzánk jönnek: háborúktól, éhségtől menekülnek. A probléma ott van. És a probléma miért ott van? Mert azon a földön kizsákmányolják az embereket, kizsákmányolják a földet, kizsákmányolás folyik, hogy több pénzt keressenek. Világméretű problémákkal foglalkozó közgazdászokkal beszéltem, akik látják ezt a problémát, azt mondják: be kell ruháznunk azokban az országokban; ha beruházunk, lesz munkájuk, és nem kell kivándorolniuk. Csakhogy ott háború folyik! Törzsek közti háború, ideológiai háborúk vagy mesterségesen keltett háborúk, ebből élő fegyverkereskedők által kirobbantott háborúk: adnak fegyvereket neked, aki ő ellenük vagy, és adnak őnekik, akik ellened vannak. És így élnek ők! Valóban a korrupció áll a kivándorlás gyökerénél.

Hogyan cselekedjünk? Úgy vélem, mindegyik országnak magának kell látnia, hogyan és mikor: nem mindegyik ország egyforma; nem mindegyik országnak vannak ugyanolyan lehetőségei. Igen, de megvan a lehetőségük, hogy nagylelkűek legyenek! Nagylelkűek mint keresztények. Nem tudunk beruházni ott, de azok számára, akik jönnek… Hányat és hogyan? Nem lehet általánosan érvényes választ adni, mert a befogadás függ minden ország helyzetétől, és a kultúrától is. De biztosan sokat lehet tenni. Ott van például az imádság: hetente egyszer szentségimádáskor imádság azokért, akik zörgetnek Európa kapuján, és nem tudnak bejutni. Némelyeknek sikerül, másoknak nem… Aztán előfordul, hogy valaki bejut, és olyan útra lép, amely félelmet ébreszt. Vannak országok, amelyek jól tudták integrálni a bevándorlókat, évek óta! Jól tudták integrálni őket. Más országokban sajnos gettók jöttek létre. Egy egész reformot kell végrehajtani világszinten, ezen a téren, a befogadás munkájában. Ez ugyanakkor relatív szempont: abszolút a befogadásra nyitott szív. Ez az abszolút! Az imádsággal, a közbenjárással megtenni a tőlem telhetőt. Viszonylagos az, ahogyan meg tudom tenni: nem mindenki tudja ugyanolyan módon tenni. De ez világméretű probléma! A teremtett világ kizsákmányolása és az emberek kizsákmányolása. Olyan időszakban élünk, amikor az embernek mint Isten képmásának a megsemmisítése folyik...

De te, Krzysztof, mondhatod nekem: „Mi köze ennek a migránsokhoz?” Egy kicsit a kontextus ez, tudod? A migránsokkal kapcsolatban azt mondom: a probléma ott van, az ő földjükön. De hogyan fogadjuk őket? Mindenkinek magának kell megvizsgálnia, hogyan. De mindannyiunknak nyitott lehet a szívünk, elhatározhatjuk, hogy a plébánián egy óra imádságot, egy óra szentségimádást a bevándorlókért végzünk. Az imádság hegyeket mozgat!..."


Biztos vagy benne, hogy a "befogadott üldözöttek" tették ezt?


És, ha már mindenki eljött, aki csak befér ide, az lesz a nyomor teteje és az Antikrisztus ideje.


Ó, én sok mindenkijére sokkal kíváncsibb vagyok, mint erre a Ferencére....

Válaszok:
bro1 | 2016. szeptember 20. 23:00

Akik most bombázzák az arabokat, azok bombáztak minket is a világháború alatt. Most az USA Európától követeli, fogadja be a migránsokat, de annak idején senkit sem biztatott, hogy fogadja be a kibombázott európaiakat. Akkor is, most is kedvenc foglalkozása a bombázás volt, amiből a gyerekeket se hagyta ki,robbanó töltőtollakat, robbanó babákat hajigáltak le, egy magyar kislány súlyosan megsérült, világra szóló botrány volt, de háborús bűnökért még egy amerikait se vontak felelősségre.Ha nem képes a bombázást abbahagyni,annyit legalább megtehetne, befogadja azokat akik az ő bombái elől menekülnek.

Válaszok:
Counter | 2016. október 9. 08:31

Counter,tőled nem is néztem ki, hogy megbotránkoznál az őrült ötleten, hogy leánygyermekek megcsonkítása céljából robbanó babákat gyártanak, és azt ledobálják. Én emlékszem órási felháborodást és megdöbbenést okozott itthon, figyelmeztettek is bennünket, ne vegyünk fel utcán talált játékokat. Magyar részről tiltakoztak is és az amerikaiak , úgy hallottam évjáradékot fizettek a kislánynak, akinek kezét szétroncsolta a robbanó játék.Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés

Felhasználónév:

Jelszó:


Regisztráció | Elfelejtett jelszó