Ferenc pápa: A II. világháború óta nem volt ekkora humanitárius krízis

2016. szeptember 18. 09:16

A katolikus egyházfő szerint ebben a történelmi időszakban nagy szükség van olyan emberekre, akik meghallják a szegények kiáltását és arra könyörületességgel és nagylelkűen válaszolnak. Az egyházfő arra bátorította az egykori jezsuita tanítványokat, fogadják be otthonaikba és közösségeikbe a menekülteket.

2016. szeptember 18. 09:16

A mai világban több mint 65 millió ember kényszerült már elhagyni lakhelyét. Ez a precedens nélküli szám minden képzeletet felülmúl – mondta Ferenc pápa a jezsuita rend egykori tanítványainak európai és nemzetközi szövetségét fogadva a Vatikánban szombaton. A katolikus egyházfő a migrációt és a menekültválságot a „legnagyobb humanitárius krízisnek” nevezte a második világháború óta. Hangsúlyozta, hogy a menekültek nem puszta számok, hanem nők, férfiak, fiatalok, akiknek nevük, arcuk, saját történetük van és „elidegeníthetetlen joguk, hogy békében éljenek és gyerekeinek jobb jövőben reménykedjenek”. 

Ferenc pápa emlékeztetett, hogy a világ több részén zajló konfliktusok miatt, – amelyek között Szíriát és Dél-Szudánt említette meg – minden korábbinál több menekülésre kényszerült veszíti életét a „temetővé vált” Földközi-tengeren való átkelésben, vagy éveket töltenek táborokban. A pápa kijelentette, „ebben a történelmi időszakban nagy szükség van olyan emberekre, akik meghallják a szegények kiáltását és arra könyörületességgel és nagylelkűen válaszolnak”. 

Az egyházfő arra bátorította az egykori jezsuita tanítványokat, fogadják be otthonaikba és közösségeikbe a menekülteket, hogy „első tapasztalatuk Európából ne az a trauma legyen, hogy az utcán, hidegben kell aludniuk, hanem meleg és emberi fogadtatásban részesülnek. Emlékezzetek, hogy az igazi vendégszeretetnek mély evangéliumi értéke van, és a szeretetet táplálja, amely a legnagyobb biztonságot nyújtja számunkra a gyűlöletes terrorizmussal szemben”.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 119 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
írmag
2017. július 16. 22:41
IGEN: „elidegeníthetetlen joguk, hogy békében éljenek és gyerekeinek jobb jövőben reménykedjenek”, A MUNKÁJUKKAL MAGUKNAK TEREMTETT HAZÁJUKBAN. (mondhatná Ferenc pápa, a kereszténység képviselőjeként)
tango47
2017. április 16. 15:38
Szuicidok előnyben!
Edwin Hubble
2017. február 09. 13:26
Az okkult tudományokban és a szervezett vallásokban sok megtévesztő vagy veszélyes elem rejtőzik. Miközben az ilyesféle tanok hirdetői gyakorta azt óhajtják, hogy ne érje tevékenységüket olyan bírálat, amelyre tőlük választ várnak, valójában a kételkedő alaposság a természettudományban és a vallásban egyaránt az a módszer, amelynek segítségével a mély tartalmú meglátások elválaszthatók a teljes képtelenségektől.
magnamater
2016. november 28. 18:26
Akik most bombázzák az arabokat, azok bombáztak minket is a világháború alatt. Most az USA Európától követeli, fogadja be a migránsokat, de annak idején senkit sem biztatott, hogy fogadja be a kibombázott európaiakat. Akkor is, most is kedvenc foglalkozása a bombázás volt, amiből a gyerekeket se hagyta ki,robbanó töltőtollakat, robbanó babákat hajigáltak le, egy magyar kislány súlyosan megsérült, világra szóló botrány volt, de háborús bűnökért még egy amerikait se vontak felelősségre.Ha nem képes a bombázást abbahagyni,annyit legalább megtehetne, befogadja azokat akik az ő bombái elől menekülnek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik