Ferenc pápa, a pásztor – farkasok prédája

2016. augusztus 28. 15:53

Ferenc pápa nem mondta, hogy a befogadó ország nem szabhatna feltételeket, és hogy a befogadást kérőnek ne kellene megtennie mindent, amit elvárnak tőle.

2016. augusztus 28. 15:53
Perintfalvi Rita
Perintfalvi Rita
Kettős Mérce

„Ferenc pápa nemrégiben, Lengyelországban is tű pontosan fogalmazott, amikor azt mondta, hogy a lengyel püspöki karnak és az országnak a »bölcsesség és irgalom« helyes arányát megtalálva arra kellene törekednie, hogy »lehetőség szerint« enyhítsen a bajba jutott emberek szenvedésén. Tehát nem arról beszélt, hogy mindenkit, feltételek nélkül be kellene fogadni. Hiszen, ha igaz az, hogy a menekültek 60 %-a gazdasági bevándorló, akkor igaz az is, hogy a maradék 40 % valós rászoruló, aki az életben maradásáért keres menedéket. Ferenc pápa nem mondta, hogy a befogadó ország nem szabhatna feltételeket, és hogy a befogadást kérőnek ne kellene megtennie mindent, amit elvárnak tőle, hogy sikeresen integrálódjon abba az országba, aminek az életét köszönheti. Érdekes megfigyelni, hogy meg nem értett és félremagyarázott reformer pápa érzékeny és irgalmas lelkülete a régi nagy reformer Luther Márton utódjaiban rezonál és talán nem véletlenül.

Persze nehéz most józanul és higgadtan gondolkodni erről a kérdésről, amikor ennyire elszabadultak az indulatok, amikor nyilvánvalóvá vált, hogy a menekültkérdésnek komoly biztonságpolitikai vonatkozása is van. Mert van, ezt nem érdemes letagadni, az sem segít a tisztánlátásban. De hogyan lehetnénk úrrá egyrészt jogos, másrészt viszont mesterségesen végletekig felduzzasztott félelmeinken?

Az egyház talán hallgathatott volna Ferenc pápa bölcs szavára és minden plébánia és kolostor szimbolikusan befogadhatott volna egy menekült családot. Hiszen akkor most a szemébe lehetne nézni ezeknek az embereknek, meg lehetne látni bennük a valós rászorulót, a szerencsétlent. Így viszont a média hírekből érkező képek, szalagcímek az erőszakról, a terrorról szinte már teljesen lehetetlenné teszik azt, hogy magunk elé tudjunk képzelni egy valóban szenvedő emberi arcot. Valahol elveszett annak a spirituális tapasztalatnak az esélye is, hogy benne megpillantsuk magának az Istennek az arcát, aki pedig jelen van, minden bajbajutott nélkülözőben.

Valóban, mindez nem egyházi dogma. És a pápa nem tévedhetetlen. De aki nem érti azt, hogy miért is ennyire fontos Ferenc pápa számára az irgalmasság, az a keresztény hit és az evangéliumok lényegét nem érti még...”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 224 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2017. március 10. 19:17
A pápa nem a megoldást helyezte a középpontba. Már az adatokkal is baj van, mert a ránk szakadt százezrek között százas nagyságrend volt a tényleges menekült. A befogadás ügyét a háborúval szomszédos országokra kéne hagyni természetesen komoly anyagi támogatás mellett. (A Vatikán kincsestára tudtommal az egyik legnagyobb a világon miért van zárva?)Végül többet kéne foglalkoznia az üldözött és eltiport kereszténységgel az iszlám által megszállt területeken.
Sulammit
2017. január 02. 16:50
Nagy megpróbáltatás? Nekünk? :) Hogy nem látod a commentjeinket? A veled való vitatkozás volt a nagy megpróbáltatás nekünk. Miféle további? Már júliusban kiikszeltél te gyagya! Még, még, még írjál ilyeneket. Meg ilyeneket is, amit csomorkánynak írtál. "Fogadd el sorsod és nyugodj meg." Ezen nevet az egész család. Vagyis rajtad! :) Jó felajánlom. A megtérésedért.
Neville
2016. október 29. 17:34
Ferenc pápa a Kettős mérce, a marxisták, a liberálisok és a Perintfalvi féle eretnekek sztárja. A katolikusoké a legkevésbé. Ez azért elgondolkodtató, nem? Régen rossz, ha egy Fradi-csatár Újpesten a legnépszerűbb...
krotak
2016. október 16. 22:23
Te meg csak pontozgatsz, pedig Rita akkor tuja megkülönböztetni a gumi óvszert a tampontól. ha súgsz neki.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik