Pápák

Dicséri Ferenc pápát Benedek expápa

2016. szeptember 8. 15:45

Igenis egészségügyi okokból és nem külső nyomásra mondott le a pápaságról XVI. Benedek – erről maga a volt egyházfő beszél egy most megjelenő interjúkötetben. Benedek dicséri utódát, Ferenc pápát; elismeri, hogy van intrika a Vatikánban, de nem csak erről szól az egyházi állam; és arról is beszél: valóban volt meleglobbi a Vatikánban, de ez egy pár fős csoport volt, akiket fel is oszlattak.

A német katolikus egyházat szellemtelen bürokrácia uralja a hit lendülete helyett XVI. Benedek expápa szerint, aki egy most kiadott interjúkötetben beszél erről – írja a FAZ. Benedek szerint egy jól beágyazott és jól fizetett katolicizmus működik Németországban, és az egyházat egyfajta szakszervezetként működtetik. 

Lapértesülések szerint Benedek jóváhagyást kért és kapott Ferenc pápától ahhoz, hogy a nyilvánosság előtt kifejthesse a véleményét. Benedek pozitívan nyilatkozik Ferenc pápáról: szerinte utóda ugyan máshová teszi a hangsúlyokat, de nincsenek ellentmondások. Benedeknek tetszik Ferenc szívélyes kapcsolata az emberekkel.

A kötetben Benedek tagadja, hogy vatikáni intrikák következtében lépett volna vissza a pápaságtól. Szerinte akkor lépett vissza, amikor minden rendben volt. Azt is tagadja, hogy külső nyomásra kellett volna lemondania. Benedek megerősíti: egészségügyi okok miatt döntött a lemondás mellett, amit azóta is helyes lépésnek tart.

Benedek elismeri, hogy van intrika a Vatikánban, de az egyházi állam nem csak erről szól. „A rossz halak is a hálóba akadnak” – mondja. 

A volt pápa arról is beszél: valóban volt egy „meleglobbi” a Vatikánban, de valójában csak négy-öt fős volt a csoport, amit fel is oszlattak. 

A pedofil ügyek kapcsán úgy fogalmaz: nem sikerült megtisztítania az egyházat a piszoktól úgy, ahogy azt szerette volna, de több száz pedofil papot így is eltávolított az egyházból.

 

A bejegyzés trackback címe: http://kereszteny.mandiner.hu/trackback/24498