Nemzetközi imanap a szexuális visszaélések áldozataiért

2016. szeptember 12. 15:58

Nemzetközi imanapot vezet be a szexuális visszaélések áldozataiért a katolikus egyház. Dátum még nincs, arról Ferenc pápa dönt majd. A remények szerint az imanap segíthet a szexuális visszaélések áldozatainak és a visszaélésektől megrendült hívők közösségének „gyógyulásában”, másrészt „tudatosítja” az egyház lelkiismeretét is.

2016. szeptember 12. 15:58

Ferenc pápa a papok által elkövetett szexuális erőszak áldozataival találkozott a Vatikánban, és az egyház nemzetközi imanapot vezet be a szexuális visszaélések áldozataiért – jelentette be a kiskorúak védelmében felállított vatikáni bizottság hétfőn. A pápa két olasz nővel találkozott. Egyikük gyermekkorában, a másik szerzetesnővé való felszentelése után szenvedett el szexuális erőszakot egyaránt egy-egy  pap részéről. A nők átadták a pápának az általuk írt könyvet – számolt be Hans Zollner atya a kiskorúak védelmének bizottsága tagja a Vatikáni Rádiónak hétfőn.  

A tizenhat fős, egyházi és laikus tagokból álló bizottság a Vatikán honlapján hétfőn megjelent közleményében összegezte az utóbbi egy héten tartott plenáris ülésén született döntéseket. Bejelentették, hogy a bizottságnak hamarosan saját internetes honlapja lesz, amelyen a kiskorúak, fiatalkorúak és a felnőttek védelmében kidolgozott irányelveket közlik. A közlemény kulcsfontosságúnak nevezte az oktatást, vagyis a vatikáni és a helyi egyházmegyék szintjén is végzett felkészítési programokat a szexuális visszaélések megelőzésére és kezelésére. Ezen belül is hangsúlyozta a püspökök erre való felkészítését.  

A bizottság nemzetközi imanap bevezetését javasolta, amelynek dátumáról Ferenc pápa dönt. A közlemény megfogalmazása szerint az imanap segíthet a szexuális visszaélések áldozatainak és a visszaélésektől megrendült hívők közösségének „gyógyulásában”, másrészt „tudatosítja” az egyház lelkiismeretét is.    

A Ferenc pápa által felállított és munkáját 2014 tavaszától végző bizottságot Sean Patrick O'Malley amerikai bíboros vezeti. A bizottság tagja volt a brit Peter Saunders egykori áldozat, aki idén februárban kilépett a testületből, arra hivatkozva, hogy a Vatikán keveset tett a visszaélésekkel szemben. A bizottság ezt követően közleményben hangsúlyozta, hogy a katolikus egyház tagjainak erkölcsi kötelessége a tudomásukra jutott szexuális visszaélések jelentése a civil hatóságoknak. 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
PiriReis
2016. szeptember 14. 22:12
"Ferenc pápa a papok által elkövetett szexuális erőszak áldozataival találkozott a Vatikánban, és az egyház nemzetközi imanapot vezet be a szexuális visszaélések áldozataiért." -Nyilván az katolikus egyházon belül elkövetettekre gondolt... -A cölibátus eltörlésével sokkal előbbre tartanánk, csak az a baj,hogy nekik lennének leszármazottaik,és nyilvánvaló igényeik. Nem rossz! A katolikus egyház a mindenáron sulykolt dogmáival a saját sírját ássa! -És persze jelenlegi politikájával az enyémet is. Ideje lenne váltani végre...
illesl
2016. szeptember 14. 14:27
Jó, ha az ember asszonnyal nem érintkezik. A paráznaság veszélye miatt azonban, legyen csak minden férfinak felesége és minden asszonynak férje. A férfi teljesítse házastársi kötelességét feleségével szemben, s ugyanúgy az asszony is férjével szemben. 1 Kor 7 1-2. Szeretném ugyanis, hogy mindnyájan olyanok legyetek, mint én magam, de hát mindenki saját ajándékát kapta Istentől, egyik ilyent, másik amolyant. 1 Kor 7 7. ATTÓL TARTOK, hogy megint a katolikus egyház ássa a kereszténység sírját élén a pápával. Legnagyobb baj a cölibátus és a szüzesség vég nélküli dicsérete. az ORTHODOX EGYHÁZ ezt sokkal normálisabban megoldotta. Vannak házas papok, szerzetesek és ezek közül választott főpapok. Az ostoba cölibátus az, mely fiatal embereknél teljesíthetetlen, mérhetetlen terhet ró rájuk, holott a házas papként élhetnének, sok gyermekkel növelnék meg az egyházközség létszámát és nem lenne szükségük eltitkolt női, vagy férfi szeretőkre. Milyen kinos az, ha kiderül, hogy egy egy pap mondjuk a ministráns fiúkra bukik... Attól, hogy házas papokként szolgálnák közösségüket, aki pedig Pálhoz hasonlóan jól meg van asszonyszemély nélkül, az is találna hivatást. Vajon Ferenc a liberál-celeb pápa, most eme imanappal új frontot nyit, elterelvén a közvélemény figyelmét a migrikről. Vajon imádkoznak-e a Bicskén megerőszakolni kíván 12 éves leány egészséges lelki fejlődéséért, vagy a Bécs környéki termálfürdőkben megerőszakolt fiúkért. De esetleg Ferenc a globál-liberál-celeb pápa imádkozik-e a nem keresztények által megerőszakolt apácákért, leányokért, asszonyokért fiúkért???
Csomorkany
2016. szeptember 14. 14:26
A részeg papok által elgázoltakért nem lesz imanap? Biztos lehet olyat is találni, ha gondosan keresünk. Nem mondom, a következő 10-20 évben indokolt ennek a napnak a fönntartása, de ha még 100 év múlva is egyázi emléknap lesz, az elég fárasztónak fog tűnni. És melyik lesz az az év, amikor megszüntetik? Nem kéne legalább erről előre rendelkezni?
veletlen
2016. szeptember 14. 14:26
- Kikért imádkozunk ma pap bácsi? - kérdezi a gyerek. - A megerőszakolt gyerekekért, gyermekem. - Mi az a megerőszakolás? - Tudod, amikor... Nincs gusztusom folytatni a mondatot. Remélem, az egyháziak szebben el tudják majd mesélni a gyerekeknek, mint ahogy én tenném, és nem azt fogják mondani: - A mise után megmutatom, gyermekem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik